pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  22.08.2023 10:49:09

Podnikatelský inkubátor v České Třebové pomůže podnikatelům v řemeslných a technických oborech - předpokládané náklady na rekonstrukci objektu jsou 153,3 milionu korun včetně DPH



Krajští radní na svém pondělním jednání rozhodli o zahájení výběrového řízení na zpracování projektu Českotřebovského podnikatelského inkubátoru (ČT-PINK). Ten by měl vzniknout v areálu Skalka, který je součástí Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové. Budovu dříve využívala společnost MIKA, která je však nyní v konkurzu. Samotný inkubátor by měl ve stávajících, ještě neopravených prostorách zahájit činnost již v říjnu letošního roku. Rekonstrukce objektu, na kterou bude kraj žádat dotaci z Národního plánu obnovy, by pak mohla být dokončena do pololetí roku 2026 s předpokládanými náklady 153,3 milionu korun včetně DPH.

„Postupnými kroky směřujeme k otevření z našeho pohledu unikátního prostoru pro začínající podnikatele s technickým a řemeslným zaměřením. V rámci areálu Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové dlouho fungovala společnost, která zde vyráběla vlasovou kosmetiku a drogistické výrobky, technickou a dezinfekční chemii. Vzhledem k tomu, že budova je v našem vlastnictví a řešíme další rozvoj aktivit Pardubického podnikatelského inkubátoru, tak jsme se rozhodli objekt využít pro potřeby rozvoje podnikání v regionu, a to se zaměřením na technické a řemeslné obory. Ve stávajících lehce adaptovaných prostorách bychom chtěli zahájit provoz pro celou východní část kraje již v říjnu letošního roku. Paralelně s tím budeme pokračovat s přípravou velkého projektu. Od počátku jsme připravovali projekt tak, aby bylo možné využít vnějších zdrojů a nezatěžovali jsme krajský rozpočet. Tato možnost se nám naskytla a jsem rád, že jsme projekt dokázali takto kvalitně připravit,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého má umístění na Českotřebovsku širší smysl. „Ze statistik, které jsme si pro celý kraj nechali zpracovat, nám vyplývá, že v České Třebové je dlouhodobě nízká podnikatelská aktivita, kterou chceme i tímto projektem pomoci nastartovat. Navíc je celé Českotřebovsko společně s Moravskotřebovskem součástí našich pilotních projektů v rámci podpory a rozvoje takzvaných hospodářsky a sociálně ohrožených území,“ uvedl hejtman.

Nyní krajští radní vyhlásili výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace velkého projektu. „Samotný projekt by měl zahrnovat celkovou rekonstrukci objektu se zateplením, výměnou vytápění a rekonstrukcí vnitřních prostor. Celkové náklady nyní dosahují částky 153,3 milionů korun s tím, že bychom mohli získat až 76,3 milionů korun ve formě dotace z Národního plánu obnovy v programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů,“ řekl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla se fungování inkubátoru v prostorách školy jeví jako optimální řešení. „Jednak se nám podařilo smysluplně obsadit de facto tovární halu, která zůstala po ukončení výroby opuštěná, ale hlavně můžeme navázat úzkou spolupráci obou institucí z hlediska komunikace se studenty technických oborů, kteří potřebují v začátcích svého podnikání pomoc. Samozřejmě je inkubátor určen pro zájemce z celého okolního regionu, ale provazba se Střední školou technickou a dopravní Gustava Habrman může být pro všechny velmi přínosná,“ sdělil radní Josef Kozel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688