cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  24.05.2024 13:06:27

Cena zemního plynu v Evropě od února vykazuje mírně rostoucí trend - Globální ekonomický výhled květen 2024 - ostatní komodity

Cena zemního plynu v Evropě od února vykazuje mírně rostoucí trend. V první polovině května se pohybovala poblíž 30 EUR/MWh. Evropský trh je nadále dostatečně zásobován a cena plynu zde již delší dobu s mírným diskontem kopíruje cenu LNG v Asii. Ta mírně roste kvůli obavám ze slabšího vývozu LNG z USA. Evropské zásobníky jsou dostatečně naplněné, přičemž poptávka z průmyslu zůstává nadále slabá. Cena uhlí pro evropský trh se v dubnu držela poměrně vysoko díky silné evropské poptávce a vyšším nákladům na přepravu. Koncem dubna ale cena uhlí silně klesla díky zeslábnutí poptávky a zmírnění napětí na Blízkém východě.

Index cen průmyslových kovů vykázal v dubnu a první polovině května silný růst a dostal se na dvouleté maximum. Rostly ceny prakticky všech jeho složek, ale nejvíce cena mědi, která v polovině května zaznamenala historicky nejvyšší hodnotu. Důvodem je očekávání silné poptávky z Číny díky podpoře tamního trhu nemovitostí a investic do infrastruktury ze strany čínské vlády. Přitom těžba mědi zůstává omezená. Ze stejného důvodu silně rostla i cena zinku. Cena hliníku se zvýšila silně zejména v dubnu v reakci na sankce na ruský vývoz ze strany USA a UK. Poté ale začala klesat. Ceny železné rudy a oceli v dubnu zastavily několikaměsíční pokles a mírně vzrostly díky náznakům oživení čínského ocelářského průmyslu.

Index cen potravinářských komodit pokračoval v dubnu v růstu na téměř dvouleté maximum, v první polovině května se ale mírně snížil. K růstu přispívaly zejména ceny pšenice (poškození úrody v Rusku mrazem a v Brazílii povodněmi) a rýže (hrozící sucho v jihovýchodní Asii a omezení vývozu z Indie), naopak ceny cukru, kávy, kakaa (zlepšený výhled úrody) a hovězího masa tlačily index v květnu k nižším hodnotám.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 23:10  Zlato: slibné vyhlídky Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 17:56  ČNB na pozoru kvůli oživující ekonomice a stále nevyřešené inflaci (Tématické… Investiční bankovnictví (Komerční banka)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688