Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  20.05.2024 09:33:56

Ranní okénko - Tento týden data o PMI ze světa či zápis z posledního zasedání Fedu

V tomto týdnu se dozvíme nejnovější údaje týkající se indexu nákupních manažerů (PMI), které dorazí z Německa, eurozóny i Spojených států amerických. V případě Německa se index v oblasti služeb již přehoupl přes hraniční úroveň 50 bodů, ale ve zpracovatelském průmyslu je hluboce pod touto hranicí a nic se na tom nezmění ani v květnu. Podobný vývoj je také v eurozóně, kde ale zhoršování podmínek ve zpracovatelském průmyslu je mírnější než u našeho západního souseda. Ve Spojených státech amerických dosahuje index hodnoty 50 bodů jak ve službách, tak v průmyslu, ale ve zpracovatelském průmyslu by mohlo dojít k poklesu pod tuto úroveň. V USA bude zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu, který by mohl více naznačit o dalším postupu měnové politiky za velkou louží.

Dnes již za pár okamžiků bude Českým statistickým úřadem publikován výsledek cen průmyslových výrobců. Zejména kvůli rostoucím cenám za pohonné hmoty očekáváme, že ceny v průmyslu meziročně vzrostly o 1,5 %.

Úterý nabídne rovněž ceny výrobců, ale tentokrát z Německa. V meziročním srovnání došlo v březnu k jejich poklesu o téměř 3 %, za duben se očekává jejich snížení v podobném rozsahu. Bude také zasedat Maďarská centrální banka, která pravděpodobně jako na posledním zasedání sníží sazby o 50bb.

Středa bude zajímavá zejména díky zveřejnění zápisu z květnového zasedání Fedu, ze kterého by mohlo být možné vyčíst, proč se Fed pravděpodobně nepřikloní k dodatečnému zpřísnění měnové politiky. Tento scénář totiž takřka vyloučil předseda Fedu Jerome Powell na setkání s novináři po posledním zasedání.

Čtvrtek bude ve znamení dat PMI. Zaměříme-li se na zpracovatelský průmysl, podle trhu by index v Německu měl vzrůst z 42,5 bodů na 43,3 bodů, v eurozóně z 45,7 bodů na 46,1 bodů a ve Spojených státech amerických by mohl nepatrně poklesnout z 50 bodů na 49,9 bodů.

V pátek se dozvíme, jak se vyvíjí důvěra spotřebitelů a byznysu v České republice. Očekává se další zlepšení nálady v rámci obou skupin, ač menšího charakteru než v předchozím měsíci. V Německu bude publikován finální odhad HDP za první kvartál letošního roku a trhem je predikováno potvrzení mezičtvrtletního růstu o 0,2 %.

Na konci minulého týdnu bylo Eurostatem potvrzeno, že meziroční inflace v eurozóně se v dubnu držela na stejné úrovni jako v březnu, tedy ve výši 2,4 %. Jádrová inflace se snížila z 2,9 % na 2,7 % zejména kvůli poklesu růstu cen v oblasti služeb. Inflační vývoj tak dává ECB prostor pro první uvolnění měnové politiky na červnovém zasedání.

Poslední den minulého týdne byl na akciových trzích spíše poklidnější. Americký index S&P 500 zaznamenal nepatrný zisk (+0,1 %), naopak německý DAX mírně ztratil (-0,2 %). Domácímu akciovému indexu PX se dařilo o něco lépe, když si připsal 0,3 % zejména kvůli ziskům Erste Group. Koruna se drží i na začátku letošního týdne pod úrovní 24,70 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et 15:59  Růst AI pokračuje (US OPEN) X-Trade Brokers (XTB)
Et 14:35  USA: Počet zahájených staveb nových domů klesl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

02.01.2024Ranní okénko - Nový rok začne ve znamení dat PMI či inflace v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688