mpo.cz (MPO)
Evropská unie  |  16.02.2024 00:00:00

Balíček Evropské komise k ekonomické bezpečnosti

 
Dne 24. 1. 2024 zveřejnila Evropská komise balíček opatření k posílení ekonomické bezpečnosti. Jedná se o první souhrnnou implementační iniciativu Evropské strategie hospodářské bezpečnosti, kterou ve společném sdělení představila Komise a Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku 20. 6. 2023.*

Komise se tímto balíčkem snaží zlepšit systém prověřování zahraničních investic směřujících do EU, zajistit bezpečnost výzkumu v EU, zefektivnit financování a výrobu technologií dvojího užití a zároveň posílit nástroje pro ochranu proti nežádoucímu přenosu zboží a technologií dvojího užití a tzv. kritických technologií.**

Balíček přináší celkem pět nových iniciativ, kterými jsou bílé knihy ke kontrolám vývozu, odchozím investicím, o možnostech zvýšení podpory pro výzkum a vývoj technologií s potenciálem dvojího užití, dále doporučení Rady k posílení bezpečnosti výzkumu a v neposlední řadě návrh nového nařízení, které by nahradilo stávající nařízení (EU) 2019/452, o prověřování zahraničních investic.

 

Nový návrh nařízení o prověřování zahraničních investic cílí na celkové posílení režimu unijní spolupráce a na odstranění nedostatků identifikovaných za tři roky fungování aktuálně platného nařízení (EU) 2019/452. Komise navrhuje stanovení minimálního okruhu sektorů včetně kritických technologií (více k jejich definici viz níže), které by členské státy musely povinně prověřovat, povinné zavedení národního mechanismu prověřování zahraničních investic ve všech členských státech, dále Komise cílí na harmonizaci národních přístupů k prověřování investic pro zvýšení efektivity unijního mechanismu spolupráce a chce obecně posílit unijní rovinu vnímání a snižování rizika.

Komise k návrhu nařízení spustila veřejnou konzultaci. Možnost ovlivnit jeho podobu máte zde. Detailnější informace k revizi nařízení naleznete v tomto článku.

 

Návrhy v Bílé knize k odchozím investicím by měly umožnit hlubší porozumění tomu, jak investice z členských států EU do rozvoje klíčových technologií v třetích zemích, případně rovnou přesun výroby těchto technologií z Evropy, posilují vojenské, výzvědné a další kapacity států, které jich mohou zneužít k ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti. Iniciativa se zaměřuje na strategické, primárně technologické sektory.

Komise spustila veřejnou konzultaci k monitoringu stavu odchozích investic a identifikování souvisejících rizik. Vyjádřit svůj názor můžete zde.

 

Bílá kniha ke kontrolám vývozu upozorňuje na potřebu zefektivnění systému kontrol vývozu technologií dvojího užití s ohledem na jejich dynamický vývoj a související geopolitická a bezpečnostní rizika. Evropská komise zdůrazňuje nutnost posílení koordinace na úrovni EU a zavedení jednotných kontrol u nových typů zboží a technologií, které mohou sloužit jak pro vojenské, tak civilní účely. Zvažuje také kroky, které by umožnily pružněji reagovat na změny v bezpečnostním prostředí. Záměrem Komise je přijmout do léta roku 2024 doporučení pro posílení koordinace mezi členskými státy a Komisí.

 

Účelem Bílé knihy o možnostech zvýšení podpory technologií s potenciálem dvojího užití je identifikace způsobů zlepšení financování výzkumu a vývoje, zejména s ohledem na současnou roztříštěnost podpory do řady separátních programů. Komise navrhuje posilování synergií mezi těmito programy (Horizon Europe, EIC, EUDIS/EDF aj.).

Komise spustila veřejnou konzultaci i k této iniciativě, díky čemuž máte možnost přispět k rozhodnutí o dalším postupu.

 

Návrh Doporučení Rady k posílení bezpečnosti výzkumu cílí na zvyšování odolnosti a bezpečnosti celého ekosystému, který se podílí na výzkumu a vývoji. Doporučení dává členským státům mj. vodítka k posílení bezpečnosti výzkumu a metodické podpoře výzkumných a akademických institucí v nastavení bezpečnostních procesů a dalších systémových opatření.

 

 


Kontext

*Evropská strategie hospodářské bezpečnosti identifikovala čtyři kategorie rizik, které je třeba řešit přednostně: rizika pro dodavatelské řetězce; rizika pro fyzickou a kybernetickou bezpečnost kritické infrastruktury; rizika spojená s technologickou bezpečností a únikem technologií; riziko zneužívání ekonomických závislostí nebo ekonomického nátlaku.


Aby bylo možné tato rizika řešit, je strategie strukturována do tří pilířů:

  • Podpora konkurenceschopnosti a růstu EU, posílení jednotného trhu, podpora silné a odolné ekonomiky a posílení vědecké, technologické a průmyslové základny EU. (PROMOTE)
  • Ochrana ekonomické bezpečnosti EU prostřednictvím řady politik a nástrojů, včetně nových cílených nástrojů tam, kde je to zapotřebí. (PROTECT)
  • Partnerství a další posilování spolupráce se zeměmi po celém světě, které sdílejí naše obavy, a se zeměmi, s nimiž máme společné zájmy v oblasti hospodářské bezpečnosti. (PARTNER)

 

**Kritickými technologiemi se rozumí takové technologie, které

  • mají transformativní charakter (mají význam pro zásadní zvýšení výkonnosti a účinnosti v daném odvětví),
  • mohou přispívat k pokroku v civilním i vojenském sektoru (civilně-vojenská fúze),
  • by mohly v případě nežádoucího přenosu do zahraničí posílit zpravodajské či vojenské schopnosti třetích zemí,
  • by mohly být zneužity k porušování lidských práv.

Komise operuje s širší skupinou kritických technologií, kterým má balíček zajistit ochranu a kterým se v různém rozsahu věnují jednotlivá opatření. Konkrétně se jedná o 10 kategorií kritických technologií:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688