ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.12.2023 16:10:00

EU přijala 12. balíček sankcí vůči Rusku v reakci na pokračující válku proti Ukrajině

EU přijala 12. balíček sankcí vůči Rusku

Komise vítá, že Rada přijala dvanáctý soubor sankcí vůči Rusku. Tento balíček se zaměřuje na uvalení dalších zákazů dovozu a vývozu ve vztahu k Rusku, boj proti obcházení sankcí a odstraňování mezer v nich.

Zejména obsahuje další Rusy a ruské společnosti zařazené na seznam sankcionovaných a nové zákazy dovozu a vývozu – například zákaz vývozu ruských diamantů do Evropy – ve velmi těsné spolupráci s našimi partnery ze skupiny G7. Balíček kromě toho zpřísňuje uplatňování cenového stropu pro ropu tím, že se důkladněji sleduje, jak mohou být k jeho obcházení využívány tankery. Zahrnuje rovněž přísnější povinnosti ohledně sledování majetku a tvrdá opatření vůči společnostem ze třetích zemí, které obcházejí sankce.

Dvanáctý balíček obsahuje tyto hlavní prvky:

ROZŠÍŘENÍ SEZNAMU SANKCIONOVANÝCH

  • Na seznam bylo přidáno více než 140 dalších osob a subjektů, na něž se bude vztahovat zmrazení majetku. Patří mezi ně subjekty působící v ruské vojenské a obranné oblasti, včetně vojensko-průmyslových podniků a soukromých vojenských společností. To zahrnuje i subjekty z odvětví informačních technologií a další významné hospodářské subjekty. Opatření se zaměřují rovněž na osoby, které nedávno nezákonně zorganizovaly takzvané „volby“ na ukrajinských územích, které Rusko dočasně okupuje, a na osoby odpovědné za nucenou „převýchovu“ ukrajinských dětí, jakož i na aktéry šířící dezinformace či propagandu podporující ruskou útočnou válku proti Ukrajině.

OPATŘENÍ V OBLASTI OBCHODU

  • Zákaz dovozu ruských diamantů: omezení dovozu diamantů, které nejsou průmyslové a byly vytěženy, zpracovány nebo vyrobeny v Rusku. Navrhované sankce jsou součástí mezinárodně koordinovaného zákazu diamantů ze strany skupiny G7, jehož cílem je připravit Rusko o tento významný zdroj příjmů, které se odhadují na 4 miliardy eur ročně. Všichni členové skupiny G7 zavedou nejpozději do 1. ledna 2024 přímý zákaz diamantů vyvážených z Ruska. Od 1. března 2024 vstoupí v platnost zákaz ruských diamantů leštěných ve třetích zemích a od 1. září 2024 bude zákaz rozšířen na laboratorní diamanty, šperky a hodinky obsahující diamanty. Aby se posílila účinnost těchto opatření, bude v rámci skupiny G7 zaveden spolehlivý ověřovací a certifikační mechanismus založený na sledovatelnosti surových diamantů.
  • Zákaz dovozu surovin pro výrobu oceli, zpracovaných výrobků z hliníku a dalších kovových produktů: nová opatření omezující dovoz některých kovových výrobků z Ruska.
  • Vývozní omezení: další omezení vývozu zboží dvojího užití a pokročilých technologických a průmyslových produktů v hodnotě 2,3 miliardy eur ročně. Konkrétně:

PŘÍSNĚJŠÍ POVINNOSTI OHLEDNĚ ZMRAZENÍ MAJETKU

  • Nové kritérium pro zařazení na seznam: Rada se dohodla na novém kritériu pro zařazení na seznam sankcionovaných, které zahrne osoby, jež mají prospěch z nuceného převodu vlastnictví nebo kontroly nad ruskými dceřinými podniky společností z EU. Díky tomu nebude nikdo moci profitovat ze ztrát, které utrpí společnosti z EU, když jsou jejich dceřiné podniky násilně převzaty ruskými vlastníky či ruským vedením.
  • Možnost ponechat na seznamu osob, jimž byl zmrazen majetek, i osoby zesnulé, aby se zabránilo potenciálnímu narušení tohoto opatření.
  • Přísnější povinnost členských států aktivně sledovat majetek osob uvedených na seznamu s cílem předcházet případům porušování nebo obcházení sankcí a odhalovat je.

