Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  24.04.2024 08:56:41

Ranní okénko - PMI data optimismus nedodala

Za pár minut zveřejní Český statistický úřad výsledky dubnového konjunkturálního průzkumu. Od začátku roku pozorujeme vyšší důvěru spotřebitelů v českou ekonomiku, což je dáno především vývojem inflace. Skokové zdražování pominulo, některé položky dokonce zlevňují a Češi tak přestávají chodit do obchodů se strachem. V případě byznysové sféry je situace komplikovanější, protože poptávka je stále utlumená a vývoj v Německu musí znervózňovat zejména český průmysl. Na druhé straně se očekává pokračování uvolňování měnové politiky ČNB a s tím spojené větší dostupnosti finančních úvěrů na rozvoj své aktivity. Zároveň došlo ke stabilizaci cen energií, které trápily firmy zejména v posledních dvou letech.

I v Německu budou publikovány výsledky průzkumu ale jen mezi firmami, a to renomovanou institucí Ifo. Její predikce a průzkumy bývají jedny z nejpřesnějších na trhu. Neočekává se výraznější změna oproti předcházejícím trendům, kdy je i nadále současná ekonomická situace hodnocena nejhůře od poloviny roku 2020, tedy v době covidových restrikcí. V případě budoucnosti je obraz o něco příznivější, když optimismus od začátku roku roste, nicméně se nachází stále hluboko pod historickým průměrem.

Z USA dorazí statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, které v únoru stouply ve srovnání s lednem o 1,3 %. Pro březen predikuje trh ještě silnější meziměsíční růst, a to o 2,5 %. Nárůst je očekáván v souvislosti s vyšším množstvím objednávek pro leteckou společnost Boeing. Pokud pomineme volatilní sektor dopravy, tak by objednávky zboží dlouhodobé spotřeby měly být vyšší o 0,2 %.

Včera jsme se dozvěděli nejnovější výsledky indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru. Ten nejdříve dorazil z Německa, kde sice došlo k jeho nárůstu, ale spíše kosmetického charakteru (z 41,9 bodů na 42,2 bodů). Medián trhu byl vyšší (42,7 bodů) a ukazuje se, že se německý průmysl dál topí v problémech, což může být zásadní problém pro českou ekonomiku. Tento výsledek se pochopitelně negativně promítl i na výsledku celé eurozóny, kde dokonce index poklesl z 46,1 bodů na 45,6 bodů, přičemž trh odhadoval mírné zvýšení (46,5 bodů). Míra zhoršování podmínek ve zpracovatelském průmyslu se tak v dubnu oproti březnu prohloubila. Rovněž v USA dopadl PMI hůře, než se očekávalo (52,0 bodů), když index klesl z 51,9 bodů na 49,9. To tak může značit postupně slábnoucí výkon v oblasti průmyslu v dalších měsících.

Včera zasedala Maďarská centrální banka, která podle očekávání snížila znovu základní úrokovou sazbu, tentokrát o 50bb, aktuálně tak činí 7,75 %. V Maďarsku tak tempo snižování sazeb zpomalilo a stále jsou sazby nejvyšší v rámci regionu.

Akciové trhy se v tomto týdnu vrátily na vlnu optimismu, když americký index S&P 500 (1,2 %) i německý DAX (1,6 %) zaznamenaly vysoké zisky. Pražský PX za světovými akciemi mírně zaostal a připsal si 0,5 %. Koruna opět testuje hranici 25,20 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 11:02  Výrobní ceny v eurozóně klesly (6.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 10:41  Jak globální oteplování zatěžuje světové odvodňovací systémy? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

17.04.2024Ranní okénko - Optimismus mezi analytiky v Německu nadále roste Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.01.2024Ranní okénko - Nový rok začne ve znamení dat PMI či inflace v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.12.2023Ranní okénko - Výhled v Německu na optimismu nepřidal Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
24.10.2023Ranní okénko - Výsledky PMI ze zahraničí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688