Češi jsou na evropské špičce v počtu domácích zvířat - Humanizace zvířat je velkým trendem

Redakce, 10.5.2024
ilustrační foto

Skoro každá druhá rodina u nás vlastní psa nebo kočku. Domácí zvířata se stala běžnou součástí našich životů a stále více lidí je bere jako pevnou součást rodiny se všemi privilegii. Nechává je spát v postelích, bere s sebou na dovolenou a povídá si s nimi o svých životních strastech. To samozřejmě s sebou nese i velkou péči v tom, co zvířata jedí, lidé jim totiž často „vyvářejí“ více než sobě. Tomuto trendu se v petcare říká humanizace.

Je ale dobré se k pejskovi chovat jako k sobě rovnému? A jak jsou na tom v chovatelství Češi?

Pes je stále zvíře

Humanizace dle odborníků přináší pozitiva či negativa. „Díky tomuto trendu se jako lidstvo začínáme chovat lépe a ohleduplněji ke zvířatům jako celku, ať už jde o lepší podmínky krav, slepic, ale třeba také postupné zákazy pyrotechniky kvůli divokým zvířatům na Silvestr. Druhá rovina, kterou vnímám, je primárně u psů. Spousta lidí si bere psa jako člena rodiny, bohužel občas zapomíná na to, že pes je stále zvíře, které má rozdílné potřeby, myšlení a pudy než člověk a je dobré také k němu jinak přistupovat.“ říká MVDr. Markéta Reinert.

Stále více se zajímáme, co pes

A jak se trend větší péče o kočky či zvířata odráží u českého zákazníka? „Obecně vidíme čím dál větší počet chovatelů, kteří se zajímají o to, co dostane pes do misky, potažmo tedy podíl kvalitního krmiva na trhu. Když pominu granule, vidíme stále sílící trend krmení BARFem (syrovou potravou) a celkově rozmanitější jídelníčky, do kterých už běžně patří různé doplňky, ale i rozličné zdravé varianty pamlsků,“ říká Jiří Švihálek z Yoggies.cz. a dodává: „Dlouhodobě vnímáme, že páníčci věnují více a více času svému domácímu zvířeti. To má za následek, že tráví více času vzděláním okolo výcviku a výživy. Myslím si, že uvidíme stále více rozmanitých jídelníčků obsahujících jak granule, tak BARF a vařenou stravu i doplňky v různých kombinacích, podle individuálních potřeb zvířete. Dalo by se říci, že si chovatelé stále více uvědomují, že pokud dají psovi méně kvalitní krmivo, zvyšuje se pravděpodobnost, že se časem objeví nějaké zdravotní problémy, které budu muset řešit u veterináře. No a veterinář stojí peníze, takže si ve výsledku moc nepomůžu a nic na světě nám nestojí za zdraví našeho člena rodiny.“

Proč má tolik Čechů psa nebo kočku?

Dle posledních statistik až 58 % všech dospělých lidí v ČR vlastní domácí zvíře. Nejčastěji psa nebo kočku, což je přibližně 3,2 milionů chovatelů u nás. Před námi je v počtu zvířat v domácností na obyvatele pouze Rumunsko a Polsko. Nejméně zvířat v Evropě naopak vlastní lidé v Rakousku a Švédsku.

A proč jsou Češi takoví milovníci domácích mazlíčků? Z historického hlediska to může být tím, že jsme na venkově chovali psy a kočky primárně na ochranu majetku, dobytka, pasení a další práci. Kočky zas sloužily pro regulaci hlodavců. Postupem času, kdy se obyvatelstvo přesouvalo do měst si již svá zvířata lidé nechali jako své parťáky do života. K zálibě chovatelství u nás láka i to, že Česká republika je velmi benevolentní k chovu zvířat a společnost je velmi otevřena k pejskařům. Málokterá restaurace má zákaz vstupu se psy, se zvířaty můžeme do MHD či do většiny hotelů, toto je například v mnoha zemích v Evropě nemožné. A toto vše nám pomohlo vybudovat podmínky, díky kterým už nám přijde skoro zvláštní kočku nebo psa nemít.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky