mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:26

Kypr - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Země neplní závazky v oblasti snižování emisí CO2 ani navyšování podílu energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. Konkrétní příležitosti pro české firmy jsou v rozvoji infrastruktury pro výrobu a distribuci elektřiny, především ze sluneční a větrné energie. Kypr z EU čerpá 93 mil. EUR. na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie.

V rámci Evropské unie je Kypr jedním z nejpříhodnějších míst pro solární elektrárny, a to hlavně vzhledem k vysokému počtu slunečných dnů v roce (300-340). Kyperská vláda se snaží využití obnovitelných zdrojů podporovat nejen kvůli Green Deal EU, ale také kvůli závislosti na dovozu při výrobě energie, která je na ostrově poměrně drahá, a její výroba se většinově spoléhá na nákladný a hlavně neekologický těžký topný olej. Podíl OZE na hrubé konečné spotřebě energie na Kypru dosáhl v roce 2021 18,4 %. I přesto, že se podle údajů Eurostatu podíl OZE na Kypru každoročně mírně zvyšuje, v porovnání s ostatními evropskými zeměmi se pohybuje na posledních místech. Na ostrově je proto v tomto oboru stále velký prostor pro investice a podnikání. V boji proti změně klimatu bude Kypr přijímat nejen komplexní opatření vyplývající zejména ze společných závazků EU, ale bude posilovat i spolupráci se zeměmi východního Středomoří a Blízkého východu.

Na Kypru je za výrobu, přenos, distribuci a dodávky elektřiny konečným spotřebitelům už přes 50 let zodpovědná společnost Kyperský úřad pro elektřinu (Kyperská elektrárenská společnost AEC, Elecricity Authority of Cyprus). V roce 2003 byly v souladu s příslušnými směrnicemi EU založeny instituce Kyperský provozovatel přenosové soustavy (TSOC - Transmission System Operator) a Kyperský energetický regulační úřad (CERA), čímž byl učiněn první krok k přechodu na liberalizovaný trh s elektřinou. Doposud však v liberalizaci trhu nebyl učiněn patřičný pokrok stejně tak jako při modernizaci elektrické rozvodné soustavy, což je brzdou zvyšování podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie. Zatím existuje celkem 15 nezávislých licencovaných dodavatelů, kteří se připravují a postupně se snaží zapojit do systému po dobu přechodného období. Pro české firmy je zde velký potenciál, a to jak ve výše zmíněné oblasti, tak i v oblasti instalace a následného provozu elektráren a v neposlední řadě také ve výzkumu a vývoji nových solárních technologií.

V minulém roce byly také zahájeny přípravy na výstavbu Euroasijského spojovacího kabelu na dodávku elektřiny (1 208 km), díky kterému bude kyperská elektrická rozvodná síť propojena se sítí zemí EU. První fáze projektu bude propojení Kypru s Řeckem (přes Krétu), v plánované druhé fázi projektu by mohl být elektrický kabel veden až do Izraele. EU nejenže bude financovat tento projekt společného zájmu částkou 657 mil. EUR (16,8 mld. CZK), ale Kypr obdrží další finanční prostředky (samostatný grant ve výši 100 mil. EUR) v rámci sladění přechodu na obnovitelné zdroje a energie, v souladu s dlouhodobou evropskou politikou čistší energie, zejména v oblasti výroby elektřiny.

Kypr, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688