cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  23.02.2024 10:46:04

Cena ropy Brent zaznamenala v lednu první měsíční růst od září a koncem měsíce se dostala nad 80 USD/barel - Globální ekonomický výhled únor 2024 - Ropa

Cena ropy Brent zaznamenala v lednu první měsíční růst od září a koncem měsíce se dostala nad 80 USD/barel. Napětí na globálním trhu s ropou se v lednu zvýšilo, a to i přes další zeslábnutí růstu poptávky. Důvodem byly výpadky těžby v Severní Americe (kvůli silným mrazům) a v Libyi a další dobrovolné snížení těžby ze strany aliance OPEC+. Rostoucí geopolitické napětí v oblasti Rudého moře pak vedlo ke zpožďování dodávek ropy, když přepravní společnosti ve větší míře využívaly delší trasu kolem jižní Afriky. IEA odhaduje, že meziroční růst globální poptávky v posledním čtvrtletí 2023 zvolnil z 2,8 na 1,8 mil. barelů denně zejména kvůli nižší poptávce z Číny. Zpomalování růstu poptávky by mělo pokračovat i letos. Zeslábne i růst těžby mimo alianci OPEC+, přesto by měl být sám o sobě silnější (1,6 mil. barelů denně), než očekávaný růst globální poptávky (1,2 mil. barelů denně). Na začátku února cena ropy Brent silně propadla k 76 USD/barel, když se objevily zprávy o možném uzavření dočasného příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Cenu ropy tlačil dolů i posilující dolar v reakci na prohlášení Fedu, že brzké snižování sazeb není pravděpodobné. Později ale izraelský premiér možnost příměří vyloučil a cena ropy se rychle vrátila zpět nad hranici 80 USD/barel.

Tržní křivka cen termínovaných kontraktů na ropu Brent z první poloviny února signalizovala cenu 76, resp. 73 USD/barel na konci letošního a příštího roku. Dle EIA by globální zásoby ropy měly v 1. čtvrtletí 2024 klesat průměrným tempem 0,8 mil. barelů denně, což bude tlačit ceny ropy vzhůru. Ve zbytku letošního roku by měla být poptávka a nabídka zhruba v rovnováze a v příštím roce by díky rostoucí těžbě měl být na trhu mírný přebytek ropy, když slábnoucí růst poptávky bude převážen růstem těžby. Cena ropy by tak měla dle EIA do dubna vzrůst na 85 USD/barel a ve zbytku předpovědi klesat na 81 resp. 78 USD/barel na konci letošního a příštího roku. CF očekává v ročním horizontu cenu 80 USD/barel.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688