Export (export.cz)
Export  |  15.04.2024 09:04:00

Slunná Itálie je také leteckou a kosmickou velmocí

Češi považují Itálii za dovolenkovou destinaci, zemi výborného jídla a vína, úžasné historie a umění. Všichni známe automobily Fiat, Alfa Romeo a Ferrari, díla Leonarda da Vinci, a mnozí z nás viděli výpravné seriály o historii rodů Borgia a Medici. Nicméně země Apeninského poloostrova je také 8. největší ekonomikou světa a 3. nejsilnější ekonomikou eurozóny. Italové jsou vynikající obchodníci s kontakty po celém světě. Tudíž Itálii nelze brát jen jako čistě bilaterální obchodní relaci, lze přes ni pronikat i na další trhy.

Show letounů Aermacchi italského letectva. Foto: Shutterstock

Itálie je silná průmyslová země, kde se průmysl podílí na HDP z 29 % a na zaměstnanosti z 25 %. Řadí se ke špičce ve strojírenském, leteckém, kosmickém a farmaceutickém průmyslu, v automobilovém průmyslu, v módě, designu a v potravinářství. Země má rozsáhlou výzkumnou a vědecko-technickou základnu. V oblastech letectví a kosmu je velmocí, která vyrábí letadla Aermacchi a Spartan, helikoptéry Leonardo a kosmické rakety Vega.

VZÁJEMNÁ POUTA TISÍCŮ FIREM

Itálie je šestým největším obchodním partnerem Česka s ročním obratem téměř 18 miliard eur. Nicméně potenciál dalšího růstu vzájemných ekonomických vztahů je značný, zvláště pak v sektorech obranného průmyslu, letectví, kosmu, energetice a dopravě. Velké příležitosti jsou rovněž v průmyslové a vědecké spolupráci.

V Česku působí přibližně 3 tisíce italských firem. Mezi nejvýznamnější patří Iveco s výrobou autobusů ve Vysokém Mýtu s produkcí přibližně 4 500 kusů ročně, banka UniCredit, potravinářská firma Brazzale s mléčnými výrobky Gran Moravia a Mattoni 1873. Kosmická firma S.A.B. Aerospace je příkladem úspěšné italské technologické investice. Firma navrhuje, vyvíjí a integruje systémy a komponenty pro Evropskou kosmickou agenturu a pro další kosmické společnosti a organizace.

Na druhou stranu v Itálii působí řada českých firem a nejznámější značkou je samozřejmě automobilová Škoda. Mezi další úspěšné společnosti patří Škoda Transportation, CZ Loko a energetická společnost EPH, která je prostřednictvím své dceřiné společnosti EP Produzione pátým největším producentem elektrické energie v Itálii. Skupina CSG vlastní 70 % akcií významné muniční továrny Fiocchi Munizioni. Známá jsou zdravotní lůžka firmy Linet nebo výtvarné potřeby Koh-i-noor. Desítky tisíc Italů ročně přijíždí do Česka a při návštěvách vidí vyspělou a kulturní zemi.

NÁVŠTĚVA PREZIDENTA PAVLA

Loni v listopadu navštívil Itálii prezident Petr Pavel, kterého doprovázela početná podnikatelská delegace vedená prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem. V rámci návštěvy se uskutečnila úspěšná podnikatelská fóra v Římě a v Miláně se zaměřením na letectví, vesmír, obranný průmysl, dopravu, energetiku a inovace.

Z italské strany se podnikatelských fór zúčastnilo více než 100 firem a institucí, z nichž řada představovala špičku italského průmyslu jako Leonardo, Thales Alenia Space, Telespazio, Iveco, ENI a EP Produzione. Akcí se rovněž zúčastnily Italská kosmická agentura, universita La Sapienza, technologický klastr LazioInnova a Evropská kosmická agentura, jejíž část ESRIN sídlí na okraji Říma.

