Research (Česká spořitelna)
Investice  |  06.12.2023 10:16:37

Zpomalení na trhu práce USA. snížení úvěrového výhledu pro Čínu


Akciové indexy v USA vykázaly v úterý smíšený vývoj, kdy index S&P 500 a Dow Jones Industrial Average druhý den po sobě oslabily poté, co trh vyhodnocoval údaje ukazující další zpomalení trhu práce. Technologický index Nasdaq uzavřel výše podpořen poklesem 10letýchh výnosů státních dluhopisů pod 4,17 %, což je nejnižší úroveň za více než tři měsíce.

Úterní údaje o počtu volných pracovních míst (JOLTS) za říjen v USA byly výrazně nižší, než se očekávalo, kdy dosáhly sezónně očištěných 8,73 mil. oproti 9,35 mil. v září. Zpráva JOLTS měla na akcie akcií omezený dopad. Další ekonomické zprávy v úterý naznačovaly, že alespoň některé sektory ekonomiky zůstávají odolné. Obchodná aktivita v sektore služeb v USA měřená indexem ISM Services za listopad vzrostla na 52,7, což je lepší než konsenzus 52 a říjnových 51,8. V případě nových objednávek hodnota vzrostla na 55,5. Složka zaměstnanosti mírně vzrostla. Komentář respondentů citoval obecně stabilní podmínky s určitým příznivějším výhledem, ale také pokračující poznámky o inflačních tlacích a napjatosti na trhu práce. Reakce trhu na zveřejnění informací byla pozitivní, přičemž pokračující uvolňování na trhu práce spolu s odolným sektorem služeb hrálo roli, že americká ekonomika je blíže k měkkému přistání. Energetické akcie patřily v úterý mezi nejslabší výsledky kvůli tlaku propadu futures na ropu, které klesaly čtvrtý den v řadě a dosáhly pětiměsíčního minima kvůli obavám z globální poptávky. Odvětví maloobchodu a dopravy bylo rovněž slabé. Technologie a spotřebitelské diskreční akcie patřily k několika málo ziskovým.

Čínské akciové indexy uzavřely níže poté, co ratingová agentura Moody's snížila úvěrový výhled Číny na negativní ze stabilního, které bylo částečně spojeno s obavami ze strukturálně slabších vyhlídek růstu. Dnes zatím čínsky akciový index Hang Seng posiluje do 0,8%.

Z ekonomických událostí budou dnes v USA budou poutat pozornost další data z trhu práce formou listopadových ADP Non-farm payrolls, kde analytici odhadují nárůst nových pracovních míst na 131 tis. z říjnových 113 tis.

David Vantruba, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688