Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.09.2023 12:36:52

Pražská burza v týdnu přidala nejsilněji za 5 měsíců. Vedle akcií ČEZ pomohly i všechny hlavní tituly. Od pondělí nové váhy emisí v indexu PX


Pražská burza v uplynulém týdnu směrovala postupně na sever, když si vlastně šla svou vlastní cestou. Evropské trhy se totiž na sever nasměrovaly až ve čtvrtek, kdy je podpořila ECB. Ta sice dále zvedla úrokové sazby již na 4,5 %, nicméně naznačila, že už další zvyšování nebude patrně potřeba. Investoři si to přebrali jako pozitivní zprávu, přestože vlastně ekonomiky nyní budou nadále vyšší sazby svazovat. Domácí index PX se podíval až k hranici 1 360 b., nakonec zakončil u 1 354 b., tedy polepšil si i tak v týdnu o výrazných téměř 2,5 %.

Výraznou měrou se o to postaraly nejziskovější akcie ČEZ, které zároveň coby tradičně nejlikvidnější emise se postarala o takřka 50 % všech obchodů. Titul se obchodoval nejvýše od úvodu srpna až 975 a tolik o zisky ho ani nepřipravilo vyjádření premiéra k windfall tax. Překvapivě vlastně podpořil její současnou legislativní platnost, tedy až do konce roku 2025. U akcií ČEZ by měl být v pondělí asi nejvýrazněji vidět posun jejich váhy v indexu PX po aktuální čtvrtletní aktualizaci. K pátku dosahovala 18,24 %.


Na nová letošní maxima, potažmo více než 1,5letá, se u nás posunuly akcie VIG. V domovské Vídni zaznamenaly sotva 4měsíční, u nás své zkrátka sehrává dále oslabujíc koruna. Uběhlo jen pár měsíců a je k eur o korunu slabší. Kurzovou podporu tak v tomto ohledu dostávají i akcie ERSTE, které jak jsme ve čtvrtek popisovali, podporuje svými nákupy sama banka.

Srovnatelné zisky si připsaly i konkurenční akcie MONETA, což však pozitivně ovlivnila až závěrečná páteční aukce. Zatímco se titul před ní obchodoval mezidenně i v červených číslech, aukce přinesla skok o 2 %. V ní nakonec majitele vyměnilo nadprůměrných téměř 1,5 mil. akcií a titul se rázem nezvykle stal po ČEZ druhým nejlikvidnějším titulem dne.

likviditě si svou druhou příčku v týdnu nicméně udržely akcie KB. V úvodu týdne nejprve pokračovaly ve své negativní reakci na předchozí rozhodnutí ČNB o neúročení rezerv, nicméně následně začaly nabírat optimistický směr. Stejně jako ostatní bankovní tituly je ke konci týdne vlastně ČNB tentokrát naopak svým rozhodnutím mohla pozitivně podpořit, když oznámila snížení sazby proticyklické rezervy.

Akcie KOFOLA se před očekávanou dividendou vrací ke svým letošním maximům, resp. v týdnu ukazovaly svůj strop na 276 .

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie GEN DIGITAL, které na Nasdaq po úterní výroční valné hromadě dokonce ani technicky neudržely svůj 200denní cenový průměr. Přestože mohlo na titulu dojít na přítok nových financí, díky středeční fyzické výplatě čtvrtletní dividendy. Regulatorní hlášení později poodkrylo, že management si přišel na nové akciové odměny. Většinou zdarma na více než 13 tis. akcií GEN DIGITAL. Obdržel je také spoluzakladatel původní Avast Pavel Baudiš, který celkově ovládá přes 49,8 mil. akcií GEN DIGITAL.

indexu nakonec nejvíce ztratily akcie PHILIP MORRIS, které se za výrazného prodejního přetlaku totiž staly propadákem ve zmiňované páteční závěrečné aukci. Nedlouho před ní se obchodovaly poměrně stabilně i za 17 400 . Předvedly tedy vlastně obrácený kurzový vývoj než při minulé čtvrtletní aktualizaci indexů v půlce června, kdy naopak poskočily výše. Tehdy následně v pondělí zisky korigovaly, tentokrát lze „sázet“ v pondělí naopak na umazání ztrát.  

Lídrem poklesů se jinak v týdnu držely akcie PILULKA, které zaznamenávaly nová historická minima. Obchodovaly se i za 365 .  


Závěrem lze z menších emisí naopak zmínit návrat zpět k historickým maximům u akcií E4U. V pátek, kdy se naposledy obchodovaly s nárokem na letošní rekordní dividendu 14,25 , uzavřely nakonec na 195 . Tedy 4 pod maximem z loňského září. Nová historická maxima pak v úterý zaznamenaly akcie PRIMOCO, když se obchodovaly za 930 .

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688