OPATŘENÍ V ENERGETICE

  • Cenový strop pro ropu: Aby se Rusku ztížilo další financování války, zpřísnili jsme mezinárodní cenový strop G7+ pro ropu tak, že jsme zavedli nová opatření pro důkladnější sledování prodeje tankerů do třetích zemí a také podrobnější požadavky na potvrzení. To pomůže řešit problém „stínové flotily“, kterou Rusko k obcházení cenového stropu využívá. V tomto ohledu vede EU úzký dialog se svými partnery ze skupiny G7 s cílem zajistit soulad našich opatření a budoucích pokynů.
  • Nový zákaz dovozu zkapalněného ropného plynu (LPG), který postihne dovoz v hodnotě přes miliardu eur ročně, se zachováním právních účinků stávajících smluv nejvýše po dvanáct měsíců.

PŘÍSNĚJŠÍ OPATŘENÍ PROTI OBCHÁZENÍ

  • Rozšíření působnosti zákazu tranzitu přes Rusko, který se má nově vztahovat na určité zboží kritického hospodářského významu, je-li určeno k vývozu do třetích zemí.
  • Povinnost provozovatelů smluvně zakázat zpětný vývoz některých kategorií citlivého zboží do Ruska, včetně zboží souvisejícího s leteckou dopravou, tryskového paliva, palných zbraní a zboží uvedeného na seznamu se společnou vysokou prioritou.
  • Zavedení nového opatření, které bude vyžadovat oznámení určitých převodů finančních prostředků ze subjektů v EU, které jsou z více než 40 % přímo či nepřímo vlastněny Rusy nebo subjekty usazenými v Rusku, do zemí mimo EU.

DALŠÍ OPATŘENÍ

  • Zavedení nové výjimky umožňující případy, kdy se členské státy rozhodnou ve veřejném zájmu osobu uvedenou na seznamu zbavit finančních prostředků či hospodářských zdrojů.
  • Zavedení výjimky umožňující náhrady škody, které mají vyplatit pojišťovny nově uvedené na seznamu sankcionovaných.
  • Zavedení výjimky umožňující prodej společností z EU vlastněných určitými osobami nebo subjekty uvedenými na seznamu.

OSTATNÍ

  • Začlenění technické změny, která umožní poskytování lodivodských služeb nezbytných pro námořní bezpečnost.

Souvislosti

EU stojí pevně za Ukrajinou a jejím lidem a bude nadále intenzivně podporovat její hospodářství, společnost a ozbrojené síly i budoucí obnovu. Jádrem reakce EU na neodůvodněnou vojenskou agresi Ruska vůči Ukrajině jsou právě sankce EU, které oslabují vojenské a technologické schopnosti Ruska, brání mu v přístupu na nejrozvinutější světové trhy, připravují Kreml o příjmy, jimiž válku financuje, a způsobují ruskému hospodářství stále vyšší náklady. V tomto ohledu přispívají sankce ke splnění klíčového cíle EU, jímž je pokračovat v úsilí o dosažení spravedlivého a trvalého míru, nikoli dalšího zamrzlého konfliktu. Jejich účinky postupně narůstají s tím, jak se oslabuje průmyslová a technologická základna Ruska. EU rovněž nadále usiluje o to, aby její sankce neměly dopad na vývoz energie a zemědělsko-potravinářských produktů z Ruska do třetích zemí.

Evropská komise jakožto strážkyně Smluv EU sleduje prosazování unijních sankcí členskými státy.

Neobvyklý nárůst obchodních ukazatelů u některých konkrétních produktů a zemí je jasným důkazem toho, že Rusko se aktivně pokouší sankce obcházet. Proto bychom měli naše úsilí v boji proti obcházení sankcí dále zesílit a žádat naše sousedy o ještě užší spolupráci. V této oblasti pokračuje vyslanec EU pro sankce David O'Sullivan v kontaktech s klíčovými třetími zeměmi. Boj proti obcházení sankcí již přináší první výsledky: v některých zemích se zavádějí systémy pro sledování, kontrolu a blokování zpětného vývozu. Ve spolupráci s podobně smýšlejícími partnery jsme se také dohodli na seznamu zboží se společnou vysokou prioritou, na něž se vztahují sankce, kterému by podniky měly věnovat náležitou pozornost a které třetí země nesmí zpětně vyvážet do Ruska. Kromě toho jsme v rámci EU rovněž vypracovali seznam zboží kritického hospodářského významu, na něž se vztahují sankce a u něhož by podniky a třetí země měly být zvláště obezřetné.

Další informace

Otázky a odpovědi

Úřední věstník

Další informace o sankcích EU

Media

Ukrainian flag in front of the Berlaymont building on the occasion of Europe day 2023-05-09

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688