Za českou stranu se podnikatelské mise zúčastnilo 31 firem a institucí, mezi kterými byly Škoda Transportation, Aero Vodochody, ČEZ, Mattoni, Asociace leteckého a kosmického průmyslu, Asociace českého nanotechnologického průmyslu, Univerzita obrany, Technická univerzita Ostrava a Italsko-česká obchodní a průmyslová komora (CAMIC). Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj a zástupci podniků vyjádřili po jednáních velkou spokojenost s organizací a s výsledky jednání v Římě a v Miláně. Podnikatelská delegace rovněž navštívila firmu Avio, která je vedle francouzského konsorcia Ariane výrobcem kosmických nosičů v EU.

Důležitou součástí našich vzájemných vztahů je i jejich institucionalizace. V této souvislosti se podařilo dojednat Memorandum o porozumění mezi naším Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem pro podniky a Made in Italy. Memorandum se zaměřuje na spolupráci v oblastech automobilového průmyslu, elektroniky a smart cities. Akt podpisu memoranda se uskutečnil v průběhu návštěvy prezidenta Pavla v Itálii na konci listopadu.

Loňská návštěva delegace Svazu průmyslu a dopravy ČR ve firmě Avio, která je výrobcem kosmických nosičů. Foto: Avio

LETEČTÍ GIGANTI I MENŠÍ PODNIKY

Sektor letectví se skládá z hlavních hráčů, jako jsou Leonardo, Avio Aero a Piaggio Aerospace, ale dodavatelský řetězec je tvořen z 80 % malými a středními podniky – jedná se o více než 4 tisíce malých a středních firem. Leonardo Aircraft Division se podílí na výrobě letounu F-35 v továrně v Cameri. Významným produktem společnosti Leonardo je cvičný a lehký bitevní letoun Alenia Aermacchi M-346 Master. Firma také vyrábí drony Falco.

Itálie spolu s Velkou Británií a Japonskem připravuje projekt letounu 6. generace (GCAP). V oblasti produkce helikoptér je země předním světovým hráčem a helikoptérovou velmocí. Leonardo kontroluje celý dodavatelský řetězec, kromě výroby motorů (motory dodává GE nebo Pratt & Whitney). Leonardo vyrábí helikoptéry šité na míru pro zákazníka. Je jedním z mála výrobců konvertoplánů a vyvinulo civilní konvertoplán AW609 pro 20 osob. V únoru 2023 proběhlo úspěšné česko-italské vesmírné a letecké podnikatelské fórum, na kterém se v online prezentacích a diskuzích sešlo přes 40 firem.

KOSMICKÁ VELMOC

Itálie je kosmická velmoc s řadou významných kosmických firem a s velkou národní kosmickou agenturou. Kosmický průmysl je považován za jedno z nejperspektivnějších odvětví a může se pochlubit špičkovými výsledky. Společnost Avio v Colleferro vyrábí evropské nosné rakety Vega. Thales Alenia Space, dceřiná společnost firmy Leonardo, zajišťuje konstrukci a integraci družic pro pozorování Země, navigaci a telekomunikace. Telespazio, rovněž dceřiná společnost Leonardo, se zaměřuje na telekomunikace.

Itálie má velmi dobře fungující kosmickou agenturu a kosmickou sekci v rámci ministerstva obrany. V zemi sídlí významná část Evropské kosmické agentury ESA (ESRIN). Vzhledem k technologické konkurenceschopnosti českých firem, i již existující případy spolupráce s italským kosmickým průmyslem, vidíme v jeho expanzi další příležitosti pro české firmy, které mohou uspět rovněž jako subdodavatelé. Ministerstvo dopravy ČR uzavřelo s Italskou kosmickou agenturou Prohlášení o spolupráci v oblasti kosmických aktivit – pozorování Země, vysílání mikrosatelitů, sledování vesmíru, nosné systémy. O tom, že Itálie vnímá Česko jako perspektivního partnera, svědčí i skutečnost, že na italském velvyslanectví v Praze působí kosmická atašé Maria Cristina Falvella.

