europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  24.04.2024 13:20:00

Poslanci přijali pravidla k omezení negativního dopadu podniků na lidi a planetu

Evropský parlament schválil 374 hlasy (235 bylo proti a 19 se zdrželo hlasování) novou směrnici o náležité péči předběžně dohodnutou s Radou. Podniky a jejich partneři v předcházející či následující fázi dodavatelského, výrobního i distribučního řetězce tak budou mít povinnost snížit či zcela eliminovat svůj nepříznivý dopad na lidská práva a životní prostředí a předcházet mu. To se týká otroctví, dětské práce, vykořisťování pracovníků, ohrožování biologické rozmanitosti, znečištění a ničení přírodního dědictví.

Přístup založený na posouzení rizik a plán transformace

Pravidla se budou vztahovat na společnosti v EU a mateřské společnosti s více než 1 000 zaměstnanci a celosvětovým obratem vyšším než 450 milionů eur. Budou se rovněž vztahovat na společnosti s franšízovými nebo licenčními smlouvami v EU zajišťujícími společnou firemní identitu s celosvětovým obratem vyšším než 80 milionů eur, pokud bylo alespoň 22,5 milionu eur získáno z licenčních poplatků. Vztahovat se bude i na společnosti mimo EU, mateřské společnosti a společnosti s franšízovými nebo licenčními dohodami v EU, které dosáhnou stejných prahových hodnot obratu v EU.

Tyto podniky budou muset začlenit náležitou péči do svých politik, odpovídajícím způsobem investovat, usilovat o smluvní záruky od svých partnerů, zlepšit svůj obchodní plán či podporovat malé a středně velké obchodní partnery. Musí rovněž přijmout transformační plán, aby byl jejich obchodní model slučitelný s mezní hodnotou globálního oteplování 1,5 °C stanovenou Pařížskou dohodou.

Pokuty a odškodnění obětí

Členské státy budou podniky podrobně informovat o jejich povinnostech náležité péče prostřednictvím praktických online portálů, na kterých budou zveřejňovat pokyny od Komise. Rovněž zřídí nebo určí orgán dohledu, který bude vyšetřovat podniky, které předpisy nedodržují, a ukládat jim sankce. K těm patří jak zveřejňování prohřešků, tak i pokuty až do výše 5 % čistého celosvětového obratu společností.

Komise zřídí evropskou síť orgánů dohledu, která bude podporovat spolupráci a umožní výměnu osvědčených postupů. Společnosti budou odpovědné za škody způsobené nedodržováním povinností náležité péče a budou muset plně odškodnit oběti.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Lara Woltersová (S&D, NL) po hlasování v plénu prohlásila: „Dnešní hlasování představuje milník v odpovědném chování podniků a významný krok k ukončení vykořisťování lidí a planety bezohlednými společnostmi. Tento právní předpis je těžce vydobytým kompromisem, kterého jsme dosáhli po mnoha letech tvrdých jednání. Jsem hrdá na to, čeho jsme s našimi progresivními spojenci dosáhli. V příštím funkčním období Parlamentu budeme bojovat nejen za to, aby byla směrnice rychle provedena, ale také za ještě udržitelnější evropské hospodářství.“

Další postup

Nyní musí směrnici formálně schválit i Rada, aby mohla být podepsána a vyhlášena v Úředním věstníku. V platnost vstoupí o dvacet dní později. Členské státy budou mít dva roky na to, aby ji promítly do svého vnitrostátního práva.

Nová pravidla (s výjimkou informačních povinností) se budou postupně uplatňovat na společnosti v EU (a společnosti mimo EU, které dosáhnou stejných prahových hodnot obratu v EU):


Souvislosti

Parlament opakovaně vyzval k větší odpovědnosti podniků a k zavedení závazných právních předpisů týkajících se náležité péče. Návrh směrnice, který Komise předložila dne 23. února 2022, doplňuje další stávající a připravované legislativní akty, jako je nařízení o odlesňování, nařízení o nerostných surovinách z oblastí konfliktu a nařízení o zákazu produktů pocházejících z nucené práce. Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se udržitelné spotřeby vyjádřená v návrhu 5(13) závěrů Konference o budoucnosti Evropy a posiluje etický rozměr obchodu v souladu s návrhy 19(2) a 19(3) a model udržitelného růstu zmíněný v návrhu 11(1) a 11(8).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688