Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.04.2024 08:06:03

Síla ekonomiky USA oddaluje začátek snižování sazeb Fedu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešním klíčovým údajem bude výkon americké ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí. Ten by měl zapadat do mozaiky mimořádně silné ekonomiky, která nadále posouvá práh jistoty, kterou by členové FOMC rádi dosáhli k zahájení cyklu uvolňování měnové politiky. Podle nás americký HDP v Q1 mezičtvrtletně vzrostl o 2,5 % v anualizovaném vyjádření. To by sice znamenalo výrazné zpomalení z velice silných 3,4 % v Q4 23, stále by to však bylo nad odhadovaným potenciálním růstem amerického HDP. K růstu podle našeho odhadu opět přispěje silná spotřeba domácností a vlády. To, jak si letos povede americká ekonomika a ještě daleko více najdete v čerstvých Ekonomických výhledech k dispozici zde: https://bit.ly/CEO_2Q24_CZ.

Mimořádná síla americké ekonomiky v Q1 pokračovala.

Výjimečný růst americké ekonomiky podle nás pokračoval i na začátku letošního roku. Odhadujeme, že v Q1 24 tamní HDP vzrostl mezičtvrtletně o 2,5 % v anualizovaném vyjádření, což by bylo opět nad potenciálním růstem ekonomiky, odhadovaným v rozmezí 1,8-2 %. Na růstu by se měla významně podílet opět spotřeba domácností a také spotřeba vlády, kde se od H2 22 podepisují zvýšené výdaje státní správy a samosprávních celků, respektive postupné využití centrálně distribuovaných prostředků z let 2020-21. Druhý zmíněný efekt by však měl postupně vyprchávat. S tím, jak data z americké ekonomiky překvapovala směrem nahoru se posouvaly výše i odhady pro růst tamní ekonomiky. Zásadní vliv na to měly údaje maloobchodních tržeb za Q1 24, které ukazují na nadále silnou spotřebu domácností. To a obecně silný růst americké ekonomiky zřejmě udrží inflační tlaky zvýšené. To by tak mělo oddálit začátek snižování sazeb amerického Fedu, který nyní již nepředpokládáme v letošním roce, nýbrž až v tom příštím.

Nálada v české ekonomice na vzestupu.

Nálada se v tuzemské ekonomice v dubnu opět zlepšila. Celkový indikátor důvěry v ekonomiku se v dubnu vyšplhal na 97 b., nejvyšší hodnotu za poslední rok. Spotřebitelská důvěra pokračovala v nastoleném trendu od začátku roku a opět výrazně vzrostla o 3,9 b. na úroveň 103,8 b. Dosáhla tak nejvyšší hodnoty od září 2021 a po dlouhé době se přehoupla nad dlouhodobý průměr. Podnikatelská důvěra se rovněž zvýšila, byť mírněji. K tomu přispěla všechna odvětví s výjimkou obchodu, kde došlo k nepatrnému zhoršení. Na zlepšení důvěry v průmyslu by se mohl podepsat příznivější vývoj nových zakázek či stabilizující se situace v německém průmyslu, kde výroba v letošních prvních dvou měsících meziměsíčně již rostla. Čtvrtletní průzkum ukázal, že největší bariérou produkce v tuzemském průmyslu zůstává nedostatečná poptávka následovaná nedostatkem materiálů a zařízení. Rostoucí optimismus v domácí ekonomice nahrává našemu výhledu ohledně postupně sílícího růstu české ekonomiky v letošním roce. To a mnoho dalšího rozebíráme v jarní edici Ekonomických výhledů k dispozici zde: https://bit.ly/CEO_2Q24_CZ.

Na optimističtější vyhlídky v dubnu ukázal i německý IFO index, který vzrostl již třetí měsíc v řadě. V dubnu narostla složka hodnocení současné situace i očekávání do budoucna. Jejich úrovně, i přes pozitivní vývoj v posledních měsících, však zůstávají nízké a stále tak indikují útlum ekonomické aktivity.

Lepší IFO index a v souladu s konsensem americká data objednávek dlouhodobého zboží nepřinesly zásadní zvrat v obchodování. Eurodolarový pár se včera obchodoval v úzkém pásmu a skončil téměř beze změny. Středoevropské měny měly tendenci slábnout. Maďarský forint sice jen mírně o 0,2 %, polský zlotý však ztratil 0,6 %. Česká koruna rovněž oslabila jen mírně o 0,15 %, navzdory tomu, že korunové tržní sazby vzrostly celkem výrazně o 11-14 bb dle splatnosti, což bylo citelně více než ty dolarové či eurové.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688