ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.03.2024 12:00:00

Komise zahajuje formální řízení proti AliExpress podle aktu o digitálních službách

AKT O DIGITÁLNÍCH SLUŽBÁCH: Komise zahajuje formální řízení proti AliExpressu

Komise zahájila formální řízení s cílem posoudit, zda společnost AliExpress případně porušila akt o digitálních službách v oblastech souvisejících s řízením a zmírňováním rizik, moderováním obsahu a interním mechanismem pro vyřizování stížností, s transparentností reklamních a doporučovacích systémů, sledovatelností obchodníků a přístupem výzkumných pracovníků k údajům.

Na základě dosud provedeného předběžného šetření, včetně analýzy zprávy o posouzení rizik zaslané společností AliExpress v srpnu 2023, informací zveřejněných ve zprávě o transparentnosti a odpovědí na formální žádosti Komise o informace (od 6. listopadu 2023 a 18. ledna 2024) se Komise rozhodla zahájit formální řízení proti společnosti AliExpress podle aktu o digitálních službách.

Jednání se zaměří na tyto oblasti:

  • Dodržování povinností vyplývajících z aktu o digitálních službách v souvislosti s posuzováním a zmírňováním systémových rizik šíření nezákonného obsahu, jakož i skutečných nebo předvídatelných negativních dopadů naochranu spotřebitele spojených zejména s:
    • Nedostatečné prosazování podmínek služby AliExpress zakazujících určité výrobky, které představují riziko pro zdraví spotřebitelů (např. padělané léčivé přípravky a potraviny, jakož i doplňky stravy) a konkrétně pro nezletilé osoby (přístup k pornografickým materiálům), které mohou spotřebitelé stále nalézt na platformě;
    • Nedostatek účinných opatření, která by zabránila šíření nezákonného obsahu;
    • Nedostatek účinných opatření, která by zabránila úmyslné manipulaci na online platformě prostřednictvím tzv. „skrytých odkazů“;
    • Nedostatek účinných opatření, která by zabránila rizikům vyplývajícím z prvků, jako jsou influenceři, kteří propagují nelegální nebo škodlivé výrobky prostřednictvím „přidruženého programu“ AliExpress.
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách umožnit všem uživatelům, včetně těch, kteří nejsou registrováni, oznamovat nezákonný obsah a obdržet potvrzení o přijetí oznámení;
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách poskytovat účinný interní systém pro vyřizování stížností;
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách shromažďovat a posuzovat spolehlivost a úplnost informací požadovaných od obchodníků využívajících AliExpress, a to i ve vztahu k obchodníkům v rámci „AliExpress přidruženého programu“, v souladu se sledovatelností ustanovení obchodníků;
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách zajistit transparentnost hlavních parametrů používaných v doporučovacích systémech AliExpress a poskytnout alespoň jednu možnost doporučovacího systému, který není založen na profilování;
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách poskytovat spolehlivé úložiště reklam prezentovaných na stránkách AliExpress s možností vyhledávání;
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách poskytnout výzkumným pracovníkům přístup k veřejně přístupným údajům společnosti AliExpress, jak je stanoveno v článku 40 aktu o digitálních službách.

Pokud by se tato porušení prokázala, představovala by porušení článků 16, 20, 26, 27, 30, 34, 35, 38, 39 a 40 aktu o digitálních službách. Komise nyní přednostně provede hloubkové šetření. Zahájení formálního řízení nepředjímá výsledek.

Další kroky

Po formálním zahájení řízení bude Komise i nadále shromažďovat důkazy, například zasíláním dalších žádostí o informace, vedením pohovorů nebo inspekcí.

Zahájení formálního řízení zmocňuje Komisi k přijetí dalších donucovacích opatření, jako jsou předběžná opatření nařizující ukončení nebo nápravu porušení čl. 28 odst. 1 a rozhodnutí o nesplnění povinnosti. Komise je rovněž oprávněna přijmout závazky přijaté společností AliExpress za účelem nápravy záležitostí, které jsou předmětem řízení.

Akt o digitálních službách nestanoví žádnou zákonnou lhůtu pro ukončení formálního řízení. Délka hloubkového šetření závisí na několika faktorech, včetně složitosti případu, rozsahu spolupráce dotčené společnosti s Komisí a výkonu práva na obhajobu.

Zahájení formálního řízení zbavuje koordinátory digitálních služeb jejich pravomocí dohlížet na akt o digitálních službách a vymáhat jej v souvislosti s podezřením na porušení článků 16, 20, 26, 27 a 30.

Zahájení formálního řízení nepředjímá jeho výsledek ani nepředjímá jakékoli jiné řízení, o jehož zahájení může Komise rozhodnout podle jiných článků aktu o digitálních službách. Nejsou jím rovněž dotčena donucovací opatření přijatá jinými orgány v rámci jiných regulačních rámců, například sítí pro spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele.

Pozadí

Společnost AliExpress byla 25. dubna 2023 podle aktu EU o digitálních službách označena za velmi velkou online platformu (VLOP), a to v návaznosti na své prohlášení, že každý měsíc má v EU 104,3 milionu aktivních uživatelů. Jako VLOP musela společnost AliExpress čtyři měsíce od svého označení začít plnit řadu povinností stanovených v aktu o digitálních službách.

Od 17. února se akt o digitálních službách vztahuje na všechny internetové zprostředkovatele v EU.

Pro více informací

Znění aktu o digitálních službách v Úředním věstníku EU

Velmi velké online platformy a vyhledávače podle aktu o digitálních službách

Donucovací rámec podle nařízení o digitálních službách

Akt o digitálních službách – Otázky a odpovědi

Quote

Ochrana spotřebitelů, zejména nezletilých osob, je základním kamenem aktu o digitálních službách. AliExpress musí dodržovat své povinnosti týkající se zmírňování systémových rizik na své platformě a uplatňovat veškerá ochranná ustanovení, aby zajistila bezpečnost svých služeb. Komise nyní posoudí svá opatření a ověří jejich soulad s našimi pravidly.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-03-13

Akt o digitálních službách se netýká pouze nenávistných verbálních projevů, dezinformací a kybernetické šikany. Rovněž je třeba zajistit odstranění nelegálních nebo nebezpečných výrobků prodávaných v EU prostřednictvím platforem elektronického obchodu. O tom nelze hovořit, pokud jde o působení na jednotném trhu EU. Jako platforma oslovující více než 100 milionů uživatelů v EU musí AliExpress plně dodržovat akt o digitálních službách a přijmout přiměřená opatření k boji proti šíření nebezpečného zboží pro zdraví spotřebitelů a nezletilých osob, a to i ze strany influencerů, kteří jsou členy jejich „přidruženého programu“. V rámci řízení, které dnes zahajujeme, chceme posoudit, zda tomu tak je, a zajistit, aby na ochranu našich občanů nebyla ušetřena žádná opatření.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-03-13

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688