cnb.cz (ČNB)
Komodity  |  24.10.2023 20:57:05

Cena ropy Brent se dostala na konci září nad 95 USD/barel, poté prudce korigovala směrem dolů. Po útoku palestinských extrémistů na Izrael se ale opět obrátila k růstu - Globální ekonomický výhled - říjen 2023 - Ropa

Cena ropy Brent se dostala na konci září nad 95 USD/barel, poté prudce korigovala směrem dolů. Po útoku palestinských extrémistů na Izrael se ale opět obrátila k růstu. Tři měsíce trvající silný růst cen ropy v důsledku omezené produkce ze strany Saúdské Arábie a Ruska a extrémně nízkých zásob ropy a destilátů vyvrcholil na konci září. Poté ale opět převážily obavy, že delší období vysokých sazeb centrálních bank zpomalí globální ekonomický růst, což se odrazí i na poptávce po ropě. To naznačuje i spotřeba benzínu v USA, která po ukončení tamní motoristické sezóny klesla na nejnižší úroveň pro toto období od roku 1998. K omezení poptávky došlo i v některých rozvíjejících se zemích, kde vliv silného dolaru a rušení dotací vedly k růstu cen pohonných hmot. Cena ropy Brent tak prudce korigovala předchozí růst a klesla až k 84 USD/barel. Následně však překvapivý útok palestinského hnutí Hamás na Izrael v kombinaci s technickými faktory obrátil ceny ropy opět k růstu. I když samotný konflikt zatím neomezil dodávky ropy, IEA odhaduje, že vedl k růstu rizikové prémie na trhu o 3 až 4 USD/barel. Pozdější vyjádření Íránu, že v případě pokračování blokády pásma Gazy by mohly Teheránem podporované milice otevřít další frontu proti Izraeli, však vneslo do konfliktu dodatečné riziko a cena ropy Brent se opět dostala nad 90 USD/barel. Fyzický růst poptávky po ropě zůstává silný (zejména v Číně, Indii a Brazílii) a významný růst vývozu ropy z Íránu letos částečně tlumil dopady omezení těžby ze strany ostatních zemí aliance OPEC+.

Tržní křivka z poloviny října ještě nezahrnuje v plné míře vliv palestinsko-izraelského konfliktu, a tak se posunula mírně dolů. Zůstává i nadále klesající a signalizuje cenu ropy Brent 87 a 80 USD/barel na konci letošního, resp. příštího roku. Říjnový CF naopak dále zvýšil svou předpověď v ročním horizontu na 85,5 USD/barel. A ještě více nahoru svou předpověď přehodnotila EIA. Ta očekává, že Saúdská Arábie bude i v příštím roce pokračovat v částečném omezení těžby. Trh tudíž bude v deficitu do prvního čtvrtletí 2024, a cena ropy Brent se tak po většinu roku 2024 bude pohybovat nad 95 USD/barel.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688