Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  17.05.2024 16:34:46

Digitalizace podniků: Česko je evropskou špičkou v elektronickém sdílení informací

České firmy patří v rámci EU ke špičce ve výměně dat v elektronické podobě, naopak podíl využívání ERP systémů se meziročně snížil. Nejen to vyplývá z druhého ročníku reportu Digitalizace podniků 2023 od společnosti Asseco Solutions, který si bere za cíl mapovat a komentovat vývoj v oblasti informačních podnikových systémů a úroveň digitalizace procesů ve firmách v Česku.

Výměnu dat ve formě webového rozhraní, aplikací, elektronické výměny informací (EDI), smart senzorů nebo v rámci integrovaného informačního systému řízení dodavatelsko-odběratelských řetězců sdílí 38 % všech podniků, které mají více než deset zaměstnanců. Oproti roku 2015 se jedná o dvojnásobný růst. Průměr zemí EU je přitom 25 % a Česko z evropské sedmadvacítky těsně přeskočilo jen Slovinsko. Nejvíce elektronické sdílení informací využívá automobilový průmysl, až dvě třetiny firem v tomto sektoru.

Komplikovanější situace panuje u využívání ERP systémů. Meziročně došlo k překvapivému propadu ve srovnání s rokem 2022. Používání nějaké formy podnikového informačního systému uvádělo před dvěma lety 38 % firem, loni to bylo 29 %, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Vliv na to může mít kromě skutečného opuštění ERP u některých podniků také odlišný vzorek vybraných společností a různorodost v chápání pojmů.

Devět z deseti velkých firem používá ERP systém

V případě velkých podniků ale ERP využívá devadesát procent firem. Nejvíce jsou tyto systémy používány opět v automobilovém průmyslu, telekomunikacích a sektoru IT. V evropském kontextu nicméně Česko patří k podprůměru Evropské unie, využívání ERP systémů hlásí v průměru 43 % podniků. Špičkou je Dánsko, kde ERP systémy používají dvě třetiny firem.

Za klíčový parametr při výběru informačního systému na stupnici důležitosti 1 až 5 označila většina respondentů jeho bezpečnost s průměrným skóre 4,54. Následovaly uživatelská přívětivost, péče o zákazníka, kompatibilita s dalšími řešeními a flexibilita systému.

Kontroverzním a diskutovaným byznysovým tématem jsou dotace. Firmy jsou v otázce ohledně podpory nákupu podnikového softwaru rozděleny. Využívá je nebo by je využila nadpoloviční většina z nich, přičemž 37 % o této možnosti ví a využívá ji či plánuje využít, dalších 15 % z celku neví, ale také by ji využilo. Negativně se k využívání dotací postavilo 48 % oslovených zástupců podnikového sektoru.

Obliba cloudu roste

Naprostým mainstreamem se pro firmy stává používání informačních systémů v cloudu. Využívá jej necelá polovina firem a další téměř třetina se ho chystá využívat. Podíl firem, které cloudové řešení nemají a ani ho naplánují, se smrskl na 29 % z dotazovaných subjektů.

Zástupci firem na cloudovém řešení oceňují hlavně jeho flexibilitu, zásadní úsporu nákladů a také výrazně vyšší úroveň zabezpečení dat. Podle názoru více než poloviny firem je hlavním důvodem pro pronájem softwaru nižší počáteční investice, dalším oceňovaným plusem je technická podpora s pravidelnými aktualizacemi.

Digitalizace pomůže překonat neduhy české ekonomiky

Rok 2023 nebyl rokem jednoduchým. Po dvou covidových letech šlo už o druhý válečný rok, který s sebou, stejně jako ten první, přinesl silnou inflaci, zvýšené ceny energií a z toho vyplývající významnou nejistotu na trhu,“ říká CEO a předseda představenstva společnosti Asseco Solutions Jiří Hub.

Česká ekonomika se pohybovala na hraně recese, takže se nervozita přelila i na trh podnikových informačních systémů, zejména to platí pro segment SME, tedy menších a středních firem,“ upřesnil. Digitalizace podnikového sektoru ale může dle Huba současné bolesti české ekonomiky, jako je růst nákladů na energie a nedostatek kvalifikované pracovní síly, významným způsobem snížit.

Inovace jako příležitost k růstu

Business Development Director v Asseco Solutions Martin Kršňák vidí příležitost pro firmy v zavádění inovací. „Automatizace, robotizace, digitalizace, AI, machine learning, RPA, data mining, ChatGPT… Všechna tato buzzwords spoluvytvářejí nové tržní příležitosti díky schopnosti rychlé adaptace a snížení nákladů. Klíčovým faktorem úspěchu těchto projektů je schopnost integrovat je rychle do rutinních a ideálně automatizovaných procesů každé společnosti,“ říká Kršňák.


Společnost Asseco Solutions, a. s., je největším producentem podnikových informačních systémů na českém a slovenském trhu a v roce 2020 oslavila 30 let od svého vzniku. Softwarová řešení z její produkce jsou distribuována i na dalších trzích v rámci střední Evropy. Společnost se zabývá nejen vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů pro organizace všech velikostí v nejrůznějších oblastech jejich působení. Produktové portfolio sahá od informačních systémů pro nejširší spektrum podniků, zabývajících se výrobou, obchodem či službami, přes produkty pro oblast veřejné správy až po produkty pokrývající specializované potřeby firem, jako je například televizní produkce. Všechny produkty jsou doplněné širokou nabídkou služeb a partnerských řešení. Kromě základních modulů a funkcionalit poskytují též aplikace pro jednotlivé oblasti podnikání, tzv. oborová řešení. Asseco Solutions je nositelem certifikátu kvality ISO 9001:2015 a ISO/IEC 27001:2013 a je členem nadnárodní skupiny Asseco Group. Obrat Asseco Solutions, a. s., za poslední fiskální rok 2023 činil takřka 870 milionů a pracovalo v ní zhruba 400 osob.

Skupina Asseco byla založena v roce 2004, dnes má zastoupení v 60 zemích světa a je šestou největší softwarovou společností v Evropě. Prostřednictvím akvizic, kterých již uskutečnila více než 135, neustále roste. Asseco Group zaměstnává přes 33 000 lidí a v roce 2023 dosáhla celosvětově obratu více než 3,7 miliardy eur. Asseco Group je přítomna všude, kde technologie a byznys ovlivňují každodenní život. Je federací společností, které operují po celém světě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688