Export (export.cz)
Export  |  18.01.2024 10:44:00

Malajsie a Singapur lákají na společnou ekonomickou zónu

Prohlubování ekonomických vztahů mezi Malajsií a Singapurem pokračuje zřízením speciální ekonomické zóny v Johor Bahru. Nejde však jen další průmyslový park na zelené louce, ale komplexní a vysoce perspektivní projekt, který má ambice stimulovat růst na obou stranách hranic.

Společná ekonomická zóna Malajsie a Singapuru by měla vzniknut u města Johor Bahru. Foto Shutterstock

To, že hraniční město Johor Bahru včetně širší aglomerace a příhraniční oblasti se Singapurem představuje přirozený pól růstu, je zřejmé již delší dobu. Ačkoliv projekt umělého města „Forest City“ nebyl ani trochu vydařený, znovuobnovení myšlenky jeho „oživení“ je stále více skloňováno jak soukromým, tak státním sektorem, přičemž na stole již leží plán na vytvoření „speciální finanční zóny“.

Výsledkem setkání premiérů obou zemí je dohoda na výstavbě průmyslových parků, například speciální ekonomické zóny v Johor Bahru, na kterou by mohl být navázán bezvízový pohyb pracovních sil na obou stranách hranice. Ten by probíhal pro zaměstnance pouze na základě předložení QR kódu. Výsledkem by bylo zajištění nejen dostatku talentů z Malajsie, ale i kvalifikované pracovní síly ze Singapuru. Pro Malajsijce navíc s vidinou lákavějšího platu, a to vzhledem k přilákání investorů ze Singapuru, ale i z dalších zemí. Podobný model chce Malajsie převzít ze Su Zhou poblíž Šanghaje, kde existuje již dekády velmi úspěšný průmyslový park ve spolupráci Číny a právě Singapuru.

Zaměřeno na elektrotechniku a energie

Z pohledu českých firem může být zajímavé investovat do výroby elektroniky a elektrotechniky, na kterou se chce zóna Johor zaměřit. Mezi další obory patří i výroba zelené energie, systémy ukládání uhlíku, finančnictví, služby spojené s obchodem či zdravotnické zařízení. Singapur totiž nedisponuje dostatkem půdy pro zřízení nových podobných kapacit pro výrobní průmysl.

Další oblasti pro rozvoj obchodu či investic souvisejí s konektivitou. Ta digitální by se rozvíjela zejména prostřednictvím výstavby datových center. Datová centra jsou doménou, a hlavně ambicí Singapuru, nicméně země se potýká s nedostatkem vhodných pozemků i disponibilní elektrické energie. Malajsie rovněž avizuje nejnovější IT řešení včetně zapojení umělé inteligence a kryptoměn.

Obě země spojí železnice

Malajsie a Singapur spolupracují také na infrastrukturních projektech. Obě země zprovozní v roce 2026 železniční spojení, které má za cíl ulehčit předimenzovanému silničnímu hraničnímu přechodu. Toto spojení však počítá i napojením na vysokorychlostní železnici mezi Kuala Lumpur a Singapurem, o jehož stavbě se v poslední době začíná opět mluvit. Ruku v ruce s produkcí energie a konektivitou pak přichází posílení a modernizace přenosové soustavy, konkrétně elektráren a rozvoden či dobíjecích stanic pro elektromobily.

V neposlední řadě je třeba zmínit i stavební průmysl, který si již nyní „brousí zuby“ na významné zakázky. Vzhledem k omezené stavební činnosti v Singapuru pak představuje příležitosti pro české firmy z oblasti sklářství, designu, osvětlení či třeba energetické efektivity budov.

Milan Dostál, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpur

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688