HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Zákony a právo  |  27.05.2024 13:47:15

„Flexinovela“ zákoníku práce zpružňuje některé podmínky pro práci v době rodičovské dovolené, Hospodářská komora to oceňuje

Lepší pracovní podmínky pro rodiče, kteří se starají o malé děti – to je jedna z věcí, které má zajistit navrhovaná novela zákoníku práce. Tyto změny Hospodářská komora vítá. Pomohou nejen samotným rodinám, ale i zaměstnavatelům. Ti budou moci se svými zaměstnanci spolupracovat i během rodičovské a v souladu se zákonem plně využít jejich kvalifikaci.

Skloubit péči o děti, zároveň si udržet kontakt s oborem a nepřijít o výhody rodičovské dovolené – to je pro řadu rodin stále obtížně řešitelný problém. Nenahrává jim ani současný zákoník práce. Zaměstnancům v pracovním poměru čerpajícím rodičovskou dovolenou totiž zákon stále neumožňuje vykonávat – na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce – u totožného zaměstnavatele práci, která je stejně druhově vymezená. V praxi to znamená, že takoví rodiče pracují na dohodu, ale na jiné pozici nebo pracují pro jiného zaměstnavatele.

„Je škoda, pokud podnikatel, který dlouhodobě investuje do školení a profesního vzdělávání svých lidí, nemůže pak legálně jejich potenciál využít během rodičovské dovolené a musí vymýšlet jiné varianty. Nehledě na to, že i pro budoucí návrat do zaměstnání je udržení kontaktu s praxí důležité,“ říká Jana Havrdová, viceprezidentka Hospodářské komory.

Novelizovaný zákoník práce by to měl změnit. Pokud zaměstnanec na rodičovské pracoval ve firmě např. jako právník na hlavní pracovní poměr, bude moci takto pracovat na „dohodu“ i během rodičovské.

„Plánované změny pomohou trhu práce v Česku. Zaměstnanci, kteří budou chtít, budou moci pokračovat ve své práci i v průběhu rodičovské dovolené. Aniž by při tom ztratili výhody, které z ní plynou. Zůstanou v kontaktu s oborem, budou mít možnost si přivydělat a také se dále vzdělávat. Přepokládám, že se to pozitivně projeví i po jejich plném návratu do zaměstnání,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Návrh novely také mění výjimku z pravidla „třikrát a dost“ v případě, že jde o dočasný zástup za zaměstnance, který je na mateřské nebo rodičovské dovolené. Smlouvy na dobu určitou, které se pro takové účely využívají, omezuje pravidlo „třikrát a dost“. To přináší zaměstnavatelům problémy. Jednak v případech navazujících mateřských a rodičovských dovolených, ale i tehdy, pokud se zaměstnanec opakovaně vrací na původně čerpanou rodičovskou dovolenou. Nově bude moci zaměstnavatel dávat smlouvu na dobu určitou bez tohoto omezení s tím, že celková doba trvání takových pracovních poměrů nesmí přesáhnout devět let.

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora ČR je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry. Sdružuje více než 16 000 členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 124 oborových asociacích. Více než 60 ze 100 největších českých firem je členem HK ČR.

Posláním Hospodářské komory je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

Více informaci na: www.komora.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688