mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:10

Severní Makedonie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Severní Makedonii sužuje krize vyvolaná vysokými cenami energií na evropském trhu, zastaralou vlastní energetickou infrastrukturou a nedostatkem funkčních zdrojů. Vláda proto začala více podporovat investice do obnovitelných zdrojů, především pak vznik solárních parků.

V Severní Makedonii je dlouhodobý výrazný nepoměr mezi finální cenou elektrické energie pro občany a cenou, za kterou vláda elektrickou energii kupuje na trhu. Rozdíl je přitom sanován ze státního rozpočtu, respektive na dluh. Vláda chce proto podpořit vznik vlastních makedonských zdrojů energie se zvláštním důrazem na obnovitelné zdroje v souladu s dlouhodobými požadavky EU.

Pro získání oprávnění učinit v Severní Makedonii strategickou investici (nejen) v energetice je třeba učinit řadu kroků.

Mnohé projekty jsou také podporovány vládou. Vláda Republiky Severní Makedonie má aktuálně zájem především o solární parky od 150 MW výše. V rámci těchto projektů jde zhruba z 90 % o soukromé investice, a nikoliv o PPP projekty. Firmy a investiční skupiny přitom nemohou počítat ani s darováním prostoru na výstavbu, vláda ani neručí za odkup elektřiny. Celý schvalovací proces se řídí zákonem o strategických investicích , jehož neoficiální překlad do češtiny pořídilo velvyslanectví ve Skopji. V ideálním případě je postup následující: investor podá žádost v souladu s požadavky a komise určená dle zákona investici schválí. Příslušné ministerstvo následně doladí podmínky s investorem. Vláda pak připraví a schválí specifický zákon (lex specialis) pro danou investici. Tu vláda předloží parlamentu a ten ji následně schválí.

Co se týče projektů menšího rozsahu, tak se jedná typicky o městskou investici, kdy municipalita zdarma investorovi přidělí prostory, investor na své náklady vybuduje solární park a následně má na základě dohody podíl na prodeji elektřiny. Není zde žádný specifický zákon, podle kterého by se proces řídil, vždy je nutné se konkrétně dohodnout se starostou daného města.

V rámci větších investic spadajících pod zákon o strategických investicích vřele doporučujeme místního distributora. Ten se jeví jako nezbytný nejen díky komplikovanosti celého procesu ale i proto, že zákon o strategických investicích vykazuje řadu protiřečících si ustanovení a nejasností a lze s úspěchem pochybovat o transparentnosti při výběru projektů.

Severní Makedonie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688