mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.12.2023 11:31:00

Mýtné v Rakousku

Mýtné v Rakousku

15.12.2023 / 11:10 | Aktualizováno: 15.12.2023 / 11:31

Mýtné v Rakousku upravuje spolkový zákon o mýtném z roku 2002 (BStMG) a související právní předpisy. Gestorem uvedené právní úpravy je ministerstvo životního prostředí - Bundesministerium für Klimaschutz, Umwelt, Energie, Mobilität, Innovation und Technologie. K výběru mýtného je příslušná spolková společnost Autobahnen- und Schnellstraßen Finanzierungs- AG (Asfinag). Níže uvedené informace jsou pouze indikativní a nemají závazný právní charakter.

V Rakousku je na všech dálnicích a rychlostních silnicích povinné mýtné.

Je zakázáno používat zpoplatněnou silniční síť motorovými vozidly podléhajícími mýtnému bez řádného zaplacení mýtného. Přestupek je správním deliktem, který okresní správní orgán (okresní hejtmanství/Bezirkshauptmannschaft) trestá pokutou v minimální výši 300,- EUR; pokuta má být uhrazena do 4 týdnů od vyhotovení výzvy.

Provozovatel může být o přestupku informován i ASFINAG; v takovém případě je provozovateli uložena povinnost uhradit náhradní mýtné (Ersatzmaut) ve výši 120,- EUR, a pokuta je vymáhána až v případě, že provozovatel náhradní mýtné včas neuhradí; výzva ASFINAG je doručována vhozením do poštovní schránky provozovatele vozidla.

Obecně se doporučuje postupovat podle pokynů úřadů a včas pokutu nebo náhradní mýtné uhradit.

Pokud provozovatel obdržel výzvu ASFINAG, a je přesvědčen o tom, že mýtné řádně uhradil, může kontaktovat přímo ASFINAG a doložit, že mýtné bylo řádně uhrazeno a v době jízdy platné. E-mail je nutné sepsat v německém či anglickém jazyce (v případě neznalosti jazyka pomocí online překladače) a zaslat na e-mailovou adresu emf@asfinag.at. Oprávněnost podání je nutné doložit scanem dokladu totožnosti a technického průkazu vozidla. Obecné dotazy týkající se mýtného zodpovídá servisní centrum ASFINAG na telefonním čísle +43 1 955 1266 (v menu si lze vybrat asistenci v českém jazyce); informace v češtině lze získat také na čísle +43 50108 482005.

Kontaktování ASFINAG nemá odkladný účinek; pokud není náhradní mýtné včas uhrazeno, ASFINAG předává věc okresnímu hejtmanství. Proto se doporučuje náhradní mýtné včas a v plné výši uhradit. Pokud se při řešení věci s ASFINAG ukáže, že povinnost uhradit náhradní mýtné neměla být uložena, ASFINAG navrátí uhrazenou částku poníženou o manipulační poplatek 15 EUR zpět provozovateli.

Pokud je provozovatel informován o tom, že věc již byla předána ke správnímu řízení příslušnému okresnímu hejtmanství, budou další pokyny doručeny okresním hejtmanstvím.

Pokud provozovatel náhradní mýtné uhradil pozdě (a případ již tedy byl předán okresnímu hejtmanství), ASFINAG mu na žádost zaslanou e-mailem uhrazené náhradní mýtné (ponížené o manipulační poplatek) vrátí.

Pokud provozovatel obdrží výzvu od okresního hejtmanství a je přesvědčen o tom, že mýtné řádně uhradil, měl by podle pokynů uvést požadované údaje o řidiči vozidla; současně může požádat o poskytnutí důkazu o oprávněnosti udělení pokuty. Podání výlučně v německém jazyce lze zaslat e-mailem na adresu uvedenou v doručené výzvě; přiložit je třeba doklady o řádném uhrazení mýtného, sken dokladu totožnosti a technického průkazu vozidla.

Není-li řízení v této fázi ukončeno, obdrží provozovatel (řidič) další výzvu (Strafverfügung) s možností podat opravný prostředek (odpor/Einspruch). Pokud je opravný prostředek včas podán, je zahájeno běžné správní řízení (Verwaltungsstrafverfahren/řízení o správním trestu), v němž je možné předkládat důkazy. Informace k fázím řízení najdete na rakouském vládním webu.

Nejčastější chyby při hrazení mýtného v Rakousku:

- 2měsíční nebo roční dálniční známka zakoupená online soukromým spotřebitelem je kvůli ochraně spotřebitele platná až 18. den po koupi; toto omezení se nevztahuje na podnikatele.

- Při nákupu online je nutné dbát na to, aby byla dálniční známka platná pro rakouské dálnice, tedy zakoupena na webových stránkách ASFINAG. Na webových stránkách eDálnice lze koupit pouze dálniční známku platnou pro dálnice na území České republiky.

- Při nákupu elektronické dálniční známky (online nebo v automatu) je nutné dbát na to, aby byly správně zadány registrační značka vozidla i stát registrace vozidla.

- Aby byla papírová dálniční známka platná, musí být správně vyznačena a řádně vylepena (to neplatí pro digitální dálniční známku).

- Na některých úsecích rakouských zpoplatněných silnic je třeba navíc (k platné dálniční známce) uhradit tzv. úsekové mýtné (Streckenmaut); to se hradí předem buď elektronicky nebo na mýtné bráně před začátkem zpoplatněného úseku (např. tunelu). Mýtné nelze uhradit zpětně.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688