Město Litoměřice (litomerice.cz)
Výletní tipy  |  10.05.2024 11:23:00

Letošní Litoměřická muzejní noc nabídne bohatý program

Další ročník oblíbené Litoměřické muzejní noci se blíží. Letos se bude konat v pátek 17. května od 17 do 22 hodin a “pro ty, co to zaspali”, tedy především pro nejmenší, dětské návštěvníky, také v sobotu 18. května od 10 do 12 hodin.

Celovečerní festival výstav, vernisáží, přednášek, komentovaných prohlídek a procházek, tvůrčích výtvarných dílen a hudebních i divadelních představení pro vás letos zahájí studenti Základní umělecké školy v Litoměřicích slavnostními Fanfárami z balkonu Knihovny Karla Hynka Máchy. Poté se otevře 11 kulturních objektů v centru města Litoměřice a v jeho blízkém okolí, aby vás přivítaly v netradiční páteční podvečerní a večerní atmosféře svých programů.

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích jako každoročně pozve do všech svých výstav a expozic. Děti mohou svou návštěvu prožít jako Magickou cestu galerií s hravými pracovními listy, kterými je provede básník, ale také poutník a obdivovatel noční oblohy, Karel Hynek Mácha.

Litoměřická muzejní noc je také jedinečnou příležitostí k návštěvě dvou aktuálních výstav galerie, které již brzy končí: Dagmar Filípková a jiné krajiny a Martin Mainer: druhé dežavy.

Na výstavu Dagmar Filípkové přiláká jistě i Autorská meotarová projekce Michaely Duškové, která v ní rozehraje příběhy divotvorných krajin, pestrých barev a radostí této současné art brut umělkyně.

Milovníky hudby zavede galerijní nabídka pátečního programu na parkán hlavní výstavní budovy (Michalská 29/7), kde se dvakrát v průběhu večera představí litoměřická, “zcela nadžánrová” kapela Choroš. Již tradičně jsou připraveny komentované prohlídky atraktivních litoměřických kulturních spolků: Dílny ručního papíru, Galerie marionet a Muzea Křišťálový dotek.

Letos je navíc doplní komentovaná procházka Litoměřicemi s historikem Filipem Hrbkem, na niž zve Knihovna Karla Hynka Máchy. O Litoměřické muzejní noci se otevřou také nově zrekonstruované prostory staré radnice, v nichž Oblastní muzeum v Litoměřicích uspořádá nejen dětský výtvarně kreativní program či komorní výstavu Renesančních epitafů Litoměřic, ale také zajímavé přednášky na téma rekonstrukce v podání našich předních odborníků.

Informační centrum města Litoměřice na Mírovém náměstí nabídne v pátek od 17 do 20 hodin bezplatné prohlídky nově zrekonstruované expozice Důl Richard v proměnách času umístěné v rozsáhlém podzemí domu Kalich (na úvodním snímku).

Další program připravila Galerie Gotické dvojče (Jezuitská 241/12a). Právě tam bude po celý páteční večer hostovat výjimečné, nezávislé profesionální divadelní uskupení Loutky bez hranic, které připravuje hned několik výjimečných představení. Za pozornost stojí zejména jejich originální interaktivně výtvarně-divadelní instalaci Včely.

Jak v pátek, tak i v průběhu sobotního dopoledne pro vás bude připraven Informační stan Litoměřické muzejní noci, kde můžete získat nejen všechny potřebné informace, ale také návštěvnické náramky, které pro vás budou volnou vstupenkou na jednotlivé programy. V pátek 17. května bude stan umístěn před infocentrem na Mírovém náměstí a v sobotu 18. května před Diecézním muzeem.

Realizaci Litoměřické muzejní noci 2024 finančně podpořilo Město Litoměřice. Akce je součástí celorepublikového Festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií ČR s podporou Ministerstva kultury ČR.

Podrobný rozpis programu letošní Litoměřické muzejní noci naleznete na tomto odkazu

Autor: Michaela Cammarata, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688