Jan Berka (Roklen24)
Akcie ve světě  |  13.12.2023 16:01:08

Se stárnoucí populací se změní svět investic. Peníze půjdou do péče o starší

Se stárnoucí populací se změní svět investic. Peníze půjdou do péče o starší

Jan Berka
16:01 13. prosince 2023
Petr Bartoň, zdroj: Petr Bartoň

Smrskávající se populace, kterou vidíme například v Číně, se bude brzy týkat i Evropy. To přinese změnu výnosnosti investic. Změní se i jejich cíl. Peníze nepůjdou do oblastí, které chtějí mladí lidé, ale do péče o ty starší, uvedl v rozhovoru pro Roklen24 ekonom a autor podcastu SníDaně Bartoně Petr Bartoň. Vrátí se úroky na nulu? A které investice by se měly vyplácet s ohledem na změnu investičního světa? Dozvíte se ve video rozhovoru!

Ohledně toho, zda se úroky vrátí na nulu, záleží podle Bartoně na tom, jak jsme staří. Pokud si vezmeme můj věk, obávám se, že se v reálném věku mého očekávaného dožití už asi na nulu nepodíváme a že se navrátíme do takzvaně normálnějšího úrokového věku z doby před tuctem let, nebo ještě před 20 lety, kdy také bylo nerealistické, že bychom se někdy podívali na nulové sazby, uvedl ekonom. V krátkém období samozřejmě centrální banky můžou na chvilku uhnout směrem až k nule, aby takzvaně podpořily ekonomiku. Nicméně, perioda necelých deseti let, kdy tady byly sazby kolem nuly, pravděpodobně naučila centrální banku, že i když by chtěla takto podpořit ekonomický růst, tak se to nakonec stejně projeví v inflaci, byť opožděné, jak jsme viděli dnes, vysvětluje.

Bartoň s ohledem na problém smrskávající se populace upozorňuje na budoucí změnu investičního světa. Už se tolik nebude investovat do toho, co chtějí mladí, jako jsou například moderní technologie. Klesající populace jde vždy ruku v ruce se stárnoucí populací. A tam za nás technologie, zatím, mnoho neudělá. Tím pádem by se v dohledné době měly vyplácet investice do sociálního zaopatření a věcí, na které jsme v předigitalizovaném moderním světě zapomínali, uzavřel ekonom.

Video rozhovor byl natočen na konferenci Global Investment Summit 2023.

Petr Bartoň od roku 2019 působí jako hlavní ekonom investiční skupiny Natland. Vystudoval ekonomii na univerzitách v Cambridgi a Chicagu, přednáší na několika vysokých školách. Je autorem podcastu SníDaně Bartoně.

Zdroj: Roklen24, Global Investment Summit 2023

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Rozhovory

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688