Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  23.05.2024 08:54:25

Colt CZ: Souběh nákladů srazil ziskovost v 1Q, avšak výhled potvrzen

Společnost Colt CZ dnes zveřejnila výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí 2024. Tržby meziročně vzrostly o 21,7 % na 3,67 mld. , nad očekáváním trhu 3,52 mld. i nad naším očekáváním. Tržbám výrazně pomohlo plnění nových vládních zakázek i postupné oživování komerčního trhu v USA (cca 48 % tržeb), kde výnosy po loňských poklesech zaznamenaly 7,1% růst. Ziskovost v 1Q však byla zatížena souběhem několika mimořádných nákladů, především marketingových a slevových kampaní na podporu české značky CZ na trhu v USA kvůli slabé loňské výkonnosti, dále zvýšených výdajů do muničky swissAA akvírované loni a krátkodobých technických problémů ve skladech. To společně srazilo upravenou EBITDA marži o 9,4 proc. bodů r/r na 13,3 % v 1Q a upr. zisk EBITDA tak navzdory vyšším tržbám klesl o 28,5 % r/r na 488,4 mil. . Tím zůstal pod odhady trhu 604 mil. . Dle očekávání měl Colt i meziročně nižší zisk na finanční úrovni kvůli oslabování české koruny a upr. čistý zisk tak klesl ještě rychleji, a to o 47,8 % r/r na 359,9 mil. (10 /akcie), pod odhadem trhu 404 mil. korun.

Gen. ředitel Coltu Jan Drahota uvedl, že ve zbytku roku očekává výrazný růst výkonu společnosti, a potvrdil výhled na celý rok. Ten počítá na organické bázi (bez Sellier & Bellot) s tržbami 16,2 – 17,8 mld.  (+9 – 19,8 % r/r) a s upr. ziskem EBITDA 3,3 – 3,8 mld. (+8,3 – 24,7 % r/r). Včetně Sellier & Bellot, který byl akvírován 16.5., pak výhled počítá s letošními tržbami 20 – 22 mld. (+34,6 % – 48,1 % r/r) a upr. ziskem EBITDA 4,3 – 4,7 mld. (+41,1 % – 54,2 % r/r). Vzhledem k silné sezónnosti společnost připojila i výhled na letošní 1. polovinu roku, kde se počítá na org. bázi s podobný tempem růstu tržeb jako za celý rok, ale s pomalejším nárůstem zisku EBITDA (-1 až +9,3 %), právě kvůli slabé ziskovosti v 1Q. Management potvrdil, že valné hromadě navrhne vyplacení dividendy 30 /akcie. Společnost také navýšila nominál dluhopisu VAR/2030 o 1 mld. na 3 mld. v souvislosti s akvizicí Sellier & Bellot

Větší než očekávaný propad ziskovosti v 1Q kvůli souběhu nákladových položek je podle nás negativním překvapením. Díky povaze těchto nákladů však lze podle nás očekávat jejich odeznívání, což podporuje nezměněný výhled firmy na celý rok. Celkově tak report firmy hodnotíme neutrálně. Konf. hovor se koná dnes v 10:00.

 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 17:44 Co se děje ve firmách? (Patria Finance) Investice





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688