Patria (Patria Finance)
Komodity  |  07.05.2024 17:28:00

Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů

Valuace největších technologických firem jsou znatelně nad valuacemi celého trhu. Jsou tudíž vnímány jako výrazně méně rizikové a/nebo mají v očích investorů výrazně lepší růstový výhled. Ten může být cyklického rázu, ale zřejmě bude do značné míry souviset s vizemi a možným potenciálem nových technologií. Co onen zbytek trhu?

Tento týden jsem tu zmiňoval názor jednoho investora, podle kterého se umělá inteligence znatelně projeví, respektive už projevuje, na výsledcích firem, které se zaměřují na potřebnou infrastrukturu. U těch, které jsou ale na konci vertikál a nabízí zboží a služby koncovým zákazníkům, je ale podle tohoto pohledu možnost „monetizace“ AI možná velmi omezená. Je to tedy obecně jeden z pohledů, podle kterých nebudou přínosy AI rozloženy poměrně rovnoměrně, spíše naopak.

Pokud bych měl jmenovat sektory, kde se potenciál AI zdá být případně nejmenší, asi bych sem zařadil zejména materiály, utility a možná i zboží běžné spotřeby. Tedy v principu ty, které jsou nejvíce komoditizovány. Podívejme se pak v této souvislosti na následující graf, který ukazuje rozdíl mezi dividendovým výnosem utilit a výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Ten se nyní pohybuje kolem 4,5 %, onen rozdíl je na -1,25 %, dividendové výnosy utilit jsou u 3,25 %:


hh
Zdroj: X

Pod výnosy dluhopisů byly dividendové výnosy naposledy utilit v období 20032008, pak se držely soustavně nad nimi. Jinak řečeno, ceny akcií utilit tehdy nerostly relativně k dividendám tak vysoko, aby se dividendový výnos dostal pod výnosy obligací. Hrubým standardem pak v období 20082020/21 mohly být dividendové výnosy cca 1,25 - 1,5 procentního bodu nad výnosy dluhopisů. Nyní by to mimochodem implikovalo dividendový výnos ve výši 5,75 %, tj., při daných dividendách by ceny byly o více než 40 % nižší.

Jinak řečeno, pokud je cca deset let před rokem 2020 nějakým standardem, utility jsou nyní valuačně mimořádně vysoko (očištěno o vliv bezrizikových sazeb). Opět platí, že to může být tím, že se výrazně snížilo jejich riziko (u defenzivního sektoru již tak nízké). A/nebo se výrazně zvýšil jejich růstový výhled. Co o sazby neočištěný pohled? Utility se nyní obchodují s poměrem cen k ziskům kolem 16,5, což není tak vzdáleno standardu let po roce 2008, jako onen rozdíl zobrazený v grafu. Vysvětlení je jednoduché – sazby jsou nyní výrazně výš. Při pohledu na samotné PE se tedy valuace utilit nezdají být „vysoko“, ale opak platí pokud vezmeme v úvahu sazby a výnosy dluhopisů.

Co ony materiály a zboží krátkodobé spotřeby? Tam je to jednodušší: PE materiálů má docela silnou tendenci kopírovat PE celého trhu a je tomu tak i nyní (PE u 20). A hodně podobné valuace má i druhý sektor. Standard let po roce 2008 je přitom znatelně níž, současné PE je spíše u vrcholů předchozích valuací (do roku 2020). Pokud bychom pak vzali v úvahu výnosy dluhopisů, bude to platit několikanásobně. Takže o nějaké valuační zdrženlivosti se tu z tohoto pohledu hovořit určitě nedá. A investoři asi nevěří na potenciál nových technologií u těchto sektorů tolik, jako u velkých technologií. Ale na něco docela neobvyklého se tu zřejmě věří také.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688