Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  15.05.2024 18:49:19

Sociální alergie na pracovišti: Jak přežít práci s otravnými kolegy?

Setkali jste se někdy s nesnesitelným kolegou, který vám vyloženě pil krev? Mohl to být jeho hlas, smích nebo pouhoupouhá přítomnost, která ve vás vyvolávala intenzivní pocity podrážděnosti a odporu. V takovém případě je možné, že jste se potýkali (nebo potýkáte) se sociální alergií. Tento fenomén postihuje spoustu lidí a může významně ovlivnit atmosféru na pracovišti i váš pracovní výkon.

Co je to sociální alergie?

Sociální alergie samozřejmě neznamená, že jste na někoho doslova alergičtí jako na prach nebo pyl. Jde spíše o psychologický fenomén, kdy vám konkrétní člověk, v tomto případě kolega, tak intenzivně leze na nervy, že jeho pouhá přítomnost ve vás vyvolává silné negativní reakce.

Může se projevovat různě, od mírné podrážděnosti až po pocity nevolnosti. Bohužel sociální alergie se netýká jen antipatií vůči nadřízeným nebo podřízeným, ale může postihnout i vztahy mezi kolegy na stejné úrovni.

Jak poznáte, že máte sociální alergii na kolegu?

Příznaky sociální alergie mohou být různé, ale často se projevují kombinací psychických a fyzických obtíží. Mezi ty nejčastější patří:

  • Pocit napětí a stresu, když je dotyčný nablízku.
  • Intenzivní podrážděnost a odpor ke kolegovi.
  • Nutkání se dotyčnému za každou cenu vyhnout.
  • Negativní emoce spojené s jeho hlasem, smíchem či stylem mluvy.
  • Zrychlený tep, pocení či nevolnost v jeho přítomnosti.

Berte na vědomí, že občasný konflikt nebo názorový střet ještě nemusí znamenat sociální alergii. Ta je mnohem intenzivnější, dlouhodobější a často zdánlivě iracionální – prostě vás kolega vytáčí, i když vám nic nedělá.

Proč se sociální alergie objevuje a jaký na ni má vliv pracovní prostředí?

Sociální alergie může mít různé příčiny od rozdílných povah a hodnot až po odlišný styl práce a komunikace. V zaměstnání jsme navíc vystaveni dlouhodobému stresu, časovému presu a nutnosti spolupracovat s lidmi, které bychom si za přátele nejspíš nevybrali. To vše často přispívá k rozvoji nesnášenlivosti vůči některým kolegům.

Problém je, že na rozdíl od soukromého života se kontaktu s nesympatickými lidmi v práci často nemůžeme jen tak vyhnout. Jsme nuceni s nimi spolupracovat, sdílet kancelář nebo se potkávat na chodbě. Proto jsme pro vás sepsali hned několik tipů, které vám pomohou vypořádat se s otravným kolegou v práci.

 Připusťte si, že problém existuje a že to není vaše vina

První krok ke zvládnutí sociální alergie je přiznat si, že vás něčí přítomnost opravdu deptá a že to není vaše chyba. Nemá smysl se trápit vinou nebo se snažit své pocity potlačit. Lepší je přijmout je a začít hledat řešení.

 Svěřte se někomu, komu důvěřujete

Sociální alergie dokáže být pěkně vyčerpávající, a proto je důležité mít někoho, komu se můžete vypovídat. Ideální je vyhledat někoho nezaujatého mimo vaše pracoviště, třeba dobrého přítele či rodinného příslušníka. Pokud máte možnost, nebojte se obrátit i na firemního psychologa. Rozhodně se ale vyhněte pomluvám a stížnostem u kolegů, to by mohlo situaci jen zhoršit.

 Snažte se s kolegou omezit přímý kontakt

Jestli je to jen trochu možné, zkuste se vyhýbat osobnímu kontaktu s kolegou, který vás irituje. Samozřejmě, pokud s ním musíte úzce spolupracovat, asi to nepůjde lehce. Ale i přesto se dá leccos vymyslet. Zkuste si třeba přesednout na druhý konec kanceláře, choďte na oběd v jinou dobu nebo si při práci nasaďte sluchátka.

 Komunikujte písemně nebo po telefonu

Moderní technologie jsou v tomto případě požehnáním. Kdykoliv to jde, zkuste s nesnesitelným kolegou komunikovat hlavně po e-mailu, chatu či telefonu. Osobní schůzky omezte na nezbytné minimum. Uvidíte, že se vám rychle uleví.

 V krajním případě zvažte změnu pozice nebo týmu

Pokud je soužití s problematickým kolegou opravdu k nevydržení a dlouhodobě vás ničí, je načase zvážit razantnější řešení. Promluvte si s nadřízeným nebo s personálním oddělením a požádejte o přesunutí na jiné pracoviště. Může jít o jinou kancelář, tým i pobočku. Pokud jste pro firmu cenným zaměstnancem, jistě se vám pokusí vyjít vstříc.

Ať už se rozhodnete pro kterékoli z výše uvedených řešení, pamatujte, že je důležité zůstat za všech okolností profesionální. Nesnažte se kolegu, který vás tak irituje, očernit před ostatními nebo mu jakkoli ztěžovat život. Jednak tím nic nevyřešíte a navíc způsobíte více škody nežli užitku.

Místo toho se soustřeďte na to, abyste našli rovnováhu mezi slušným chováním a ochranou vlastního duševního zdraví. Stanovte si hranice, za které nejste ochotni zajít, a držte se jich. Hlavně nenechte vyhrát negativní emoce. Soustřeďte se na to, co vás baví a naplňuje, a nepříjemného kolegu vytěsněte z hlavy.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688