pirati.cz (Pirátská strana)
Zákony a právo  |  07.05.2024 17:23:05

Piráti řekli na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách. Na zacházení se zvířaty budou dohlížet kamery

Vláda dnes schválila novelu zákona o veterinární péči. Jednou z novinek je povinné vybavení jatek kamerovými systémy pro sledování zacházení se zvířaty. O úpravě zákona jednala vláda v reakci na opakované záběry z jatek, na kterých bylo zachyceno týrání zvířat. Piráti na vládě prosazovali, aby se dohled kamer vztahoval i na další prostory jatek, kde dochází k manipulaci se zvířaty, tedy nejen vykládku zvířat a jejich přehánění, jak navrhlo Ministerstvo zemědělství. Rovněž prosazovali, aby se ustanovení vztahovalo i na porážku drůbeže a králíků. Koaliční partneři ale tyto návrhy na vládě těsnou většinou odmítli.

„Jako Piráti dlouhodobě bojujeme za dodržování welfare zvířat a jsme proti jakémukoliv hrubému zacházení se zvířaty. Opakovaně se objevují videa, která zachycují naprosto nepřípustné a neetické jednání obsluhy jatek, kdy bylo surovým způsobem zacházeno se zvířaty. Pro odhalení a potrestání těch, kteří do zvířat kopali nebo je mlátili tyčemi do hlavy byly naprosto zásadní videozáznamy – dosud však pořizované jen náhodně, nesystematicky a pouze investigativně potají. Většina případů týrání zvířat na jatkách tak nejen, že není potrestána, ale ani odhalena. Za Piráty jsme proto rádi, že tento návrh prošel, chtěli jsme jít ale ještě dál a prosazovali jsme, aby se povinný kamerový systém týkal všech prostor, kde dochází k manipulaci se zvířaty a všech druhů porážených zvířat, a to včetně drůbeže a králíků, které návrh Ministerstva zemědělství vynechává,” uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Vykládka a přehánění zvířat představují pouze malou část celého procesu porážky, zatímco případy týrání se jistě dějí i v dalších místech jatek. Proto není správné, aby se týrání zvířat jednoduše posunulo do míst mimo dosah kamer. Takto úzký přístup neřeší problém týrání efektivně a působí dojmem polovičaté, nedostatečné a příliš specifické právní úpravy. Přitom kamerové záznamy mají být uchovávány po dobu 30 dní a přístup k nim bude mít pouze krajská veterinární správa, a to na požádání, není tedy důvod kamerovanou oblast jatek takto osekávat, tímto způsobem se násilí jen přesune mimo objektivy kamer, ale plně nezmizí,” řekla místopředsedkyně Pirátů a poslankyně Klára Kocmanová, která se problematikou práv zvířat dlouhodobě zabývá.

„Jsem rád, že i v důsledku nedávných medializovaných kauz vláda zareagovala a předložila zákon, který by umožnil zavedení kamerových záznamů. Stavím se proti zbytečnému utrpení zvířat. A i když jde o zvířata chovaná na maso, jsou to hlavně živé bytosti, se kterými se má zacházet dobře a které mají mít v rámci možností kvalitní život, Proto celkově novelu, která může ochránit tisíce zvířat před zbytečným násilím, bolestí a utrpením, podporujeme,” okomentoval jednání vlády pirátský náměstek ministra zemědělství Milan Daďourek.

Piráti za zlepšování podmínek života zvířat bojují dlouhodobě, v minulosti prosadili například zákaz klecového chovu slepic, zpřísnění trestů za týrání zvířat, zavedení nového trestného činu postihující nelegální množírny a zákaz drezury zvířat v cirkusech. V rámci novely mysliveckého zákona dále prosazují zákaz norování mláďat, v rybářské vyhlášce pak zákaz lovu na živou rybku. Chtějí zpřísnění užívání zábavní pyrotechniky, která má na zvířata negativní vliv, zákaz zabíjení kohoutků ve vaječném průmyslu, omezení transportu hospodářských zvířat mimo země EU a lepší podmínky pro zvířata, která sloužila k laboratorním pokusům.

Bc.   Lucie ŠVEHLÍKOVÁ
Tisková mluvčí
Česká pirátská strana


Poslední zprávy z rubriky Zákony a právo:

Út   0:00  Evidence investičních nástrojů: Kolik stupňů je potřeba? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
09.05.2024  Novinky v AML zákoně JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688