mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:08

Slovinsko - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Na rozvoj slovinských obranných sil bylo pro roky 2021-2026 vyčleněno celkem 780 mil. EUR. Ozbrojené složky mají zájem o nákup letadel, vrtulníků, obrněných vozidel, bezpilotních systémů, ale i ručních zbraní a střeliva, radarů, prostředků kybernetické ochrany a dalších zařízení odpovídajících standardům NATO. Zájem je rovněž o transfery technologií, spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje a obecně o produkty s vysokou přidanou hodnotou.

Slovinská vláda usiluje o změnu obranné legislativy a navýšení obranného rozpočtu, zejména za účelem provedení nezbytné modernizace ozbrojených sil. V následujících šesti letech plánuje Ministerstvo obrany Slovinské republiky investovat nad rámec standardního obranného rozpočtu do vybavení slovinské armády prostředky ve výši 780 mil. EUR s tím, že v letech 20212022 se jedná o 100 mil. EUR investic ročně, v letech 20232026 poté o 145 mil. EUR na rok. V roce 2021 navíc nebylo vyčerpáno plných 100 mil. a předpokládá se proto jejich využití v následujících letech tohoto období.

Slovinský trh je vyspělý a orientovaný na moderní technologie, precizní zpracování, interoperabilitu, modularitu, víceúčelovost technologií a spolehlivost obchodních partnerů. Pro český obranný průmysl tak představuje příležitost uplatnit výrobky a služby s vysokou přidanou hodnotou a využít znalost moderních technologií a postupů. Poptávány jsou zejména produkty, jako například obrněná a transportní vozidla, technologie k neutralizaci výbušných prostředků, zbraně a střelivo, minomety, dělostřelecké systémy, letouny, helikoptéry, bezpilotní systémy a systémy na dálkové ovládání pro účely sběru dat, radary dlouhého a krátkého dosahu apod.

Nadcházející obranné investice jsou rozděleny následujícím způsobem: bojová vozidla (těžká i lehká ozbrojená bojová vozidla pěchoty) ve výši 408 mil. EUR, vojenské letectvo zahrnující transportní vojenské letadlo, bojové vrtulníky a zajištění ochrany slovinského vzdušného prostoru – 128 mil. EUR, transportní vozidla, logistická výbava a zdravotnická zařízení ve výši 65 mil. EUR, raketové systémy (systémy protiraketové obrany a ochrany proti CBRN) – 65 mil. EUR, komunikační systémy a kybernetická bezpečnost (vč. personálního posílení, výcviku, tréninku, školení, vědy a výzkumu) – 40 mil. EUR, infrastrukturní projekty – 40 mil. EUR a pěchotní zbraně, munice a výbava pěšího vojska – 34 mil. EUR. Nákup zbraní pěchoty předpokládá nákup samopalů, popř. útočných pušek s odpovídající municí pro interoperabilní použití v rámci standardů NATO. Slovinsko se nebrání řešení prostřednictvím transferu technologií, který by bylo možné využít pro rozvoj slovinského obranného průmyslu.

V roce 2021 podepsala AOBP ČR memorandum o porozumění se Slovinskou asociací obranného průmyslu GOIS (Grozd obrambne industrije Slovenije). České obranné firmy se rovněž představily na PROPED a ministr obrany M. Tonin navštívil Dny NATO v Ostravě v roce 2021, slovinská delegace poté navštívila obranný veletrh IDET v Brně a ČR se připojilo do Mountain Warfare Centre of Excellence se sídlem ve Slovinsku. Rychle se rozvíjející spolupráce na obchodně-politické úrovni v posledním roce otevírá příležitosti pro zapojení českých firem do tendrů, které budou postupně vypisovány ve výše uvedených oblastech nejméně do roku 2026. Významným problémem Slovinska zůstává zajištění obrany vzdušného prostoru, který je v současné chvíli pokrýván v rámci spolupráce s Maďarskem, přičemž slovinská strana tento stav považuje za dočasný a má zájem o posílení svých vlastních leteckých kapacit tak, aby byla schopna tento úkol zajistit samostatně.

Slovinsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688