Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Ze světa  |  14.09.2023 12:24:05

Savills: Dubaj je nejlepší lokalitou pro pracovní “nomády”

Dubaj se dostala, po loňském pátém místě, do čela žebříčku Savills Executive Nomad Index 2023 ze kterého sesadila vítěze z minulého roku, Lisabon. Tento Index hodnotí TOP 20 destinací pro pracovníky na dálku tzv. nomády. Tato místa spojuje buď program digitálních nomádských víz, nebo jiná alternativa, která umožňuje v daném státě nomádům pracovat. USA a evropské země jsou již součástí velkého ekonomického bloku, který umožňuje volný pohyb osob za účelem bydlení nebo práce. Tato místa mají celoročně příznivé podnebí, vysokou životní úroveň a mají špičkové nájemní bydlení. Díky schválenému vládnímu programu Digitální nomád, se digitálním nomádům z vybraných států mimo EU, brzy otevře také Česká republika. Dosud u nás žádná podobná povolení neexistovala.

 

"Rychle se rozvíjející odvětví fintech a finančních služeb v Dubaji spolu s daňově osvobozeným podnikatelským prostředím a vysokou životní úrovní se stávají silným magnetem pro tzv. manažerské nomády," říká Swapnil Pillai, ředitel průzkumu Savills na středním východě. Většina z nich jsou tzv. Dinkies (bezdětní s dvojím příjmem) a dávají přednost vysokým rezidenčním budovám v centru Dubaje, tedy v blízkosti finančního centra DIFC (Dubai International Financial Centre) nebo v Dubai Marina kvůli blízkosti Media City a Internet City. Velkým pozitivem Dubaje je její mezinárodní letiště, které je nejvytíženějším letištěm na světě v osobní dopravě. Dubaj zároveň pokračuje v investicích do své digitální infrastruktury - v SAE je nyní nejrychlejší mobilní připojení na světě.

Na druhém místě se nově v žebříčku umístila Málaga . Kultura, gastronomie a dostupnější náklady na pronájem spolu se zavedením španělských víz pro digitální nomády v roce 2022 přilákaly vedoucí pracovníky schopné pracovat na dálku.

První pětici doplňují Miami, Abú Zabí (další nováček) a Lisabon . Paul Tostevin, ředitel celosvětového průzkumu Savills, uzavírá: "Pro manažerské nomády je důležitá konektivita, a proto tato města dominují žebříčku a zaujímají prvních pět míst. Města nabízejí dobrou dopravní a telekomunikační infrastrukturu, obchodní sítě, příjemné podnebí, pláže a vysokou životní úroveň.“

Digitálním nomádům se otevře také Česko. Česká vláda totiž koncem června schválila program Digitální nomád, který umožní IT specialistům z vybraných zemí mimo EU jednodušší pobyt v Česku. Vyřízení žádosti o pobytové oprávnění bude zajištěno do 45 dnů od jejího podání IT specialistům z Austrálie, Japonska, Kanady, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Velké Británie, USA a Tchaj-wanu. V České republice dosud žádná podobná povolení neexistovala.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688