Czechtourism (Czechtourism.cz)
Cestování  |  23.05.2024 11:55:02

Tuzemské lázně loni přivítaly téměř milion hostů. Letošní sezóna se právě rozjíždí

lázně ilustrační

Celkem 926 tis. hostů loni zamířilo do některého z tuzemských lázeňských ubytovacích zařízení (LUZ). Bezmála 60 % z nich (541 tis.) tvořili domácí návštěvníci, kteří nejčastěji směřovali do Karlovarského, ale i Zlínského, Olomouckého a Jihočeského kraje. Cizinci pak preferovali převážně Karlovarsko. Lázně v Česku se jich rozhodlo navštívit 384 tisíc, z toho bezmála 372 tisíc právě v Karlovarském kraji. A na návštěvníky se lázně těší i letos. Slibují sezónu plnou kulturních akcí, inovací a zlepšení v lázeňských zařízeních napříč celou republikou.

Léčebné lázeňství zasahuje do oblasti zdravotnictví a cestovního ruchu. Současně je jedním z významných tahounů zahraniční návštěvnosti Česka. Zájem o lázeňské pobyty v Česku je dlouhodobě stabilní. Kromě léčebných pobytů, patří mezi lákadla relaxační programy, ubytování v zajímavých budovách či moderní a regionální gastronomie. Lázně jsou také kulturními centry regionů a lázeňská města se mohou pyšnit zajímavou architekturou. Většinou leží daleko od shonu velkoměst uprostřed krásné přírody a jejich skvělá infrastruktura pro regeneraci a odpočinek nabízí ideální zázemí pro aktivní objevování. Právě proto patří lázeňství mezi hlavní komunikačních témata České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

„Pokud jde o počet příjezdů a přenocování v lázeňských ubytovacích zařízeních , jednoznačně vede Karlovarský kraj . Z celkového počtu přenocování tvoří téměř 70 %. V případě cizinců je to dokonce téměř 95 %. A to i přesto, že průměrný počet nocí, které v tomto regionu lidé stráví, je v celorepublikovém srovnání nejnižší. Nejčastěji na Karlovarsko míří za lázeňskou péčí, ale i na dovolenou do hromadných ubytovacích zařízení kromě rezidentů hosté z Německa, Slovenska, Ukrajiny, Tchaj-wanu a Polska,” shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: “Lázeňské resorty často vyhledávají též bonitní turisté z arabských zemí. Proto klademe velký důraz na podporu spuštění linek ze vzdálených, ale i z alternativních trhů, jako třeba Izraele. Už nyní pozorujeme, že naše lázně profitují z přímého leteckého spojení Praha-Dubaj. Pozitivně se podepsalo také spuštění spojení z Tchaj-wanu v loňském roce. Letos v červnu obnoví po několikaleté pauze společnost Hainan Airlines přímé spojení Prahy s pevninskou Čínou, což s největší pravděpodobností opět pomůže přilákat do Česka více návštěvníků ze vzdálených a bonitních trhů. A plusem bude určitě i přímá linka Karlovy VaryTel Aviv, která se spouští právě dnes. Každý čtvrtek večer až do konce října zajistí pravidelné spojení s Izraelem.“

„Pro podporu ještě vyšší návštěvnosti se snažíme ukázat, že lázeňská města jsou skvělým místem pro trávení volného času a vhodnou alternativou k zahraniční dovolené. Lázně už dávno nejsou jen pro „staré a nemocné“, ale stále více je objevují i mladší lidé a rodiny s dětmi. Díky tomu se průměrný věk jejich návštěvníků snižuje. Tento trend akcelerovala zejména covidová pandemie. Kromě kultury nabízí lázně i skvělé sportovní vyžití a stále více se tak profilují jako místa, kam se jezdí také za prevencí zdraví. Lidé si začínají více uvědomovat, že zdraví není samozřejmost, a že je třeba se o něj starat,“ doplňuje prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha .

„Lázeňskou péči dlouhodobě prezentujeme jako nástroj prevence, posílení imunity a ideální formu relaxace. Věříme, že lázně mohou hrát klíčovou roli ve zdravém životním stylu, a proto stále častěji pracujeme nejen s nabídkou tradičního léčebného lázeňství, ale také tzv. medical wellness programů. Kombinují moderní medicínu s relaxačními technikami a poskytují komplexní péči pro tělo i duši,“ potvrzuje ředitel Destinační agentury pro Karlovarský kraj Živý kraj Petr Židlický a doplňuje: „Těší nás stálý zájem zahraničních návštěvníků, zároveň však s radostí sledujeme rostoucí poptávku ze strany tuzemských turistů. Mnozí z nich využívají lázeňská města jako výchozí bod pro objevování krás našeho regionu. Tento trend nám umožňuje nabídnout bohatší spektrum zážitků a přilákat širší veřejnost. V souvislosti s propagací lázeňské péče realizujeme řadu press a FAM tripů. V nejbližších týdnech přiletí několik novinářů z Izraele. Nově se také rozbíhá letecké spojení mezi Karlovými Vary a Taškentem, a při prvním letu nás navštíví 16 touroperátorů.“

Obecně platí, že pokud člověk vyrazí do lázní, tak si chce užít to, co právě lázně nabízí. V tomto ohledu roste zájem o kratší pobyty tzv. „na zkoušku“, v jejichž rámci si klient může vyzkoušet jím vybrané procedury a poznat, jak to vůbec v lázních chodí. A příště, pokud je spokojený, třeba přijede na delší dobu. A i na tyto klienty české lázně v letošní sezóně cílí. S plnou parádou se tak postupně otevírají lázeňské domy ve všech regionech. Níže přinášíme přehled, jak bude zahájení i letošní sezóna v tuzemských oázách pro zdraví a pohodu vypadat.

