olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  27.12.2023 15:14:00

Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj

Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj

Události posledních dní zasáhly do původních plánů na pořádání velkolepých oslav v souvislosti s příchodem roku 2024. Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj.

„Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech. Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých,“ informoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Situaci nyní podle něj zkomplikovala i rozvodněná řeka Morava. „Zvýšená vodní hladina pro nás sice nakonec nepředstavuje bezprostřední ohrožení, ale i tak ovlivňuje průběh posledních dní a její důsledky budou ještě doznívat. Všem, kteří se těšili na půlnoční silvestrovský ohňostroj, se za město Olomouc omlouvám, ale po bedlivé úvaze jsme se rozhodli ho nakonec zrušit,“ oznámil primátor Žbánek.

Pro uskutečnění letošního silvestrovského ohňostroje letos Olomouc původně vybrala bezpečné místo nedaleko centra, poblíž nákupní Galerie Šantovka. K pořádání půlnočních oslav se vedení města plánovalo vrátit po téměř deseti letech. Od roku 2015 se totiž namísto silvestrovské podívané pořádal ohňostroj až v podvečer 1. ledna.

Vhodnost pořádání ohňostroje vedení města aktuálně řešilo i v souvislosti s hydrologickou situací v Olomouci, kvůli které zasedala v úterý 26. prosince i povodňová komise. „S ohledem a zájmy ochrany přírody není aktuálně vhodné ohňostroj uskutečnit. Kvůli vyššímu stavu vody v příbřežní zóně hlavního toku Moravy i Mlýnského potoka zvěř a ptáci mění svá stanoviště a mohli by po vyplašení ohňostrojem rychle opustit nocoviště a být dezorientovaní,“ potvrdil aktuální situaci vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Uspořádat ohňostroj nyní město plánuje ve vhodnějším termínu, například během oslav Svátků města. „Věřím, že naše rozhodnutí Olomoučané pochopí a navzdory všemu oslaví příchod nového roku radostně a s nadějí v lepší dny,“ doufá primátor Miroslav Žbánek.

| Poslední úprava: 27. prosince 2023 (st)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688