mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:04

Švýcarsko - Chemický sektor, plasty, gumárenství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Švýcarský chemický průmysl, který je úzce provázaný s farmaceutickým průmyslem, patří k nejdůležitějším odvětvím švýcarského exportního hospodářství - každoročně představuje přibližně polovinu objemu švýcarského vývozu a podílí se cca 5 % na celkovém HDP. Tím se řadí na druhé místo hned za strojírenský průmysl, přičemž však lídrem švýcarského exportu zůstává. Toto odvětví prodá ročně do zahraničí výrobky v hodnotě více než 116 mld. CHF, což znamená téměř 52 % celkového vývozu. V odvětví působí přibližně 1 000 společností, z nichž tři patří k největším na světě. Jsou to farmaceutické společnosti Roche AG, Novartis a chemický koncern Clariant AG.

V roce 2021 (nejaktuálnější údaj) švýcarský chemický průmysl dovezl výrobky v celkové hodnotě přibližně 13,75 mld. CHF. Největší podíl na tomto dovozu měly výrobky chemického a farmaceutického průmyslu. Nejdůležitějším obchodním partnerem Švýcarska jsou členské země EU, odkud Švýcarsko v roce 2021 dovezlo výrobky v hodnotě přibližně 9,76 mld. CHF.

Členské země EU jsou i pro vývoz švýcarského chemického průmyslu hlavním obchodním partnerem. V roce 2021 vyvezlo Švýcarsko výrobky v hodnotě 21,61 mld. CHF, přičemž do EU směřovalo zboží v hodnotě necelých 9,86 mld. CHF. V mezinárodním srovnání se tak Švýcarsko řadí 6. místem mezi přední země ve vývozu zboží chemicko-farmaceutického průmyslu s celkovou hodnotou vyvezených chemicko-farmaceutických výrobků ve výši cca. 116 mld. CHF.

Chemický a farmaceutický průmysl v současné době zaměstnává cca 77 000 pracovníků ve Švýcarsku a více než 338 000 v zahraničí.

Příležitosti pro české společnosti mohou být v dodávkách strojního či laboratorního zařízení a vybavení pro švýcarské chemické a farmaceutické koncerny, Švýcarsko poptává silici a vonné látky, leštící a čistící přípravky.

Neméně významným odvětvím švýcarského chemického průmyslu je plastikářský průmysl, z něhož přibližně 39 % tvoří výroba plastů. Plasty však mají využití i v dalších odvětvích průmyslu, jako např. ve stavebnictví nebo v automobilovém, elektrotechnickém či zdravotním průmyslu.

V roce 2021 činil obrat švýcarského plastikářského průmyslu přibližně 16,83 mld. CHF. Nejvyššího obratu dosáhli zpracovatelé plastů, následováni dodavateli surovin.

V roce 2021 působilo ve švýcarském plastikářském průmyslu celkem 761 společností, které zaměstnávaly přibližně 33 400 osob. Většina zaměstnanců pracovala v oblasti zpracování plastů. Plastikářský průmysl zpracoval v roce 2021 přibližně 702 000 tun plastů. Podstatně menší podíl tvořilo zpracování kaučuku, pouze cca 30 000 tun.

Švýcarsko patří k největším spotřebitelům plastů na světě. Švýcarská vláda byla vyzvána, aby v rámci zamezení dalšího znečišťování životního prostředí co nejefektivněji řešila problém plastů nejen na národní úrovni, ale aby se o něj zasadila i v celosvětovém kontextu.

Švýcarský plastikářský průmysl tak nabízí řadu příležitostí pro české výrobce zařízení a technologií na třídění a zpracování plastů a odpadů plastikářského odvětví.

Švýcarsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688