Karlovy Vary : Slavnosti českých lázní odstartovaly začátkem května tradičně v Karlových Varech. V kraji s největší koncentrací léčivých pramenů na světě sahá tradice lázeňské léčby do 14. století. Dnes je region zapsán na seznam památek UNESCO – kromě léčebných procedur a celostního přístupu ke zdraví i za neobyčejnou architekturu, unikátní přírodní zdroje a bohaté společenské vyžití, které ho řadí mezi významná evropská kulturní centra.

Mariánské Lázně : Letošní zahájení sezóny se během druhého květnového víkendu neslo v duchu klimatických lázní. Hlavním tématem byly přírodní léčivé zdroje města – minerální vody, rašelina, zřídelní plyn a léčivé klima. V rámci programu vystoupil Západočeský symfonický orchestru, proběhla mše a slavnostní žehnání pramenům​​.

Konstantinovy Lázně : O týden později začala 221. lázeňské sezóna i v tomto městě a doprovázel ji pestrý kulturní program. Jedním z hlavních bodů bylo svěcení léčivého pramene Prusík​​.

Horské lázně Karlova Studánka : Nově zrekonstruované interiéry lázeňských domů Opava a U lesa nyní nabízejí modernizované pokoje, koupelny a nové sauny. Novou podobu získala také původní finská sauna a parní komory, další inovací bazénového komplexu je populární Kneippův chodník, příznivě ovlivňující dolní končetiny a oběhový systém. A před dokončením je brouzdaliště a úpravy okolí Hudební haly​​.

Luhačovice : Areál Slunečních lázní v Luhačovicích prošel rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí unikátní expozici věnovanou dílu slovenského architekta Dušana Jurkoviče a také vztahu hudebního skladatele Leoše Janáčka k Luhačovicím. Tato lokalita nyní snoubí historickou architekturu s moderním volnočasovým pojetím​​. Areál má ambici stát se dalším turisticky atraktivním místem Luhačovic. Kromě standardního návštěvnického využití by měl poskytovat ideální zázemí pro konání kulturních akcí.

Lázeňský hotel NIVAMARE v Luhačovicích : I letos nabízí holistický přístup k léčbě a v rámci celostního programu Health Balance propojení síly přírodních léčivých zdrojů s odborností zdejších lékařů a moderními technologiemi v rehabilitaci.

Slatinné lázně Třeboň s.r.o. : Oficiálně zahájí tento víkend letošní sezónu i tyto věhlasné lázně na jihu Čech. Lázeňský dům Aurora zvyšuje kapacitu a komfort stravovacích prostor. První hosté si zde pochutnají na pokrmech připravených lázeňskými kuchaři už v červenci 2024. Klienti budou mít v brzké době příležitost využít služeb nového lymfologického pracoviště, které strategicky doplní služby lázní nejen při léčbě pohybového aparátu. A těšit se mohou i na saunové ceremonie a peelingy v Třeboňském saunovém světě.

Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku : Novinkou jsou procedury využívající mořskou sůl a solno-jodo-bromové roztoky a jejich efekty v balíčku Moře zdraví. Pobytem na horách ve spojení s mořskými procedurami si hosté mohou užít nejen léčebnou kůru, ale také relaxaci a posílit svou imunitu. K dispozici klientům i široké veřejnosti je opět venkovní Balneopark a vodní zahrada poskytující tradiční Priessnitzovy procedury.

Lázně Poděbrady : Svou 116. lázeňskou sezónu už zahájily i největší středočeské lázně Poděbrady. Na zdejší kolonádě proběhl bohatý kulturní program, který bude pokračovat i v rámci celé sezóny. Tak například pravidelné nedělní koncerty v Havířském kostelíku proběhnou v duchu děl Bedřicha Smetany, který letos slaví 200. výročí narození .

Lázně Libverda : V rámci letošní sezóny se lázně představí v novém kabátě. Zdejší lázeňská kolonáda právě prochází renovací. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost, spatřit na vlastní oči výstavbu srdce lázní.

Malé lázně v Náchodě-Bělovsi : Zahájení sezóny proběhne 25. května 2024 s bohatým doprovodným programem, včetně hudebních vystoupení, sportovních aktivit pro děti a dne otevřených dveří v úpravně minerální vody​​. Letošní novinkou je otevření prameníku Jakub s legendární minerální vodou IDA.

Lázně Hotel Vráž s.r.o. : zdejší zařízení rozšiřuje svou nabídku péče v rámci indikace I/1 pro klienty po onkologické léčbě.

Lázně Jáchymov : Už 118. sezónu zahajují lázně Jáchymov, které léčí unikátní radonovou vodou. Letošní návštěvníci se mohou těšit na novinku v podobě ambulantních koupelí.

CzechTourism

Agentura CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a jež vyvíjí svou činnost v souladu s cíli zřizovatele, zřizovací listinou a platným statutem.

Základním cílem CzechTourism je propagace Česka jako destinace cestovního ruchu v zahraničí i v Česku.

Více informaci na: www.czechtourism.cz/cs-CZ/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688