Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  14.05.2024 16:09:23

Jak mít pod palcem celý trh a minimalizovat riziko? Akciové indexy mohou být nejlepším přítelem investora

Vyznat se ve světě investování do akcií není jednoduchá disciplína. Vidina zisků k investování láká mnoho nadšenců, nicméně stejně tak mnoho lidí v tomto světě pohoří. Kdo nebere investice jako cestu k zázračnému zbohatnutí, ale spíše jako efektivní metodu zhodnocování vlastních úspor, ten se může soustředit na investování do takzvaných akciových indexů, namísto samotných akcií. Jde o nástroj, který ve své podstatě měří výkonnost určité části trhu, ať už se jedná o vymezení regionální nebo segmentové. Pro investory mají hodnotu nejen informativní, ale též, obzvláště z dlouhodobého pohledu, investiční. Pokud chcete investováním například zhodnotit své úspory na stáří, mohou být právě akciové indexy vaším nejlepším přítelem.

Největším neduhem hlavně začínajících investorů snaha o časování trhu, jinými slovy snaha odhadnout, kdy akcie výhodně koupit a následně je ještě výhodněji prodat. Jde o složitou disciplínu, která vyžaduje léta praxe a taky určitou porci štěstí. Musíte mít opravdu přehled o tom, co se na trhu děje, a umět předvídat i to, co se dít bude. Stačí promeškat několik nejlepších dní na daném trhu a hodnota vaší investice rapidně klesá. Představte si, že před dvaceti lety investujete deset tisíc dolarů do indexu S&P 500, který sdružuje pět set největších podniků na burze v USA. S průměrným ročním výnosem 9,8 % by hodnota vaší investice za ony dvě dekády vzrostla více než šestinásobně. Pokud byste ale zmeškali deset nejlepších dní na trhu, hodnota vaší investice by byla o více než polovinu nižší. A kdyby to bylo šedesát nejlepších dní z dvaceti let, zůstalo by vám jen něco přes čtyři tisíce dolarů.

Nejlepší strategií investování do akciových indexů je dlouhodobost oproštěná od emocí, což z nich dělá ideální nástroj právě pro budování finanční nezávislosti na stáří. Trh totiž dlouhodobě takřka nejde porazit. Co ale v dlouhodobém horizontu jde, je jeho vývoj, který je stabilně vzrůstající, kopírovat. Do pak investorovi hraje i kouzlo složeného úročení, kdy ve finální fázi vašeho investičního horizontu skutečně platí ono okřídlené: „Peníze vám vydělávají další peníze.“ Vzhledem k tomu, že akciový index typu S&P 500 sám sdružuje nejúspěšnější společnosti, nemusí být investor žádným burzovním mágem, který sleduje výkonnost jednotlivých titulů v portfoliu, protože tuto práci odvede index za něj.

Vlastní investování do akciových indexů pak probíhá nejčastěji formou takzvaných ETF, tedy veřejně obchodovaných fondů, které ve zkratce řečeno nedělají nic jiného, než že s pomocí algoritmů kopírují dané akciové indexy a jejich složení. Ideální pak je, když se investor soustředí na to, aby ve svém portfoliu měl obsaženo skutečně globální akciové portfolio a nesoustředíme se na jeden konkrétní index. Někdy se může jednomu trhu či segmentu dařit a druhému ne, později je to naopak. Maximální možné ochrany investic před riziky, které trhy přináší, je pak maximální možná diverzifikace, a klíčem k úspěchu je již zmíněná dlouhodobost. Neřešte tedy, že se zrovna teď nějaké složce vašeho portfolia nedaří. Historie nás učí, že čím déle dobře diverzifikované indexové portfolio držíme, tím lepších výsledků na konci dosáhneme.

David Hercig, Indexit

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:15  Společné půjčování EU se prohlubovat nebude, Berlín plán odmítá. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Út 16:50  Měď odolává navzdory slabé Číně Saxo Bank (Saxo)
Út 16:45  Akciové trhy: Praha a Amerika v zeleném, červená Evropa - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688