mmr.cz (MMR)
Dotace  |  21.02.2024 17:47:00

Národní strategie veřejného zadávání umožní naplno využít potenciál veřejných investic

Vláda schválila Národní strategii veřejného zadávání v České republice pro období 20242028 (NSVZ), kterou připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Jde o první koncepční materiál v oblasti zadávání veřejných zakázek v ČR. Jeho hlavním cílem je změnit pohled na veřejné nákupy – od důrazu na formální proces ke strategickému přístupu akcentujícímu hodnotu za peníze. K vytvoření NSVZ se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení.

„Veřejné nákupy dosahují v České republice skoro bilionu korun – to je obrovská částka, kterou ročně veřejná správa investuje. Je třeba se na ně méně dívat jako na běžné náklady na zajištění provozu a více jako na strategické investice. Jsou velkou příležitostí posunout ekonomiku kupředu, aby byla udržitelnější, konkurenceschopnější a inovativnější. K tomu všemu může profesionalizace veřejného zadávání výrazně přispět,” vysvětlil vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Strategie přináší celou paletu opatření, díky které se veřejné finance budou vynakládat strategicky, efektivně a s ohledem na kvalitu a inovace ve veřejných nákupech. Podporuje otevřenou komunikaci mezi zadavateli a dodavateli o investičních záměrech a tržních standardech, zejména formou tržních konzultací a akcí typu „Meet the buyer”. Zároveň by také měli sledovat evropské i globální trendy a s nimi spojené ekonomické, sociální, digitální a environmentální výzvy.

Úkolem Strategie je kultivovat prostředí veřejných zakázek tak, aby zadavatelé zpracování zadávací dokumentace nevnímali jako hrozbu, ale příležitost. Strategie zohledňuje potřeby měst a obcí, podporuje centralizaci zakázek na regionální úrovni a povede ke kvalitnějšímu plnění ze strany dodavatelů.

Naváže na ni řada dalších kroků – pomoc s přípravou tendrů zadavatelům nově nabídne tým expertů, který bude fungovat v rámci kompetenčního centra MMR, a to díky podpoře z Národního plánu obnovy. Například starostové budou mít nyní možnost možnost získat podporu od krajů, jako se to děje v pilotním ověřování v Plzeňském a Libereckém kraji. Díky Strategii budou zadavatelé moci používat připravené vzory, které jim celý proces zadávání usnadní.

„Vnímáme, že zadavatelé, zejména samosprávy, potřebují podporu konkrétních metodik, vodítek, inspirací. Mnohdy bojují s různými výklady, nejednotným přístupem ze strany kontrolorů, ale i tlakem na zohledňování nových požadavků na udržitelnost. Dodavatelé si zaslouží motivovat k tomu, aby přicházeli s co nejkvalitnějšími řešeními. Chceme proto nabídnout konkrétní podporu všem, kteří se pohybují na poli veřejných zakázek,” doplňuje Ivan Bartoš.

Strategie má také za cíl zapojit do veřejných zakázek více firem, a tím aktivovat soutěž mezi dodavateli. Vyšší konkurence poté povede ke kvalitnějším službám, nižší ceně a zároveň chytřejším, zelenějším a inovativnějším řešením. Veřejné zadávání nesmí být zbytečnou překážkou především v klíčových oblastech jako stavebnictví (to představuje více než 40 % finančního objemu všech veřejných zakázek), energetika nebo doprava.

Vytvoření a zejména realizaci Národní strategie veřejného zadávání pro období let 20242028 MMR financuje z Národního plánu obnovy. Detailně ji představí na mezinárodní konferenci „Strategie a nové výzvy veřejného nakupování“, která se uskuteční v Akademii veřejného investování 29. února 2024. Akce proběhne hybridní formou, odkaz na živý přenos v předstihu zveřejní MMR na svých webových stránkách.
Národní strategie veřejného zadávání umožní naplno využít potenciál veřejných investic
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688