cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  18.08.2023 12:56:02

Cena ropy Brent od konce června silně roste, na začátku srpna se dostala nad 85 USD/barel. Důvodem je omezení těžby v Saúdské Arábii a Rusku, ale i silná poptávka na fyzickém trhu - Globální ekonomický výhled srpen 2023 - Ropa

Ropa

Cena ropy Brent od konce června silně roste, na začátku srpna se dostala nad 85 USD/barel. Důvodem je omezení těžby v Saúdské Arábii a Rusku, ale i silná poptávka na fyzickém trhu. Ta dle IEA dosáhne v letních měsících nových historických maxim díky silné motoristické sezóně, využívání ropy při výrobě elektřiny a rostoucí aktivitě čínského petrochemického průmyslu. Zásoby benzínu a motorové nafty v USA a Evropě jsou podprůměrné a produkce rafinérií zaostává za růstem poptávky kvůli neplánovaným výpadkům, nedostatku těžké kyselé ropy (ze Saúdské Arábie) a horkému počasí (které omezuje výkon chlazení a tím i výrobní kapacitu rafinérií). To významně zvyšuje marže rafinérií napříč regiony. Klesající inflace a očekávání, že cyklus zvyšování úrokových sazeb centrálních bank se blíží ke konci, přispívají ke zlepšení makroekonomického sentimentu a výhledu globální poptávky pro druhou polovinu letošního roku. Došlo tak i ke zlepšení nálady investorů, kteří přestali spekulovat na pokles cen ropy a začali v červenci navyšovat své čisté dlouhé pozice. Cenu ropy (a ostatních komodit) podpořilo v první polovině července i silné oslabení dolaru (který se však ve zbytku měsíce prakticky vrátil zpět na silnější úroveň) a očekávání další podpory čínské ekonomiky ze strany tamní vlády.

Tržní křivka z poloviny srpna se opět oproti minulé předpovědi posunula po celém horizontu výrazně vzhůru, ale zůstává i nadále klesající a signalizuje cenu ropy Brent 84,3 a 79,7 USD/barel na konci letošního, resp. příštího roku. Předpověď EIA se posunula vzhůru zejména pro zbytek letošního roku, kdy by cena ropy měla zůstat vysoká kvůli rychle klesajícím globálním zásobám. Cena ropy Brent by měla vystoupat na 88 USD/barel v listopadu a zůstat na této hodnotě do března 2024. Poté by rostoucí světová těžba ropy měla vést k postupnému poklesu ceny na 85 USD/barel na konci roku 2024. Srpnový CF zvýšil svou předpověď v ročním horizontu o cca 2 USD na 82,7 USD/barel.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688