Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  13.05.2024 11:28:03

Umělou inteligenci zatím využívá jen 6 % českých firem, asistovat by přitom mohla až ve dvou třetinách povolání

Obrovské tempo vývoje umělé inteligence nadále pokračuje. Jen v loňském roce do něj soukromé subjekty celosvětově investovaly 96 miliard dolarů. České firmy se do toho však zatím příliš nehrnou. Podle dat ČSÚ vloni používalo technologie umělé inteligence pouhých 6 % českých podniků. Pomoci by jim měl nový dotační titul Aplikace II. Ten má podpořit vznik vysoce inovativních, unikátních softwarových řešení, která budou konkurenceschopná i v mezinárodním měřítku.

Oblast AI v posledních letech zažívá mohutný rozmach. Téměř denně se objevují nové revoluční nástroje, které dále posouvají hranice technologického pokroku. Za výraznými posuny stojí masivní investice. Podle zprávy Stanfordské univerzity AI Index Report 2024 [1] vloni do vývoje těchto technologií investovaly soukromé subjekty 96 miliard dolarů. Mírně znepokojující však jsou nadále se rozevírající nůžky mezi softwarovými velmocemi a zbytkem světa.

Celkem nepřekvapivě stojí v čele vývoje umělé inteligence Spojené státy. V loňském roce do něj americké firmy investovaly 67 miliard dolarů, tedy více než dvě třetiny celkového objemu. S výrazným odstupem za nimi následuje Čína s investicemi 7,8 miliard dolarů. Investice všech evropských států dohromady pak vloni činily 11 miliard dolarů a výrazně tak na Spojené státy ztrácí.

Aby Česko nezaspalo

A jak jsou na tom Češi a AI? Čísla z publikace ČSÚ Informační společnost v číslech 2024 [2] ukazují, že tuzemské firmy ve srovnání s ostatními státy Evropské unie zatím mírně zaostávají. V roce 2023 používalo technologie umělé inteligence jen necelých 6 % českých firem, což nás řadí na 16. místo v rámci sedmadvacítky. Nejlépe si aktuálně vedou velké podniky s více než 250 zaměstnanci, mezi kterými využívá tyto technologie více než čtvrtina (28,4 %). Ve Finsku, Slovinsku nebo Dánsku však s AI pracuje každá druhá velká firma. Rozhodně je tedy co dohánět.

Význam včasného naskočení na trend AI si Česko naštěstí uvědomuje. Ve druhé polovině roku se proto očekává vyhlášení dotačního programu Aplikace II, který by měl české firmy podpořit ve vývoji vlastních inovativních softwarových řešení postavených právě na AI, strojovém učení, deep learningu, neuronových sítích nebo virtuální či rozšířené reality.

„Vyhlášení tohoto dotačního titulu jen potvrzuje ambici Česka držet v oblasti technologií krok s velkými hráči, jít naproti pokroku a podporovat konkurenceschopnost českých firem,“ komentuje David Kotris, jednatel dotační společnosti enovation a dodává: „Určený bude pro malé, střední i velké podniky, které budou moci získat desítky až stovky milionů korun na své vývojové nebo výzkumné projekty. Jejich výstupem by měla být vysoce inovativní, unikátní softwarová řešení, která budou konkurenceschopná i v mezinárodním měřítku.“

Umělá inteligence jako hrozba? Zatím spíše pomocník

Umělá inteligence bývá často spojovaná s obavami z nahrazení lidských pracovníků. Aktuální vývoj však ukazuje, že AI zatím dokáže efektivně zastat pouze dílčí části pracovní náplně a spíše tak ovlivní způsob, jakým lidé a firmy pracují. Příští roky by se proto měly nést v duchu hledání způsobů, jak AI v pracovním prostředí co nejlépe využít. Goldman Sachs [3] například odhaduje, že by mohla umělá inteligence pracovníkům v nějaké míře asistovat až ve dvou třetinách všech existujících povolání.

„Spíše než hrozbu dnes umělá inteligence představuje nástroj, který lidským pracovníkům jejich práci usnadní a zefektivní. Každý zaměstnanec tak díky ní může být mnohem produktivnější. Firmy, které dokáží tyto technologie zapracovat do svých každodenních procesů a efektivně je využívat budou mít na trhu obrovskou konkurenční výhodu,“ upozorňuje David Kotris. Pozitivní vliv AI na efektivitu práce potvrzuje průzkum Workforce Lab [4] společnosti Slack, ve kterém hned 4 z 5 pracovníků využívajících AI uvedlo, že tyto technologie zvyšují jejich produktivitu.

Od lidských pracovníků dnes umělá inteligence dokáže přebírat především opakující se činnosti – ať už jde třeba o administrativní práce, zákaznický servis nebo analýzu a zpracování dat. Podle studie britského Alan Turing Institute [5] by například mohla pomoci s automatizací až 84 % repetitivních činností v tamní státní správě. Podobný efekt by mohl mít příchod AI i v tuzemsku. Při správné implementaci by tak mohla umělá inteligence pomoci urychlit zdlouhavé byrokratické procesy.



[1] Dostupné zde: https://aiindex.stanford.edu/wp-content/uploads/2024/04/HAI_AI-Index-Report-2024_Chapter4.pdf

[2] Dostupné zde: https://www.czso.cz/csu/czso/informacni-spolecnost-v-cislech-v5wirhtq80

[3] Dostupné zde: https://www.goldmansachs.com/intelligence/pages/generative-ai-could-raise-global-gdp-by-7-percent.html

[4] Dostupné zde: https://slack.com/blog/news/new-slack-research-shows-accelerating-ai-use-at-work

[5] Dostupné zde: https://www.turing.ac.uk/news/ai-could-help-automate-around-84-repetitive-service-transactions-across-government

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688