Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  23.05.2024 09:57:41

Colt CZ: Jednorázové vlivy v prvním čtvrtletí, potvrzen růst v USA, výhled na velmi silné 2Q24 - Komentář k výsledkům hospodaření

Colt CZ reportoval za 1Q24 tržby, které meziročně vzrostly a překonaly odhady, nicméně ostatní finanční ukazatele klesly a za konsensem trhu zaostaly. To je dáno jednorázovými vlivy souvisejícími s podporou prodeje v USA. Nejpodstatnější je potvrzený růst poptávky na hlavním trhu v USA. Navíc Colt představil výhled netradičně i na první pololetí. To naznačuje, že 2Q24 bude nejsilnější čtvrtletí v historii.

Výsledky hospodaření: Za první kvartál tohoto roku oznámil Colt tržby 3,7 mld. CZK. To je nárůst o vysokých +21,7 % y/y. Nejdůležitější je z našeho pohledu nárůst tržeb v USA. Vzhledem k faktu, že celkový prodej zbraní na civilním trhu v USA klesl v 1Q24 dle dat NICS o 11,7 % y/y, ale Coltu v USA vzrostly tržby o +7,1 % y/y, znamená to, že roste poptávka po výrobcích Coltu. To je jednoznačně pozitivní, což umocňuje fakt, že komerční trh USA je pro Colt zásadní s podílem 47,7 % na celkových tržbách v 1Q24 (42,2 % na konci 2023). Kromě Afrického regionu, který na celek nemá podstatnější vliv, rostly výnosy ve všech geografických sektorech. V ČR o +27,9 % y/y, v Kanadě o +86,2 % y/y a Evropě +10,4 % y/y. Nárůsty pravděpodobně souvisí se situací na Ukrajině. V ČR pak pokračují dodávky Armádě ČR. Růst v USA je výsledkem masivní marketingové kampaně. To má ale na druhou stranu negativní vliv na provozní náklady. EBITDA klesla o 28,5 % y/y na 488 mil. CZK. Čistý zisk je v meziročním srovnání slabší o 47,8 % y/y 360 mil. CZK.

Projekce 2024: Vedení Coltu podle očekávání zopakovalo celoroční cíle. Výnosy včetně konsolidovaného S&B ve výši 20-22 mld. CZK a EBITDA 4,3-4,7 mld. CZK. Výsledky za 1Q24 představují 17,5 % celoroční EBITDA a 10,9 % čistého zisku. To je velmi nízké tempo plnění. Colt ale zveřejnil i výhled na první pololetí (včetně S&B). To naznačuje, že 2Q24 bude nejsilnější v historii firmy. Hospodaření ovlivní konsolidace S&B. Marže se vyhoupne přes 20 % ve srovnání s 13,3 % za 1Q24.

Valná hromada, která bude rozhodovat také o dividendě (30 CZK, hrubý výnos +4,4 %) proběhne mimo zasedání (per rollam). Hlasovat mohou akcionáři od 7. 6. do 27. 6. 2024. oznámení výsledku hlasování bude nejpozději 2. 7. Rozhodný den pro výplatu dividendy je navržen na 4. 7. 2024. To znamená, že v úterý 2.7. si mohou investoři koupit akcie Coltu naposledy s nárokem na dividendu ze zisku minulého roku.
Autor: Bohumil Trampota

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 17:44 Co se děje ve firmách? (Patria Finance) Investice





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688