Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie v ČR  |  11.12.2023 10:49:29

Burzovní kalendář 50/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (11.12.2023)

Na světových finančních trzích začíná nový týden a investoři napjatě očekávají sérii důležitých zasedání centrálních bank. Klíčoví hráči, jako je Federální rezervní systém, Bank of England a Evropská centrální banka, zveřejní rozhodnutí, která mohou významně ovlivnit směřování trhů pro nadcházející měsíce. Tento týden přinese klíčová ekonomická data ve formě zveřejnění čísel americké inflace, což bude mít významný dopad na trhy. Kromě toho se americké ministerstvo financí chystá na emisi dluhopisů v celkové hodnotě přesahující sto miliard dolarů. Tato emise zahrnuje také dluhopisy s třicetiletou splatností, což bude pro investory dalším důležitým faktorem k zvážení v kontextu aktuálního ekonomického klimatu. V Asii sice akcie vykazují nepatrné zisky, ale pokračující dezinflace v Číně vyvolává značné obavy. Záblesk optimismu v regionu nabízí japonský index Nikkei 225, který se odráží od nedávných ztrát. Klíčovou roli hraje globální měnový trh, zejména pak vývoj na americkém dolaru. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Tento týden je pro obchodníky klíčový, jelikož se koná několik zasedání centrálních bank, včetně Federálního rezervního systému, Bank of England, Evropské centrální bankyŠvýcarské národní banky. Hlavní pozornost bude věnována rozhodnutím o úrokových sazbách a ekonomickým výhledům na rok 2024, zejména pokud jde o plány na úpravu sazeb

Asijské akciové trhy vykázaly nepatrný růst, přičemž se inspirovaly silným pátečním výkonem na Wall Street, který podpořily dobré údaje z amerického trhu práce. Tato makrodata naznačují odolnost americké ekonomiky, což pozitivně ovlivňuje náladu na globálních trzích. Zisky jsou však do jisté míry omezeny v důsledku přetrvávajících obav, zejména pokud jde o hospodářský výhled Číny a očekávání zasedání centrálních bank. Čínské akcie, zejména šanghajský index CSI 300, zaznamenaly výrazný pokles a dostaly se na nejnižší úrovně od začátku roku 2019. Tento klesající trend je způsoben především obavami z dezinflace v Číně, jak naznačují nedávné údaje o spotřebitelské a výrobní inflaci. Tyto trendy naznačují potřebu dalších stimulačních opatření ze strany Pekingu na podporu hospodářské aktivity. Japonský index Nikkei 225 se od nedávných ztrát, a to navzdory jestřábím signálům ze strany Bank of Japan. Celkově však BOJ udržuje vyhlídky na pokračování uvolněných měnových podmínek, což podporuje pozitivní náladu investorů vůči japonským akciím.

V nadcházejícím týdnu se finanční trhy zaměří na očekávanou aktualizaci úrokového výhledu od Federálního rezervního systému. Podle zářijových prognóz Fedu se očekávalo snížení sazeb z 5,6 % v roce 2023 na 5,1 % v roce 2024. Avšak vzhledem k tomu, že letošní úrokové sazby již další růst nevykazují, předpokládá se, že medián sazeb dosáhne 5,4 %. V důsledku toho by mohl Fed pro rok 2024 snížit svůj výhled na 4,9 %, což by bylo výrazně nad tržními očekáváními, která v minulém týdnu předpokládala snížení úroků o téměř 125 bazických bodů v příštím roce.

Tento potenciální rozpor mezi očekáváním Fedu a tržním sentimentem by mohl mít krátkodobý dopad na posílení amerického dolaru a tlak na pokles akciových trhů. Dále se očekává citlivá reakce výnosů dluhopisů, zejména na delším konci výnosové křivky, kde by mohlo dojít k mírnému poklesu. Tento trend by mohl být podpořen očekáváním, že Fed by mohl v reakci na pokračující dezinflaci a uvolnění na trhu práce přistoupit k rychlejšímu snižování úrokových sazeb.

Zároveň se trhy zaměří na aukce amerických dluhopisů, zejména na desetileté a třicetileté dluhopisy. Minulá emise třicetiletých dluhopisů byla jednou z nejméně úspěšných v historii, jak z hlediska poptávky, tak výnosu. V posledních týdnech se však objevily známky zvýšené poptávky po dlouhodobých dluhopisech, což vedlo k poklesu desetiletého výnosu pod 4,3 % a třicetiletého pod 4,4 %. Tento nárůst poptávky je pravděpodobně tažen především institucionálními investory reagujícími na změny úrokových sazeb a uzavíráním krátkých pozic.

Zveřejněné údaje o růstu počtu pracovních míst v USA a poklesu míry nezaměstnanosti jsou významné a zdůrazňují sílu amerického trhu práce. Tento vývoj vedl k přehodnocení harmonogramu snižování sazeb Fedu. Nadcházející údaje o inflaci v USA a politické rozhodnutí Federálního výboru pro volný trh (FOMC) budou mít zásadní význam pro utváření očekávání trhu.

Investoři po celém světě se pohybují ve složitém prostředí a vyvažují pozitivní signály z americké ekonomiky s obavami ze zpomalení čínské ekonomiky a očekáváním klíčových rozhodnutí centrálních bank. Tento sentiment vede v některých regionech k opatrnému optimismu, zatímco v jiných podporuje vyčkávací přístup.

Investoři po celém světě se pohybují ve složitém prostředí a vyvažují pozitivní signály z americké ekonomiky s obavami ze zpomalení čínské ekonomiky a očekáváním klíčových rozhodnutí centrálních bank. Tento sentiment vede v některých regionech k opatrnému optimismu, zatímco v jiných podporuje vyčkávací přístup.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.12.2021Burzovní kalendář 50/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688