Josef Trnka (TPS)
Pojištění  |  15.09.2003 07:32:04

Zákonem neodstraníme prostituci fyzickou ani politickou*

 

Protestu odborářů proti podobě připravované reformy veřejných financí si všímaly všechny víkendové diskusní pořady, běžící na obrazovkách hlavních českých televizních stanic. V souladu s názvem tohoto příspěvku byl stavěn do protikladu návrh, vzešlý ze socialistické dílny (poslance Václavka), aby si poslanci sice zmrazili na tři roky své platy, ale před tím si je zvedli o půl druhého tisíce Kč měsíčně. I když se jednalo spíše o ojedinělý úlet, od něhož se distancovali jak socialisté, tak ostatní diskutující ustavní činitelé, způsob uvažování politické reprezentace nakonec roztomile demonstroval Jan Zahradil (ODS) na novácké Sedmičce. Podle něho by se koneckonců zmíněné “drobné zvýšení” projevilo částkou “pouhých” třech milionů korun za rok. Je to přesně v intencích podstaty koaliční “reformy,” kterou ODS tolik kritizuje. Jakoby říkal: “Když všem ostatním občanům uškubneme po pár stovkách, jim to moc neublíží a jestliže my si přitom něco přihrábneme, nikdo to (rozpočet) ani nepozná.” 

Opakované odkazy na další etapy reformy jsou už fádní, jejich osud, třeba již jen s poukazem na hlasování v Senátu na konci minulého týdne, se nachází v husté mlze. Mlhavé jsou i znalosti obhájců i odpůrců této šarády. Na tapetě se několikrát o víkendu ocitlo třeba nemocenské. Je zoufalé, jestliže restriktivní návrhy obhajuje Ambrozek (a další) zneužíváním nemocenského. Buď tedy koalice o porušování režimu ví, a pak není problém léčit bolavá místa, nebo se jen domnívá (tedy lže), a pak by měla hledat důkazy. Takhle si svoji neschopnost, potažmo neschopnost úředníků (jejichž počet obecně stoupá), hojí na slušných občanech, které má chránit a v případě vzniku sociální události (v tomto případě nemoci) adekvátně podporovat. Proto si přeci pojistné platí (to se v rámci “reformy” nenavrhuje snížit)!

Stejně tak se, včetně odborů, nikdo nezabývá třeba jistou disbalanci fungování sociálního systému v tomto jejím segmentu, kdy soustavu ovlivňují svými rozhodnutími lékaři, kteří jinak se systémem sociálního zabezpečení nemají prakticky nic společného (na jeho hospodaření nejsou nijak zainteresování). To jsou ale otázky, které již jdou nad rámec předmětného textu. Proto, a to i s ohledem na včerejší jednání koalice, odkazujeme na podrobnější analýzu zveřejněnou na níže uvedené adrese pod názvem "Vědí vláda a odbory co vlastně chtějí?"

* Bonmot Miroslava Ransdorfa ze sobotní Špony.

    Podrobnější informace  ke všem diskusím politiků na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm, v rubrice Politika (ikona Výroky) s odkazem na analýzu reformních záměrů. 

     

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 12:00  AXA otevírá klimatickou školu pro své akcionáře OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pá   6:00  Vývoj zaměstnanosti v německých pojišťovnách OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688