mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.05.2024 12:38:00

Velvyslanectví ČR v Oslo podpořilo nezávislé novináře u příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku (video)

06.05.2024 / 10:14 | Aktualizováno: 06.05.2024 / 12:38

V rámci připomínky Mezinárodního dne svobody tisku dne 3. května uspořádalo Velvyslanectví ČR v Oslo ve spolupráci s Nobelovým mírovým centrem debatu k nesvobodě médií v Rusku a Íránu. Na poutavou diskusi v ikonickém sídle Nobelova centra navázala filmová přehlídka historicky prvních Ozvěn Jednoho světa v Oslo. Spojníkem obou veřejných akcí byla podpora svobody médií a aktivní pomoc nezávislým novinářům ze strany ČR, jedna z dlouhodobých priorit české zahraniční politiky. Jejím prostřednictvím oslovilo Velvyslanectví ČR během dvou dnů několik set účastníků v Oslo a bezpočet sledovatelů on-line.

U příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku 3. května uspořádalo Velvyslanectví ČR ve spolupráci s Nobel Peace Center, Ozvěnami Jednoho světa v Oslo a Velvyslanectvím Švédska veřejnou debatu k nesvobodě médií v Íránu a Rusku - zemích původu laureátů Nobelovy ceny míru za rok 2023, resp. 2021.

Pozadím pro debatu bylo zveřejnění indexu svobody tisku pro rok 2024, který každoročně na výročí mezinárodního dne vydává organizace Reportéři bez hranic (RSF). Zástupkyně švédské sekce RSF Ami Hedenborg konstatovala obecný úpadek svobody tisku ve světě v důsledku rostoucího politického tlaku a nedostatečné ochrany novinářů ze strany vlád, jež by se naopak o svobodu tisku a ochranu novinářů měly aktivně zasazovat.

O své zkušenosti s novinářskou prací se podělila íránsko-švédská režisérka Nahid Persson Sarvestani a ruská investigativní novinářka Novoj gazety Olesja Šmagun, které potvrdily závěry zprávy RSF o dalším zhoršení svobody médií ve svých zemích a přiblížily těžkosti provázející jejich práci. Jejich silné osobní příběhy zasáhly účastníky v Nobel Peace Center i diváky sledující debatu on-line. Obě vystupující přitom plédovaly za větší mezinárodní pozornost vůči porušování lidských práv a za aktivní podporu demokratických zemí.

Velvyslanec ČR David Červenka poukázal - vedle upadající svobody tisku a zhoršující se bezpečnosti novinářů - na bezprecedentní nárůst dezinformací a propagandy, které mažou rozdíly mezi pravdou a lží a manipulují veřejné mínění v řadě zemí Evropy, což označil za velké nebezpečí v supervolebním roce 2024. „Češi si vzhledem ke své vlastní historii uvědomují skutečnou hodnotu svobody projevu a svobodných médií“, pokračoval velvyslanec Červenka. Z tohoto důvodu Česká republika „hrdě prosazuje lidská práva a jako aktivní člen Koalice pro svobodu médií podporuje nezávislé novináře doma i ve světě“, doplnil. Celou debatu lze shlédnout zde.

Tentýž den velvyslanec David Červenka spolu s ředitelkou festivalu Vesnou Evans uvítal diváky na historicky prvních Ozvěnách Jednoho světa v Oslo. Filmová přehlídka symbolicky zahájená na Mezinárodní den svobody tisku nabídla dokumentární snímky zaměřené na lidská práva a práci nezávislých novinářů v Íránu a Barmě/Myanmaru. Z české kinematografie se norskému publiku představil dokumentární film Hranice Evropy režisérky Apoleny Rychlíkové. Na promítání v kině Cinemateket navázaly debaty s tvůrci dokumentů, jejich protagonisty a dalšími obránci lidských práv. Více informací o festivalu a jeho programu naleznete zde.

Partnery Ozvěn Jednoho světa v Oslo byly: CRPH Support Group Norway, České centrum ve Stockholmu, Člověk v tísni, Festival Jeden svět, Nadace Fritt Ord, HUMAN, Human Rights House Foundation, Iran Human Rights, Nobel Peace Center, Velvyslanectví České republiky v Oslo a Velvyslanectví Švédska v Oslo.

Podpora svobody projevu a médií patří mezi dlouhodobé priority české zahraniční politiky. V rámci Programu transformační spolupráce poskytuje MZV ČR ročně více než 25 milionů na projekty podporující nezávislá média, mediální výchovu a školení novinářů, včetně iniciativ zaměřených na boj proti dezinformacím. Ohroženým novinářům pomáhá i ryze prakticky skrze vízovou podporu ve chvíli, kdy potřebují ze svého působiště z bezpečnostních důvodů urychleně odjet. Jako člen mezinárodní Koalice pro svobodu médií (Media Freedom Coalition) se Česko na mezinárodní scéně aktivně zasazuje o podporu a ochranu nezávislých médií a novinářů. Více informací o pozici ČR zde.

Galerie


World Press Freedom Day 2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:36  Widespread convection is ongoing across the area. Activity has trended down from... US National Weather Service (weather.gov)
So   7:00  Dziś zachmurzenie przeważnie umiarkowane i duże Instytut Meteorologii (imgw.pl)
So   3:12  Thunderstorms capable of 60mph winds are approaching the Tallahassee metro (video) US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688