Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.11.2023 12:57:15

Zisky pražské burzy v týdnu ořezaly akcie ČEZ. Společnosti KOFOLA i CZG na nákupech, ERSTE zvolnila odkup


BCPP logoNa zahraničních trzích také v uplynulém obchodním týdnu přetrvával optimismus. Pražská burza se pokoušela navázat, nicméně s menší intenzitou. V polovině týdne dokonce o něco dále posunula svá historická maxima, resp. vytvořil je index PX-TR, který kromě kurzového vývoje zahrnuje také vyplacené dividendy. Nakonec si v týdnu polepšil o 0,26 %. Vzhledem k tomu, že v týdnu na žádné dividendy nedošlo, analogicky si tak stejné nevýrazné zisky připsal i mateřský index PX. Polepšila si přitom většina emisí, resp. z indexu ztratily jen tři.

Nejvýrazněji akcie ČEZ, které vzhledem ke své váze (aktuálně 19,6 %) byly tedy nejvýraznější brzdou indexu PX ve větším růstu. Titul od poloviny měsíce prakticky jen klesá a dostal se již nejníže od 9. října. Vzhledem k vyjádření politiků, a až směšného dění ohledně lex ČEZ, se nicméně vlastně snížila pravděpodobnost, že by akcionáři ČEZ mohli být vytěsněni. Řada investorů jistě tímto směrem „sázela“, logicky tak na titulu začali převládat v poslední době prodejci. Do dividendy je totiž daleko a v týdnu vlastně ani nepomohla nová vidina návratu k vyššímu čistému zisku ČEZ již v příštím roce. Ministr financí Stanjura chce totiž na jaře opět začít s politiky probrat, zda má windfall tax dále platit. K ČEZ možno také zmínit firemní dohodu o kapacitě na dalším terminálu LNG, tentokrát budovaném pevninském v Německu.

 

Obdobné ztráty v týdnu utrpěly akcie CZG, které se již v tom předchozím dostaly do letošních kurzových červených čísel. Již před zveřejněním hospodaření byla v týdnu na titulu znát nervozita. Výsledky pak zaostaly za očekáváním, firma navíc oznámila záměr výrazné akvizice, resp. fúze s americkou společností Vista Outdoor obchodovanou na NYSE. Tedy s firmou, do které před nedávnem již akcionářsky vstoupila a jejíž tržní kapitalizace v současnosti překračuje 1,5 mld. USD (přes 34 mld. ). Akcie CZG tak čekají nejspíše minimálně týdny nejasností, jak se dění ohledně fúze vyvine. Třetí týden v řadě pak ztratily akcie PILULKA.

Ostatní emise si již připsaly zisky, resp. překonaly zároveň výkonnost indexu PX. Nejvíce nicméně přidaly mimo index stojící pravidelně sledované akcie GEN DIGITAL pokračující v rally po zveřejněných hospodářských výsledcích. Titul na domovském Nasdaqu v polovině týdne prorazil letní maxima a tedy rezistence. Nicméně se zároveň technicky dostal na překoupení úrovně (dle RSI překračující nyní hodnotu 77).

Vítězem týdne jsou zkrátka z indexu akcie KOFOLA, se kterými se dokonce na žádost firmy ve středu neobchodovalo. Ta totiž vedle hospodářských výsledků oznámila výraznou akvizici, resp. vstup do segmentu pivovarnictví. Pokud transakci nevydá stopku antimonopolní úřad, měla by v úvodu roku za nezveřejněných finančních podmínek získat majoritní 51% podíl ve skupině Pivovary CZ Group, kterou dosavadní majitel společnost Moravská pivovarská prodává. Dalšími majiteli se stane investiční skupina RSJ (29 %) a společnost Úsovsko (20 %). KOFOLA tak převezme kontrolu nad značkami piv Holba, Zubr a Litovel. Důvěru v transakci svými nákupy předvedl vlastně management. Hned ve čtvrtek totiž na pražské burze nakupil 350 akcií KOFOLA Daniel Buryš. O den později pak finanční ředitel dceřiné Leros František Beneš, který si rovněž za kurz 278 pořídil rovnou 538 akcií.

Polepšily si také všechny finanční tituly. Nové informace šlo získat snad jen k těm rakouským. Zveřejněný přehled odkupů vlastních akcií ERSTE za předchozí týden totiž ukázal změnu přístupu banky. Zatímco v minulosti uskutečňovala výrazné nákupy v nekonzistentní výši, v předcházejícím týdnu každý den odkoupila vždy jen po symbolických 2 tis. vlastních akcií. Tedy jako by banka chtěla naplnění 300 mil. EUR odkup protáhnout až do konce roku, resp. při takovémto zvolnění by mohl pokračovat ještě i v příštím roce. Zřejmě v pondělí se dozvíme přístup banky k odkupům v uplynulém týdnu... Pojišťovna VIG pak oznámila navýšení podílu v dceřiné maďarské divizi na 90 %, když 35% podíl kupuje od tamního státu. Titul se stále kurzově motá okolo technické hranice 26 EUR, nadcházející čtvrteční výsledky by mohly v případě pozitivního přijetí dát impuls k posunu k další technické ještě výraznější úrovni u 27 EUR. Tedy zpět k letošním květnovým maximům.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688