mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.04.2024 14:27:00

Vodní elektrárny v Německu opět trendy

22.04.2024 / 14:18 | Aktualizováno: 22.04.2024 / 14:27

Cílem Německa je stát se do roku 2045 klimaticky neutrální průmyslovou zemí, a proto se snaží zohlednit všechny alternativní zdroje energie. Jedním z nich jsou i vodní elektrárny, které platí jako jeden z největších zdrojů obnovitelné energie. Klasické vodní elektrárny však mají na svědomí nevratný zásah do přírody, který způsobuje významné poškození vodního ekosystému. Německý privátní sektor však pravděpodobně našel řešení, jak vodní energii využít v souladu s přírodou.

Nejběžnějším typem vodních elektráren v Německu jsou tzv. průtočné elektrárny. Celkem jich je přes 7 300 a pokrývají jen ca 4 % celkové poptávky energie. K výrobě elektřiny využívají tyto průtočné elektrárny tok řeky, kdy je voda přehrazena pomocí systému jezů. Výškový rozdíl neboli gravitace způsobuje, že se voda pohybuje a naráží na lopatky turbíny, které jsou tím poháněny. Vzniklá energie se pomocí generátoru přemění na elektřinu a přes břeh řeky se dodává do sítě. Velké říční elektrárny, jako jsou přehrady nebo nádrže, jsou sice velmi výkonné, ale velmi drahé a zároveň představují velký zásah do životního prostředí, přírody a vodního ekosystému, a proto jsou již léta kritizovány.

Němci proto začínají přemýšlet o tom, jak sílu vody využít a přitom zůstat v souladu s přírodou. Inovativním řešením by podle nich mohly být menší inovativní tzv. průtokové vodní elektrárny, které nepotřebují k výrobě elektřiny jez. Místo toho se rotor pod vodou otáčí působením proudu. Vzniklá energie se pak pomocí generátoru přemění na elektrickou energii. Proudové elektrárny lze použít v řekách nebo v moři. Jinými slovy, zejména tam, kde běžné říční elektrárny nepřicházejí v úvahu. Takové řešení navrhuje např. start-up Energyminer z bavorského Mnichova. Rotory těchto mini inovativních elektráren se otáčí tak pomalu, že není překročena nebezpečná rychlost a ryby jsou při dotyku s rotorem pouze odstrčeny stranou. Míra přežití je proto stoprocentní. Každá mini elektrárna je přibližně tři metry dlouhá a 2,50 metru široká. Myšlenka je, že 50 až 100 takových elektráren by stačilo k trvalému zásobování asi 470 domácností. V Auer Mühlbachu v centru Mnichova byl již první pilotní projekt úspěšně připojen k síti. První velký projekt má následovat koncem roku.

Ve vývoji těchto nových inovativních technologií vodních elektráren vidíme velkou příležitost i pro české firmy působící v tomto oboru. Fakt, že vodní energie získává v Německu opět na popularitě, dokazuje, že se k tomuto tématu bude od 21. do 26.04. 2024 v Hannoveru konat veletrh zaměřený na toto téma. Českým firmám doporučujeme věnovat tématu vývoji inovativních vodních elektráren zvýšenou pozornost, neboť jim v příštích letech může v Německu otevřít zajímavou podnikatelskou příležitost.

Autorka: Hana Švédová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví České republiky v Berlíně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688