mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.04.2024 11:36:00

Na Slezské univerzitě se zaměřili na obraz národních dějin v české a polské kinematografii (video)

Na Slezské univerzitě se zaměřili na obraz národních dějin v české a polské kinematografii

17.01.2024 / 15:13 | Aktualizováno: 08.04.2024 / 11:36

Už posedmé se konala konference Média – Dějiny – Společnost zaměřená na mediální interpretaci a prezentaci historických témat. Setkání historiků, mediálních odborníků, filmařů a dalších tvůrců, které organizují Filozoficko-přírodovědecká fakulta a Fakulta veřejných politik Slezské univerzity, se tentokrát zaměřilo na obraz národních dějin v české a polské kinematografii. Poprvé se přitom akce konala v Praze jako mediální sympozium II. Kongresu polských bohemistických a českých polonistických studií 2023.

Konferenční část nabídla přednášky a panelové diskuse o audiovizuálních přístupech k historii, vyrovnávání se s českou minulostí v českém filmu posledních let, o rekonstrukci národního vědomí v poválečném období v polských filmech a kronikách, obrazu historických osobností v českých filmech, práci s filmem ve výuce dějepisu nebo trendech v českém samizdatu. Vystoupili na ní historik Petr Kopal z Ústavu pro studium totalitních režimů, filmový teoretik Luboš Ptáček z Univerzity Palackého v Olomouci, filmová historička Jadwiga Hučková z Jagellonské univerzity v Krakově, historici a didaktici dějepisu Milan Hes z UJEP v Ústí nad Labem a Danuta Konieczka-Śliwińska z Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani, dramaturg České televize Martin Novosad, filmová kurátorka Iwona Łyko z Národního filmového archivu či literární historička Gabriela Romanová z Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Kromě odborné konferenční části nabídl sedmý ročník akce také bohatý doprovodný program pro veřejnost a studenty středních škol, a to v Opavě i v Praze.

V budově Slezské univerzity na Hauerově ulici v Opavě proběhla výstava (vernisáž 9. října) Reinkarnace Opavy, která představila historické fotografie Opavy z let 1945–1946. Po vernisáži pokračovala opavská část doprovodného programu komentovanými projekcemi dokumentárních filmů Projekt Babička a Neumlčené hlasy Beslanu. Součástí filmového programu byla také debata s Ivanou Skálovou, scenáristkou druhého z uvedených filmů, a dokumentaristkou Monikou Horsákovou, režisérkou cyklů Ostravské kulturní stopy, Voices of Meltingpot či řady dokumentů s pamětníky, do jejichž osudů zasáhly dějiny.

Pražská část doprovodného programu se konala v Knihovně Václava Havla. Na téma Obraz normalizace – Pouta, Vyprávěj a další... tam debatovali režisér Radim Špaček, scenárista a producent Rudolf Merkner a dokumentaristka Monika Horsáková. Programu se zúčastnili studenti Gymnázia Budějovická.

Více informací najdete na webu: https://mediadejiny.slu.cz/

Záznamy přednášek: https://www.youtube.com/channel/UCM45PGCMRJUwJ5hb9PIVY6g

Aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=05JGkQFn8qU


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688