ROSTE ZÁJEM O OBRANNÝ PRŮMYSL

V posledním období, v důsledku probíhajících konfliktů, je velký zájem o spolupráci s Itálií ze strany firem obranného průmyslu. Na velvyslanectví proběhla úspěšná prezentace českých firem z tohoto sektoru v dubnu 2023 a připravujeme další prezentaci na podzim 2024. Ministři obrany Česka a Itálie podepsali v srpnu 2023 Dohodu o obranném průmyslu, která otevírá možnost dalšího posílení spolupráce mezi oběma zeměmi v souvislosti s nákupem letounů F-35. Česká vláda schválila akvizici 24 letounů F-35 a část těchto letounů se bude kompletovat v továrně Faco v italské Cameri.

Významným italským hráčem v obranném průmyslu je zmiňovaná firma Leonardo, která se angažuje v obraně, vesmíru, bezpečnosti a je osmou nejvýznamnější firmou v obranném průmyslu na světě. S firmou Leonardo mají velvyslanectví v Římě a generální konzulát v Miláně pravidelné kontakty s cílem dalšího zapojení českých firem do dodavatelských řetězců Leonardo a do spolupráce v rámci Evropského obranného fondu.

DALŠÍ ŠANCE V DOPRAVĚ

V Itálii úspěšně působí české společnosti Škoda Transportation, CZ Loko a Dako CZ. Další potenciál vstupu na italský trh je značný, neboť v souvislosti s Plánem obnovy byly na italskou infrastrukturu vyčleněny značné prostředky, italská města budují nové sítě a vypisují tendry na dodávky tramvají, vlaků a příslušenství. Připomeňme velký úspěch Škoda Group, která získala významnou zakázku na výrobu deseti obousměrných tramvají pro město Bergamo, a to včetně zajištění tříletého plného servisu. Pro zajímavost dodáváme, že Itálie plánuje výstavbu mostu přes Messinskou úžinu, která bude financována částkou 11,6 miliardy eur (9,3 miliardy eur ze státního rozpočtu a 2,3 miliardy eur z evropských fondů).

Firma CZ Loko dodala italským zákazníkům už přes 100 lokomotiv. Foto: CZ Loko

ZELENÝ SMĚR A POMALÝ NÁVRAT JÁDRA

Instalovaný výkon zelené energie v Itálii by se měl v příštích sedmi letech nejméně zdvojnásobit z 59 GW v roce 2022 na 131 GW v roce 2030, kdy by obnovitelné zdroje měly dosáhnout 65 % národní poptávky po elektřině. Plán budoucí výroby elektřiny se zaměřuje na fotovoltaiku a větrnou energii. Předpokladem je, že do roku 2030 bude rovněž dosaženo velkokapacitního skladování energie ve výši 80 GWh a současně bude vybudována dostatečně dimenzovaná a flexibilní elektrická síť. Rovněž by mělo dojít k navýšení instalovaných fotovoltaických elektráren o 56 GW v letech 20242030. Scénář předpokládá 30 % fotovoltaiky na střechách a 70 % na zemi.

Diskuze o jaderné energii v Itálii je velmi obtížná, zvláště po dvou referendech po Černobylu a Fukušimě, kdy se veřejnost vyslovila proti jaderné energetice. Nicméně Itálie je pozorovatelem v jaderné alianci evropských zemí, vláda vytvořila Národní platformu pro udržitelnou jadernou energetiku a posiluje podporu výzkumu a vývoje v oboru.

Na italském energetickém trhu je výrazně zastoupen Energetický a průmyslový holding (EPH) se sídlem v Praze. Součástí holdingu je společnost EP Produzione, která je 5. největším producentem elektrické energie v Itálii hned za „velkou“ energetickou „čtyřkou“ (Enel, Eni, A2A, Edison) s podílem cca 6% na výrobě elektřiny. EPP má šest elektráren a realizuje další dva investiční projekty.

Skupina ČEZ postaví v severní Itálii až sedm plynových kogeneračních jednotek, které budou umístěny souběžně s trasou ropovodu TAL. To umožní navýšení dodávky ropy z italského Terstu do Česka. Kogenerační jednotky budou vyrábět elektřinu a teplo ke zvýšení efektivity pohonu čerpadel ropovodu a ke zlepšení vlastností přepravované ropy. Rozšíření ropovodu má být dokončeno v roce 2025. Česko by se díky tomu mělo zbavit závislosti na dodávkách ropy z Ruska.

