Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  23.05.2024 09:13:14

Zápis ze zasedání Fedu potvrdil vyšší sazby po delší dobu

Zápis ze zasedání Fedu potvrdil vyšší sazby po delší dobu

09:13 23. května 2024

Klíčové body

_NZ74349 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Ve středu večer byl zveřejněn zápis z květnového zasedání Fedu. Dokument potvrdil zklamání z dosavadního vývoje inflace. Situace vyžaduje trpělivost, dokud se neukáže dostatek důkazů o návratu dezinflačního procesu. Debata se vedla o míře restrikce měnové politiky i o možnosti zvýšení sazeb, kterou stále nemůžeme zcela smést ze stolu.

Zápis z květnového zasedání Fedu ukázal:

  1. Zklamání z vývoje inflace během prvního čtvrtletí. Z něj vyplynulo, že dosažení důvěry v udržitelný posun inflace na cíl zabere více času, než bylo očekáváno.
  2. Zmíněna byla nejistota ohledně toho, jak moc restriktivní je aktuální nastavení měnové politiky. Zde jde opět o otázku, kde se nachází aktuální neutrální úroková sazba.
  3. Zazněla myšlenka dalšího zpřísnění měnové politiky, pokud to bude potřeba. Podmínkou je materializace proinflačních hrozeb. Fed by v takovém případě chtěl jednat s předstihem.
  4. Někteří zmínili riziko příliš uvolněných podmínek financování.
  5. Výhled byl v podstatě totožný jako v březnové prognóze, navíc byla zmíněna zhoršující se situace především nízkopříjmových domácností.
  6. Budoucí vývoj měnové politiky se bude odvíjet od příchozích dat, prognózy a bilance rizik.
  7. Téměř jednomyslná shoda na snížení tempa kvantitativního utahování, našli se však i tací, co byli pro pokračování dosavadního tempa, tj. 60 miliard dolarů u dluhopisů. Případně byli pro vyšší hodnotu úpravy než nakonec oznámených 25 miliard dolarů platných od začátku června.
  8. Někteří centrální bankéři zmínili možnost debaty o složení portfolia Fedu s ohledem na instrumenty delších splatností.

Z výše zmíněného můžeme říci, že se Fed přiklání k pokračujícímu boji s inflací prostřednictvím strategie vyšší sazby po delší dobu. Někteří připouští možnost zvýšení úroků, má to však podmínku materializace proinflačních hrozeb. Shoda panuje na tom, že je měnová politika restriktivní. Neshoda na tom, jak moc. Dopady vyšších sazeb nejsou pro všechny takové, jako původně očekávali. Do budoucna čekejme debatu o složení portfolia dluhopisy, zejména delších splatností, vs. pokladniční poukázky.

Vyznění zápisu hodnotíme jako mírně jestřábí s ohledem na nejistotu kolem síly restrikce, podmínky financování, delší boj s inflací i možnost zvýšení sazeb. Opačným směrem působí zmínka o zhoršení situace vybraných domácností. Trh se podle poklesu akcií a silnějšího dolaru držel více jestřábí rétoriky. U výnosů jsme neevidovali výraznější reakci.

Dnes budou zveřejněny indexy nákupních manažerů v Evropě i v USA. Sledovat budeme především možná překvapení. U Evropy směrem nahoru, což by mohlo přidat na přesvědčení o nastartované obnově. V USA jsou pak rizikem horší data, která by mohla přispět k výhledu zpomalující ekonomiky, a tedy potřebě snížit sazby ve druhé polovině roku. Jde však spíše o druhořadá data. Těmi klíčovými zůstává americká inflace a vývoj trhu práce. V Evropě bude navíc zveřejněn vývoj mezd za první kvartál, který je klíčovým prvkem snížení sazeb ECB.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0827 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,86 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0791 do 1,0867 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,73 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 22,84 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,68 až 24,82 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,74 do 22,95 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688