mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.05.2024 13:41:00

ELDIS Pardubice dodá do Indie 20 nových radarů

27.05.2024 / 09:52 | Aktualizováno: 27.05.2024 / 13:41

Společnost ELDIS vysoutěžila mezinárodní zakázku na dodávku 20-ti nových radarů pro civilní řízení letového provozu pro Airports Authority of India. Úspěšná česká firma není v tomto ohledu v Indii nováčkem. Její radary v současnosti pokrývají většinu vzdušného prostoru země. Sektor civilního letectví v Indii rychle roste a tato zakázka je součástí souvisejícího vládního úsilí o modernizaci systému řízení letového provozu.

Firma ELDIS z holdingu CSG do Indie v letech 2024-2026 dodá celkem 11 kombinovaných (PSR/MSSR) a 9 sekundárních letištních radarů (MSSR). Některé z nich nahradí starší radary, většina však bude využita k vybavení nových letišť.

Vítězství v tendru potvrdilo pozici ELDISu na indickém trhu a důvěru, kterou si produkty a služby společnosti na tomto trhu vybudovaly. „Celá tato zakázka bude v řádu vyšších stovek milionů korun. Objednávka je v souladu s indickým programem Vision 2040, v níž je mimo jiné popsaný dramatický růst civilní letecké dopravy v zemi. Program vydalo tamní ministerstvo pro civilní letectví. Rozvoj letectví v Indii je v porovnání s Evropou nebo jinými částmi světa obrovský. Není to jenom vize, jak napovídá název programu. Skutečně ho realizují,“ říká Filip Vogel, obchodní ředitel ELDISu Pardubice, který zároveň vede dceřinou společnost ELDIS India.

Civilní letecká doprava v Indii roste nejrychleji na světě. Očekává se, že se ze současných 143 milionů ročně odbavených vnitrostátních pasažérů jejich počet do roku 2030 více než zdvojnásobní na 300 milionů. Narůstá také počet letounů ze 400 v roce 2014 na současných 700. Nyní je v Indii v provozu 149 letišť, z toho 137 standartních letišť, 2 vodní letiště a 9 heliportů. Vláda má v plánu tento počet, v souladu s iniciativou za zvýšení regionální konektivity UDAN a iniciativou Vision 2040 indického Ministerstva pro civilní letectví , zvýšit na 200. S rostoucím počtem letů přichází i potřeba modernizace řízení letového provozu, za které v celé Indii zodpovídá Airports Authority of India (AAI), zákazník ELDISu. Díky významným investicím a změnám v povinnostech pro dopravce například AAI od začátku roku 2024 umožnila snížení povinné vzdálenosti mezi letadly o polovinu na 5 námořních mil. Tím došlo ke zvýšení kapacity vzdušného prostoru o 40 %.

Kromě předchozí zakázky pro AAI získal ELDIS v minulosti také zakázku na dodávku 11 radarů pro námořnictvo a letectvo indické armády. Spolu se současnou zakázkou pro AAI by tedy po roce 2026 měl celkový počet radarů dodaných pardubickou společností do Indie přesáhnout pět desítek. V letošním roce firma také zvítězila v tendru na dodávku přesného přibližovacího radaru nové generace pro společnost Hindustan Aeronautics Limited pod Ministerstvem obrany Indie.

Český letecký průmysl poskytuje zboží a služby na vysoké úrovni, které obstojí i v mezinárodní konkurenci. V souvislosti s rozšiřováním letecké dopravy a infrastruktury, dlouhodobou vládní podporou tohoto sektoru a zvyšující se životní úrovní poskytuje tento obor v Indii řadu příležitostí pro firmy zabývající se výrobou letounů, leteckých motorů a dalších součástí, bezpilotních letounů, radarových systémů, letištní infrastruktury a zabezpečení; nebo službami souvisejícími s opravami a údržbou letounů a výcvikem leteckých posádek. Velvyslanectví České republiky v Dillí je připraveno poskytnout českým exportérům podporu při jejich cestě na indický trh.

 

Obchodně-ekonomické oddělení, Velvyslanectví České republiky v Dillí

S přispěním společnosti ELDIS Pardubice


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:11  Economist: Ve volbách zvítězí Trump Research (Česká spořitelna)
Po   9:58  Sázkové kanceláře favorizují Anglii na vítězství v ME ve fotbale Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688