cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  18.08.2023 13:00:20

Vývoj na komoditních trzích: Zásobníky plynu v Evropě jsou nadstandardně naplněné, přesto cena zemního plynu na TTF silně kolísala - Globální ekonomický výhled srpen 2023 - Ostatní komodity

Ostatní komodity

Zásobníky plynu v Evropě jsou nadstandardně naplněné, přesto cena zemního plynu na TTF silně kolísala. V první polovině července cena klesala kvůli slabší poptávce z průmyslu a zmírnění horkého počasí. Příznivě působilo i očekávané obnovení dodávek plynu z Norska. Přechodné zvýšení ceny ve druhé polovině července bylo způsobeno vyšší poptávkou z energetického průmyslu kvůli slabší produkci větrných elektráren. Na konci první srpnové dekády cena silně vzrostla kvůli obavám z výpadku dodávek LNG z Austrálie kvůli tamním stávkám v energetickém průmyslu. To by mohlo zvýšit zájem asijských odběratelů o spotový trh. Cena uhlí v Evropě v červenci dále mírně klesla kvůli slabé poptávce. Přebytečné evropské zásoby jsou vyváženy do Asie, kde jsou poptávka a ceny vyšší.

Index cen potravinářských komodit v červenci zhruba stagnoval, v první polovině srpna pak klesl na nejnižší hodnotu od konce roku 2021. Cena pšenice reaguje krátkodobými růsty na situaci v černomořských přístavech, ale jinak vykazuje jen mírně rostoucí trend, a to i do budoucna. Výrazný pokles v červenci vykázaly ceny kukuřice a rýže, částečně i sóji. Mírně se snížila i cena cukru, naopak v růstu pokračovaly ceny kakaa a vepřového masa. Cena hovězího masa stagnovala na historickém maximu. Výhled indexu je do příští sklizně zhruba stagnující, poté by se měl obnovit jeho klesající trend. Index cen průmyslových kovů se po silném poklesu v květnu více méně stabilizoval a na výhledu je rostoucí. Globální průmyslová výroba zatím nenaznačuje výraznější oživení (J.P.Morgan PMI globálního zpracovatelského průmyslu stagnoval v červenci na hodnotě 48,7 a již 11 měsíců se drží v pásmu kontrakce), a tak i všechny složky indexu a cena železné rudy v uplynulém měsíci vykazovaly jen malé pohyby v reakci na změnu zásob na LME nebo vývoj kurzu dolaru.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688