Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.09.2023 06:01:09

Pražská burza pod vlivem poslední srpnové výprodejové seance, která bude určující pro pravidelnou čtvrtletní aktualizaci indexů. Čtvrteční závěrečná aukce přinesla na akciích ČEZ obrat 300 mil. Kč, na akciích KB dokonce přes 325 mil. Kč


Ještě v poledne poslední srpnová seance indikovala, že dle indexu PX pražská burza vykáže za srpen neutrální výkonnost. Následný negativní vývoj, který vygradoval prodejním přetlakem v závěrečné aukci nakonec znamenal pokles za srpen 1,45 %, když index PX zakončil pod 1 341 body. Tedy na 6týdenních minimech. Závěrečné hodnoty jednotlivých titulů budou rozhodující při výpočtech pravidelné čtvrtletní aktualizace báze indexů MSCI a PX. Ke změnám dojde tradičně na konci třetí páteční seance v měsíci, tedy 15. září. K redukci vlivu by mělo dojít u akcií KB a ERSTE, které v současnosti v indexu PX překračují limitních 20 %.

Graf: Index PX, Burza Praha - historie, vývoj

Stejně jako již v červenci se propadákem měsíce, tentokrát s více než desetinovým poklesem, staly akcie PHOTON ENERGY, čímž se již ocitly na více než ročním minimu. Firma negativně překvapila slabými hospodářskými výsledky, potažmo výhledem včetně výrazné redukce svých růstových plánů byznysu plánovaných v relativně brzké době do konce roku 2024.

Poklesem konkurovaly akcie PILULKA, které se i na 10 přiblížily zpět svým červencovým historickým minimům 380 . Po předchozím nádechu se zkrátka hned v prvních dnech měsíce navrátily zpět pod cenu sekundárního úpisu, pod kterým se následně již usadily. Akcie PILULKA tedy nadále zůstávají s náskokem nejztrátovější letošní emisí.

 

Svou vahou však na index PX nejvýrazněji tlačily akcie ERSTE, které se po většinu měsíce držely v červených číslech. Titulu nepomohl ani v polovině měsíce odstartovaný odkup vlastních akcií. Dle dosud zveřejněných dat banka mezi 16.-25.8. odkoupila v souhrnu zhruba 788 tis. akcií. Tedy zatím necelých 0,2 %.

Nedařilo se nakonec i zbylým bankovním titulům. Akcie MONETA se přitom nejprve v polovině měsíce ocitly zpět u letošních maxim v blízkosti hranice 88 . Opět však zde vlastně potvrdily své rezistence. Konkurenční akcie KB by šlo až do poslední seance asi vyhlásit za nejstabilnější emisi měsíce. Až v samotné závěrečné aukci za výrazného prodejního přetlaku propadly o 9 , když majitele vyměnily akcie za téměř 326 mil. . Titul tak v návaznosti ve čtvrtek zažil vůbec nejlikvidnější seanci od konce května. Tedy vlastně obdobně zopakoval aktivitu při předchozím rozhodném dnu pro „aktualizaci“ indexů.

Ve čtvrtek však největší obrat předvedly akcie ČEZ, které se dopoledne obchodovaly v zisku až za 967 . Titul před pátečním vystoupením premiéra Fialy, který má mj. hovořit o budoucnosti domácí energetiky, disponoval zatím novou informací týkající se možné větší expanze jaderných velkých zdrojů. Zatímco se dosud jasně jednalo jen o jednom bloku, vize hovoří dokonce o čtyřech. Akcie ČEZ si každopádně udržely vedoucí pozici nejobchodovanější emise. Zatímco v červenci se postaraly o výrazných 60 % všech obchodů, tentokrát však „jen“ o 42 %.

Proti trhu se v srpnu nejvýrazněji vydaly akcie GEN DIGITAL, které nicméně nejsou součástí indexu PX. Posílit dokázaly již třetí měsíc v řadě, v srpnu si přitom prošly nárokem na pravidelnou čtvrtletní dividendu. Té se akcionáři fyzicky dočkají za necelé dva týdny.

indexu tak nejvíce posílily akcie KOFOLA, přestože všechny zisky neudržely. V polovině měsíce se obchodovaly až za 278 , tedy nejvýše od loňské zářijové dividendy. Následně šly koupit i jen za 258 , aby nakonec v předvečer reportu hospodářských výsledků zakončily měsíc na 270 . Firma každopádně v 1. pololetí vylepšila své marže, potažmo zisk EBITDA na 581 mil. . Pro zářijovou distanční valnou hromadu vedení firmy navrhuje akcionářům schválit za loňský rok dividendu 13,50 , oproti loňským 11,30 . Rozhodný den pro nárok by následně měl být 29. září.

Zisk si v srpnu připsaly také akcie VIG, když pojišťovna pozitivně překvapila výrazným nárůstem ziskovosti v první části roku. Nicméně v domovské Vídni titul v závěru čtvrtečního obchodování měsíční zisky mírnil a zakončil na 24,75 EUR. Tedy v přepočtu na sotva 597 .

 

Při pohledu zpět do statistik by investory mohl čekat měsíc výrazných pohybů. V posledních 3 letech totiž změny indexu PX dosáhly v září minimálně více než 3 %. Směr byl však vždy různorodý, resp. docházelo pravidelně k „protipohybu“. Tím, že loni v září pražská burza oslabila (o 4,3 %), by tak v případě potvrzení statistik měla letos naopak přidat.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688