myTimi (myTimi)
Práce  |  20.05.2024 16:33:10, aktualizováno 16:41:23

Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejme se blíže na investiční návyky jednotlivých generací a to, co je pro ně typické.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak se liší způsoby investic Gen X a Mileniálů?

Generace X (1965-1980) obecně zastává konzervativní investiční přístup kvůli negativním zkušenostem způsobeným ekonomickými turbulencemi v minulosti, a proto nejčastěji investuje své úspory do nemovitostí, protože je vnímá jako bezpečnou investici. Oproti tomu mileniálové (1980-1995) mají tendenci při investování více zariskovat a neustálý příchod nových technologií a trendů jim nedělá potíže. „Dalo by se říct, že lidé z této generace jsou považováni za tzv. digital natives s průměrnou finanční gramotností, kteří hledají rychlé způsoby výnosů z investic a upínají se na online investiční platformy a aplikace," říká Jan Skovajsa, majitel a CEO firmy myTimi a Bondbot.


V čem je Generace Z výrazně odlišná?

Ve svých investičních postupech se oproti ostatním generacím výrazně odlišuje neunáhleným přístupem při zvažování nových investičních příležitostí a důrazem na dlouhodobé plánování. Koeficient finanční gramotnosti u Gen-Z (narozena po roce 1995) je výrazně vyšší a za jeden z hlavních důvodů je považována blížící se důchodová reforma, které si je stávající generace mladých lidí vědoma a v ideálním případě si zakládá důchodové spoření už krátce po dvacátém roku. Americká studie z roku 2022 ukázala, že ačkoliv je Gen-Z nejmladší pracující skupinou lidí, tak více než 30 % si aktivně spoří na důchod už teď a 67 % lidí, kterým byl nabídnutý plán na důchodové spoření, ho striktně dodržují. I podle Jana Skovajsy se jedná o první generaci lidí, která chápe, že aktivní spoření si žádá čas, a je ochotná tomu přizpůsobit svůj měsíční rozpočet.


Porovnání pohledů Generace Z a Mileniálů na majetkové plánování

Mnozí považují za nejvyšší finanční cíl předat své bohatství budoucím členům rodiny. Studie prokázala, že se tento cíl stupňuje napříč generacemi a nejmladší generace to považují za vyšší prioritu než jejich předchůdci. Tento trend naznačuje posílení významu plánování dědictví a jeho vnímání mladších generací, které kladou důraz na budoucí finanční stabilitu svých potomků.


Je také rozdíl v tom, kde tyto generace hledají rady ohledně majetkového plánování. Mladší generace si nechávají častěji poradit od členů rodiny, přátel a sociálních sítí. To je v protikladu k jejich starším příbuzným, kteří častěji hledají radu od tradičnějšího zdroje, jako je například profesionální finanční poradce. Názor Jana Skovajsy, majitele a CEO firmy myTimi a Bondbot, potvrzuje, že se v současné době jako nejlepší způsob investování svých úspor nabízí postupné investice s měsíčním nebo kvartálním opakováním.

 

Pro zájemce, kteří chtějí efektivně znásobit své finance v dlouhodobém časovém horizontu, uvádí Jan Skovajsa několik praktických rad: 

  • Obecně bych se vyhnul komoditám, derivátům apod., které mohou mít jiný účel, než je běžné investování.

 

myTimi

Firma myTimi vznikla v roce 2017 a ve svých počátcích nabízela zejména služby virtuální asistence jedincům a firmám, kteří si zde mohli nechat zpracovat nejrůznější drobné úkoly jako vyřizování byrokracie na úřadech, rezervace v restauracích a hotelech, pořádání oslav a spoustu dalšího. Kromě těchto původních služeb začala firma myTimi v roce 2019 nabízet také marketingové služby, které nyní tvoří většinu jejích aktivit.

CEO a spolumajitelem firmy je Jan Skovajsa, který celý projekt založil na základě svých vlastních potřeb delegovat nejrůznější úkoly, pracovat efektivně a šetřit tak čas.

Více informaci na:  www.myTimi.cz

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688