SILNÉ STRÁNKY VĚDY

Itálie je vědeckou velmocí s řadou známých výzkumných ústavů. Výzkum v Itálii je podporován především z veřejných prostředků, včetně evropských fondů a grantů. Na financování výzkumu se rovněž podílí soukromé investice od podniků. Itálie má v řadě oborů špičkový výzkum, například v kosmickém odvětví, dopravě, farmacii nebo jaderné fyzice. V roce 2016 došlo k podpisu Memoranda mezi ÚJV Řež a Deposito Avogadro. Společnost Deposito Avogadro patří do skupiny Stellantis (dříve Fiat) a spravuje bývalou elektrárnu Avogadro RS-1 a bývalý jaderný experimentální výzkumný reaktor umístěný v jaderné elektrárně Saluggia. Na téma spolupráce ve vědě a výzkumu se v dubnu na Velvyslanectví v Římě uskutečnil seminář na téma cyklotronů a laserů.

ZÁJEM O OBCHOD S ITÁLIÍ

O obchod s Itálií je značný zájem. Vidíme to na počtu dotazů a zájmu o podnikatelské mise a účast na veletrzích. Z hlediska oborů převažují sektory jako doprava, strojírenství, IT, kosmos, energetika a obranný průmysl. Je potřeba si rovněž uvědomit, že Itálie je referenční trh. Pokud se firma úspěšně etabluje v Itálii, má předpoklad vstoupit na další trhy a Itálii uvádět jako úspěšnou referenci.

Velvyslanectví v Římě a Generální konzulát v Miláně maximálně pomáhají českým podnikům při navazování kontaktů a při hledání obchodních příležitostí, spoluorganizují podnikatelské mise a aktivně navazují kontakty s italskými firmami a klastry. Firma, která požádá o konzultace na úřadě přes videokonferenci nebo po telefonu, je vždy vítána.

Co bychom rozhodně chtěli nadále rozvíjet, je teritoriální diverzifikace obchodu s Itálií. Značná část obchodní spolupráce se v současné době uskutečňuje se severní Itálií a zvláště pak s Lombardií. Naším cílem je rozvinout spolupráci s jižními regiony Itálie, kde je také značný prostor pro naše vývozy, ale i třeba pro průmyslovou spolupráci.

NÁROČNÝ TRH DVACETI REGIONŮ

Itálie je náročný trh jak z hlediska ceny, tak z hlediska kvality. Nicméně se domníváme, že mnohé české firmy jsou zajímavé, inovativní a spolehlivé a umí držet technologický krok. Digitální ekonomika, vesmírný průmysl, doprava, energetika a sektor spotřebního zboží, ale i zemědělský a potravinářský sektor, jsou odvětví, která zahraniční společnosti považují v Itálii za nejslibnější v příštích letech.

Pro potencionální zájemce o italský trh je důležité si uvědomit, že Itálie se skládá z dvaceti regionů, které jsou velmi odlišné. Vzhledem k odlišnosti jednotlivých regionů je také pravděpodobné, že české výrobky, a týká se to především spotřebního zboží a potravin, nebudou vhodné pro všechny regiony. Pro Itálii je charakteristické velké množství malých a středních průmyslových podniků, ve vnitřním obchodě často rodinných.

Je taktické navazovat první obchodní kontakty, provádět průzkum trhu, zejména na veletrzích, a vyhledávat obchodní zástupce, kteří mají skvěle zmapovaný trh. Role obchodního zástupce má v Itálii dlouhodobou tradici v rámci obchodních vztahů a je tedy jedním z vhodných nástrojů uvedení zboží na lokální trh. Na začátku listopadu 2024 se uskuteční v Miláně již 20. ročník veletrhu Forum Agenti na vyhledání vhodného zástupce v Itálii. Českým firmám doporučujeme pro bližší informace navštívit webové stránky Velvyslanectví ČR v Římě.

PETR HAVLÍK, ekonomický diplomat

ANDREA NIMMERFROHOVÁ, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Římě

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688