mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:19

Německo - Automobilový sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Automobilový průmysl je největším odvětvím zpracovatelského průmyslu a z hlediska obratu zdaleka nejdůležitějším průmyslovým odvětvím v Německu. Osobní automobily a díly pro motorová vozidla jsou zároveň nejdůležitějšími českými vývozními položkami do Německa. Roční obrat německého automobilového průmyslu v roce 2022 činil přibližně 400 miliard EUR. Odvětví stojí před zásadní restrukturalizací – klimatické cíle, EU regulace (do roku 2030 snížení emisí v dopravě na polovinu, tj. 85 mil. tun oproti 2019, plánovaná emisní norma Euro 7).

Automobilový průmysl je v Německu nejdůležitějším průmyslovým odvětvím s obratem přes 400 mld. EUR ročně, přičemž až 76 % produkce jde na export. Osobní automobily a díly pro motorová vozidla jsou zároveň nejdůležitějšími českými vývozními položkami do Německa s rostoucí tendencí.

Produkce automobilů v Německu má dlouhodobě klesající tendenci, v roce 2022 bylo vyrobeno 3,6 mil. aut, zatímco v roce 2012 to bylo 5,6. Za deset let výroba automobilů poklesla o 2 mil. kusů ročně, tj. o jednu třetinu.

Německý automobilový průmysl nyní stojí před zásadní restrukturalizací v souvislosti s plněním klimatických cílů EU i Německa. Německo si přitom stanovilo za cíl dosažení uhlíkové neutrality již do roku 2045, tedy o pět let dříve než zbytek EU. Další velkou výzvou je chystaná emisní norma Euro 7.

Hlavním trendem a zároveň příležitostí pro české dodavatele je přechod na elektromobilitu. Německé automobilky plánují masivní investice do nových elektropohonů, výroby baterií a související infrastruktury (dobíjecí stanice). V říjnu 2022 spolková vláda aktualizovala svůj Strategický program na podporu elektromobility, jehož hlavním cílem je zvýšení počtu elektromobilů a vybudování infrastruktury dobíjecích stanic. Vláda si stanovila za cíl dosažení 15 milionů elektromobilů na silnicích do roku 2030. V současnosti činí počet registrovaných elektromobilů v SRN pouze 1,01 milionu. Prioritou vlády je dále výstavba sítě rychlonabíjecích stanic a související infrastruktury. Cílem je do roku 2030 vybudovat 1 milion veřejně přístupných nabíjecích stanic, oproti cca 70 000 v současnosti.

Dalším perspektivním odvětvím v automobilovém průmyslu pro české firmy je spolupráce na inovacích (alternativní vodíkový pohon, hybridní pohony či autonomní řízení). Mezi nové technologie, které by mohly být perspektivní pro české firmy, patří: kombinace elektrické a vodíkové technologie, CO 2 neutrální paliva, autonomní a síťově propojené řízení aut, výroba bateriových článků a vývoj softwaru pro nabíjecí stanice a jejich následnou výstavbu.

Německá města realizují nákupy bezemisních vozidel, zejména elektrobusů, stejně tak německé automobilky přijaly strategie na elektrifikaci vozových parků a úpravu výroby, mj. vlastní produkci bateriových systémů. V zemi probíhá plošná výstavba dobíjecí infrastruktury pro automobily na elektrický i vodíkový pohon.

Německo, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688