mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.04.2024 10:35:00

Izraelská vláda přijímá rámcové plány rehabilitace a obnovy oblastí postižených probíhajícím válečným

24.04.2024 / 10:15 | Aktualizováno: 24.04.2024 / 10:35

Izraelská vláda v dubnu schválila pětiletý rámcový plán na obnovu regionu Tekuma. Region se rozkládá podél hranice s pásmem Gazy a byl ničivě zasažen útokem teroristického hnutí Hamásu 7. října 2023. Celkový rozpočet činí 19 miliard šekelů (5 miliard dolarů), z toho čtvrtina je určena na rozvoj regionu a zbývající prostředky na obnovu škod způsobených útokem. Vládním orgánem odpovědným za obnovu regionu je nově vytvořená Tekuma Authority pod vedením Moše Ederi/ho, brigádního generála IDF ve výslužbě a bývalého šéfa Izraelské agentury pro atomovou energii.

TEKUMA

TEKUMA

Podrobnosti plánu zatím nebyly stanoveny, vláda o nich má rozhodovat až později v letošním roce. Velká část rozpočtu je určena na bytové potřeby, které zahrnují renovaci nebo rekonstrukci poškozených domů (1,35 miliardy NIS, tj. 370 milionů USD) a výdaje na dočasné ubytování evakuovaných osob, obvykle v hotelech. Většina z 57 000 evakuovaných z regionu Tekuma se již vrátila domů, ale bude trvat nejméně do roku 2025, než se podaří 12 měst, která byla nejvíce zasažena útokem Hamásu 7. října, obnovit a znovu osídlit.

Přibližně 30 % peněz vynaložených na výstavbu a renovaci je podle návrhu vyhrazeno pro veřejná zařízení. Amfiteátr, nový plážový pás, výzkumné a vývojové centrum a dvě nemocnice - to jsou někter z dalších objektů uvedených v návrhu plánu.

Na zemědělství a průmysl plán vyčleňuje asi 512 milionů NIS (140 milionů USD). 100 milionů NIS (27 milionů USD) by mělo být vynaloženo na automatizaci posklizňových procesů, aby se zmírnila závislost zemědělců na zahraničních pracovnících, a téměř polovina prostředků určených pro zemědělství by měla jít na zřízení agrotechnického výzkumného centra. Na školství rozpočet vyčleňuje 2 miliardy NIS (550 milionů USD), přibližně 10 000 NIS (2 700 USD) na studenta.

Součástí balíčku je také 307 milionů NIS (81,3 milionu dolarů) na obnovu životního prostředí v oblasti do roku 2028, včetně projektu na systém odvozu odpadu a nových zařízení pro nakládání s odpady. Na zdravotnictví bylo v rámci návrhu vyčleněno přibližně 600 milionů šekelů (165 milionů dolarů).

V dubnu vláda rovněž vedoucím představitelům místních samospráv na severu země představila svůj program okamžitých a krátkodobých řešení pro severní region Izraele podél libanonské hranice. Plán má vláda schvalovat v nejbližší době. Rozpočet plánu byl stanoven na 3 miliardy NIS (820 mil. USD). Plán vytváří základ pro činnost koordinačního orgánu, který bude poskytovat pomoc obyvatelům osad na severní hranici, kteří byli od začátku války před více než půl rokem evakuováni kvůli přetrvávající hrozbě ze strany libanonské teroristické organizace Hizballáh. Nadále panují obavy, že by Hizbulláh mohl přistoupit k teroristickým výpadům na izraelské území, podobným útoku Hamásu v říjnu 2023.

Návrh počítá s vytvořením týmu generálních ředitelů vládních ministerstev v čele s generálním ředitelem úřadu premiéra Yossim Shelleym, který bude realizaci plánu monitorovat. Vedle tohoto týmu vznikne "štáb pro obnovu a dlouhodobý rozvoj severního regionu", který bude pověřen koordinací práce při monitorování a kontrole programu. Štáb má fungovat po dobu pěti let od data schválení plánu.

Vláda zkoumá možnosti, jak poskytnout evakuovaným ze severních osad dočasné ubytování. Na "plánování výstavby dočasných lokalit s cílem poskytnout řešení pro osady, které potřebují kolektivní dlouhodobé řešení bydlení", bude vyčleněno 5 milionů NIS. V plánu se také uvádí, že do 45 dnů bude pod vedením generálního ředitele ministerstva výstavby a bydlení formulován pracovní plán řešení komunitního bydlení.

Dále plán zahrnuje zřízení univerzity v Kirjat Šmona, zřízení nemocnice, které bude sloužit všem obyvatelům severu, a řadu opatření na posílení bezpečnosti severní hranice a území, které se podél ní rozkládá.

Rehabilitace obou válečným konfliktem postižených území si vyžádá nemalé náklady a velké objemy stavebních prací. Jedním z hlavních dodavatelů stavebních materiálů do Izraele je tradičně Turecko, které ale nedávno v souvislosti s probíhajícím konfliktem v pásmu Gazy vyhlásilo na dodávky do Izraele embargo. Může tak vznikat i příležitost pro české firmy u stavebních výrobků, které nejsou příliš náročné na energetickou spotřebu při výrobě a na dopravní náklady.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688